С холограма борят алъш-вериша при шофьорските курсове

Въпросите намаляват до 45, курсовете остават на същите цени
30 авг 2011 20:43,
33
С холограма борят алъш-вериша при шофьорските курсове
Снимка: архив Булфото

Нова система, залегнала в нова наредба, ще бори корупцията при шофьорските изпити, обяви днес транспортният министър Ивайло Московски.

В края на септември-началото на октомври теоретичният изпит вече ще се провежда по новата форма, увери той.

Според нея тестовете ще бъдат залепени с холограмни стикери, а въпросите в тях ще бъдат намалени от 60 на 45, като на някои от тях ще бъде възможен и повече от един верен отговор. Времетраенето от 40 минути за решаването им обаче се запазва.

"Всеки тест ще се проверява електронно, а не както досега чрез шаблони", уточни Московски.

Заради въвеждането на нова система за оценяване ще бъде увеличена и таксата за теоретичен изпит – от 12 на 20 лева. 20 лева е и новата такса за практически изпит.

От ДАИ обаче увериха, че цената на шофьорския курс няма да се увеличава.

Новата система ще струва 45 хиляди лева годишно. За сравнение в момента за хартиени тестове годишно се плащат 350 хиляди лева.

"С новата система се увеличава и обемът на изучавания материал в изпитните тестове, който до момента се заобикаляше, коментира Йонко Иванов", председател на Асоциацията на преподавателите по
авто-мото подготовка.

Това по думите му означава, че с тези три или четири въпроса, които трябва да бъдат дадени като верни отговори, "кандидатите не могат вече да зачертават хаотично, на шанс или да играят на тото, а трябва да знаят това, което се преподава в учебните зали", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Щот си балък и не си търсиш правата!
29
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Намалените разходи на д-вата са вследствие на високата такса, толко ли е трудно?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да му мислят сиганските *** колко ще поскъпне вземането на книжка!!!
27
1
 
2
 
! Отговори
ДО 20 преди 12 години
Брато, знаем всичко, но се правим на луди, снишили сме се и се надяваме овчият народ да не реагира .... а той трудно би реагирал. Гаранция ви давам, че пълният "набор" от изпитни листовки вече е в компютрите на определени фирми, които съвсем скоро ще стартират продажбата..... пак далаверинг, пак кинти, пак неграмотни инструктори и неграмотни шофьори. НИЩО НЕМА ДА СЕ ПРОМЕНИ !!
26
0
 
1
 
! Отговори
Шофер преди 12 години
Шофьор,к...а и търговец не се става ,трябва да ти е в гените.
25
0
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
хахахахах - ЕВАЛА БЕ ПИЧ - БРАВО !! ЛОШОТО Е, ЧЕ ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА 80% ОТ ***, ДЕТО СА ГЕПИЛИ КОКАЛА .....
24
0
 
9
 
! Отговори
Cherry преди 12 години
Много ми е интересно къде ги има тея изпити по 12 лв. като аз преди няколко дни заплатих 50 лв. за изпит по теория. Изпита по практика също е 50 лв като отделно се заплаща вътрешен изпит по практика.
23
1
 
10
 
! Отговори
ДЖО преди 12 години
министреееее .... и тебе те омотаха ония ***. Хора, помните ли как и Цветков се правеше на важен, прави демонстрации на видео-наблюдениеот, и се кълнеше, че корупция вече няма как да има. Да, ама корупцията я проима Хахахахах. сега и този - машини, компютри .... да, ама пак листовките са на хартия, и пак въпросите се съставят от оная банда, от която цяла България е вдигнала ръце. Така, че Другарю Московски - не се излагайте с тези ненужни простотии, ами извърлете оная хайка - знаете ги .....
22
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ако искат и 1000 лева дя ги направят все е тая!Пак ще си има нещастни шофьори на пътя!
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Книжки ли?!?! Първо тест за интелигентност, после психотест!!! Аман от *** без грам мозък по пътищата!!! Всеки ден загинали, това къде го има?!?!
20
1
 
11
 
! Отговори
уморен инструктор преди 12 години
Кой ли ще печата листовките,кой ли спечели поръчката за куфарите за изпита,или ще е поредната кампания;медийни проектори,кабинети с по двама курсиста,секретарки на трудов договор,офиси с определена квадратура и най различни условия,насърчаващи малкия и среден бизнес?А за бумащината свързана с обучението?Ненаядохте се бе в това министерство.
19
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 12 години
мноу си тьп бе ,,,,та как се избиват хонорарите на тези които са ги измислели ааааакефиме само че *** дето не знаят да четат ще намалеят наполовина освен ако даяджиите не им решават листовките
18
10
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Не 8, а 18 лева да направят кутия "Виктори"...Не стига, че смърдите на пепелници, че и претенции имате...
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
педерастчетата мръсни ми поискаха 300 лв за книжка и познайте какво стана, като не им платих?
16
0
 
13
 
! Отговори
идиотщини преди 12 години
Всичко е сбъркано в тази система,и то умишлено.Първо,има турско говорящи,които не знаят и дума Български,как взимат книжка,аз ако ида в Китай ще взема ли?Второ-въпроси от въпросника,като-ако видиш ранено куче на пътя,ще го прибереш или ще го подминеш,или в компания къде седиш,на централно място или в ъгъла,не ме правят отговорен шофьор.И трето,с новата система спестщват пари,но в същото време вдигат таксата.Ами далавери и простотия.....
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
заради продажбата на Булгартабак холдинг в петък ще има протест от 9.00 часа на Батенберг.викторито като стане 8.00лв с акциза ще има пари за изборите.защо се мълчи около приватизацията на БТ холдинг- за 100 милиона са им само почивните бази в страната + сградата на графа !!!А фабриките и машините са бонус+нови цени на цигарите+ нов акциз!!!!
14
0
 
11
 
! Отговори
Краси преди 12 години
Нищо нема да стане, докато оная продължава да бъде там. Тя прави всички врътки и далавери. Тя изнася информация, играе комбина със състарени *** от други институции и дъни системата. Явно поредният началник е безкрайно ***, или играе с нея, след като все още я държи.......
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично не съм виждал *** в учебна кола.Защо им спирате кранчето нали са електорат на който се разчита по всяко време и при всяка власт.
12
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
освен ,че пестят 300000 лв на година ,които така и така се плащат от курсистите , увеличават таксата почти двойно и вече ще изкарват като печалба половин милион годишно - е те така се правят пари
11
0
 
32
 
! Отговори
L преди 12 години
Разходите им спадат от 350 000 на 45 000, но въпреки това цената скача!? *** наглото...