Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина

"Парите ще им стигнат за реформи, а не да са социална служба"
Обновена: 1 ное 2011 15:13 | 1 ное 2011 12:49, Златко Желев
316
Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина
Снимка: Булфото

"На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал, субсидията, която се дава на БАН, означава, че "академията трябва да се реформира по посока на своите учени".

Това каза днес министърът на образованието Сергей Игнатов по повод на протестите на БАН и несъгласието на учените с намалението на бюджета на академията от 59 на 54 милиона лева за 2012 г.

"Ако учените в Академията са 2900, колкото казва нейният председател акад. Никола Съботинов, извън учените има и 1100 души със средно образование, а и обслужващият персонал заедно, е шест хиляди и нещо – близо 7000", посочи министърът.

В отговор на въпрос той каза, че се планира част от този технически персонал да бъде съкратен и посъветва служителите в БАН да поставят тези въпроси на ръководството.

"Те трябва да решат – или ще подкрепят най-добрите институти, които наистина имат добра оценка, и те трябва да се свържат с университетите. Ако го направят, тези 55 млн. лв. ще им стигнат или ще раздават на всички на калпак и ще разглеждат Академията като социална институция", посъветва ги Игнатов.

По думите му проблемът в БАН не бил увеличаване на субсидията, "проблемът е до това, че институцията трябва наистина да се реформира", категоричен бе той.

Според него в БАН реформа не е осъществена, а добрите институти с оценка "А" са изчезнали със схемата на сливанията.

Още по темата

Сергей Игнатов бе категоричен, че няма да отиде и да се срещне с протестиращите учени и изследователи, които днес надянаха въжетата на вратовете си и излязоха на протест пред БАН, за да настояват за още пари за науката на България.

"Когато ме канят като член на настоятелството, аз присъствам, а не съм длъжен да ходя на Общото събрание, защото, представете си, ако аз посещавам и всички академични съвети на университетите, моето време ще бъде само – има едно стихотворение "Прозаседавшиеся" на Маяковски", завърши министърът.
 


316
Още по темата: БАНСергей Игнатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
0
 
0
 
! Отговори
физик в БАН преди 7 години
Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно.
306
0
 
3
 
! Отговори
оф преди 7 години
Мрънкаме, мрънкаме, но "умния" българин пак си гласува за ГЕРБ на тези избори. Ние сами се закопахме с тези *** в упрвленската власт!
305
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде на работа на хората от БАН , всеизвестно е че голяма част стоят там , защото имат държавна служба без задължения , който си мотае краката по цял ден , да си тръгва , който работи да стои , ходил съм да търся преподавател който се води на работа там и никога не съм го откривал на работното му място , аз ако се мотая в работно време какво ще стане , или науката изисква да се мотаете и да не може да ви намери човек на работното място.
304
1
 
3
 
! Отговори
ан преди 7 години
какви чистачки игнатов
това са технически персонал
в чужбина към всеки докторант има по 1 или 2 техници
е по трудно се намират ,защото им са ниски заплатите но ги има
а той говори за чистачки
божеее
303
1
 
3
 
! Отговори
Бдинец преди 7 години
Игнатов е един от най-непоследователните хора, които съм виждал - днес говори едно, утре - друго. Чух, че Симеон Игнатов, отговорящ за активните борци, се срамувал от отрочето си. Вярвам в това - все пак сме от една махала - на някакве метри от Археологическия музей. Уличката едно време се казваше "БЕла черква". А отрочето как стигна до египтологията? Как се вреди в тази актуална специалност? С чий пари учи?
302
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много правилно. Крайно време е паразитни институции като БАН да се стегнат и да започнат да правят реално нещо за парите които получават като субсидия.

В момента там е пълно с пияндета които още по обяд къркат здраво ракия и нищо не работят.

За какво да продължава да им плаща държавата? Аре моля ви се ...
301
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е кофтито на демокрацията.. Че може всякакъв плазмодии да изпълзи от нейде и да си даде "компетентното" мнение (както господина на снимката)...
300
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересна работа, в ролята си на ДЪРЖАВЕН министър, Игнатов е в очевиден конфликт на интереси с другата си роля - ректор на ЧАСТЕН университет. Но това е типично нарушение за управляващите, които също нагласиха МВР министър за шеф на предизборен щаб, също в очевиден конфликт на интереси.
299
5
 
16
 
! Отговори
belalov преди 7 години
Интересно как въобще Игнатов е станал министър. Ако беше военен министър вероятно щеше да сложи по двама войника в рота ръководена от офицер. Заради такива като него останахме без медицински сестри, но здравеопазването не е по-ефективно. Нито космическите ракети, нито пирамидите щеше да ги има, ако около всеки инженер не е имало много обслужващ персонал. Нормално е всеки квалифициран кадър да има по няколко души обслужващ персонал, но това го знае всеки завършил ВУЗ. Какво ли е учил Игнатов?!
298
3
 
17
 
! Отговори
do 297 преди 7 години
Като правителството е толкова можещо и кадърно, колкото приказва, да намери начин да се самофинансира, а не да съдира кожата на работещите хора чрез данъци, такси, глоби и завишени цени. Също и родната милиция - да се съкращава и редуцира, един куп хрантутници, които само харчат бензин и охраняват парвенютата и ***, а нехаят за проблемите на българите.
297
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
298, то Станишев, Калфин, Р.Петков, Р.Овч., Н.Цонев, Кабил, Етем и прочее крадци също са били министри. Искаш да кажеш, че са били нещо супер, докато са били министри, така ли? И после изведнъж, падайки от власт, са станали крадци?
296
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо проправителствения сайт днес.бг още не е публикувал ясното и категорично опровержение на думите на Игнатов? И жалкото мънкане на този още по-жалък чиновник Игнатов, с което той си признава, че в изказването си е допуснал 'грешка' (която не е нищо друго, освен нагъл опит за лъжа).
295
0
 
15
 
! Отговори
до 298 преди 7 години
Министрите са просто едни чиновници, ако не си наясно! Нищо повече, едни алчни чиновници, които гледат да докопат още за крадене! Такива нагли чиновници имаше и при предното управление, има ги и сега!
294
11
 
4
 
! Отговори
До 293 преди 7 години
И египтологът Игнатов, и Дянков, и Б.Б. и Цв.Цв. са МИНИСТРИ!!! А ти си едно злобно просещо нищожество и такова ще си останеш!
293
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като сте толкова умни и образовани - изкарайте си парите! А не да просите от парите на хората! В последните години държавата не е видяла никаква финансова полза от старческата ви академия! Напротив - само загуби! Ако ви закрият НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ! Аз искам парите от мойте данъци да се дават за детски градини, а не за огромни грешни заплати на разни напикаващи се старци с деменция!
292
0
 
8
 
! Отговори
незапознат преди 7 години
И този качествен министър ли е намерен на околовръстното?
291
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един учен може да стане боксьор, но един боксьор (футболист, онанист) не може никога.
290
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Египтологът Игнатов би трябвало да знае, че и разкопки се правят с обслужващ персонал.Но той не е помирисал науката египтологиял Язък за ученето му в Л-град, един от световните центрове на науката и египтологията. За това е и толкова тъпо зъл, проста злоба на некъдърник! и "научно" парвеню.Същият е и Дянков! А за ББ и ЦвЦв - да не говорим, комплексари на които им пречат всички мислещи хора!А след шях - и потоп!БАН изживява епохата на ЧАУШЕСКО; той им е духовния баща!СЪд за МОН и правителството!
289
7
 
8
 
! Отговори
БАН преди 7 години
Пишешщите тук хора нямат никаква представа за работата на техническия персонал в БАН. Я има , я няма 5 % от него , които могат нещо читаво да свършат. Обикновено учените сами си вършат всичко и губят страшно много време за дреболии , вместо да си вършат основната работа . В институтите е страшен разгром , мръсно , изпочупено - а къде е така наречения техническия персонал по поддръжка , седи си в къщи или тича по свои частни задачи и си получава заплата много стриктно
288
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 7 години
А тези, които са придобили право за пенсиониране.
Средният персонал също е необходим.