Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина

"Парите ще им стигнат за реформи, а не да са социална служба"
Обновена: 1 ное 2011 15:13 | 1 ное 2011 12:49, Златко Желев
316
Игнатов смъмри БАН. На учен по чистачка и половина
Снимка: Булфото

"На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал, субсидията, която се дава на БАН, означава, че "академията трябва да се реформира по посока на своите учени".

Това каза днес министърът на образованието Сергей Игнатов по повод на протестите на БАН и несъгласието на учените с намалението на бюджета на академията от 59 на 54 милиона лева за 2012 г.

"Ако учените в Академията са 2900, колкото казва нейният председател акад. Никола Съботинов, извън учените има и 1100 души със средно образование, а и обслужващият персонал заедно, е шест хиляди и нещо – близо 7000", посочи министърът.

В отговор на въпрос той каза, че се планира част от този технически персонал да бъде съкратен и посъветва служителите в БАН да поставят тези въпроси на ръководството.

"Те трябва да решат – или ще подкрепят най-добрите институти, които наистина имат добра оценка, и те трябва да се свържат с университетите. Ако го направят, тези 55 млн. лв. ще им стигнат или ще раздават на всички на калпак и ще разглеждат Академията като социална институция", посъветва ги Игнатов.

По думите му проблемът в БАН не бил увеличаване на субсидията, "проблемът е до това, че институцията трябва наистина да се реформира", категоричен бе той.

Според него в БАН реформа не е осъществена, а добрите институти с оценка "А" са изчезнали със схемата на сливанията.

Още по темата

Сергей Игнатов бе категоричен, че няма да отиде и да се срещне с протестиращите учени и изследователи, които днес надянаха въжетата на вратовете си и излязоха на протест пред БАН, за да настояват за още пари за науката на България.

"Когато ме канят като член на настоятелството, аз присъствам, а не съм длъжен да ходя на Общото събрание, защото, представете си, ако аз посещавам и всички академични съвети на университетите, моето време ще бъде само – има едно стихотворение "Прозаседавшиеся" на Маяковски", завърши министърът.
 


316
Още по темата: БАНСергей Игнатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
2
 
0
 
! Отговори
Нянго до смях преди 7 години
Ами вземи ги изреди де, :) кажи за Англичаните, за германците, за американците, японците, южнокорейците, но не забравяй и севернокорейците
246
0
 
6
 
! Отговори
относно египтологият преди 7 години
това е много измислена наука за Бълагария. В България има точно 4 души египтолиз ако броим и Игнатов и едният е пред пенсия - сами преценете - това означава, че НБУ-то на игнатов е пускало поне по 3 докторантури на година, половината да бяха успешни за 10 години досега трябваше да има поне 15 египтолизи само от НБУ, а няма и един това значи провал на Игнатов като преподавател. И този човек е ректор и министър.
245
0
 
3
 
! Отговори
Всички сте прави преди 7 години
Уважавам мненията Ви. Според мен се получава така, защото няма правила, а и да има - те са задължителни за едни, а препоръчителни за други.
Като законите.
Като правосъдието.
Като всичко остонало.
По този повод - най-неуспешният министър на правосъзието вече е вицепрезидент.
Тя толкова се разва, че на отвратителното ий изкуствено лице , е изписан оргазъм.
244
0
 
8
 
! Отговори
Пародисо преди 7 години
Та цялата държава е пародия бре , като се започне от дс *** и се стигне до умиращия българин.
243
0
 
8
 
! Отговори
Смях! преди 7 години
чувам разни абсурдин коменатри от ИГнатов че науката се правелата в университетите и че страните в които има академии на науките са соц-страни. Бързам да обява, че Франция е една от основните страно които могат да се похвалят с академии на науките, а и Австрия, не е по-назад. какъв социализъм какави пет лева! Не ме карайте да изреждам всички западни държави с академии на науките!
242
2
 
7
 
! Отговори
Малко за статистикат преди 7 години
ОТносно "феодалните старчета" никой не коментира че тук понятието старост е тъждествено на понятието "опит" Жан Виденов бе най-младият ни премиер (под 40 г.), Калина Илева (28 г) - най-младият ни министър. Не мисля, че те бяха успешни пилитици. Мога да дам и друг примери. Един експерт се изгражда на 30-35 години, един кадърен административен ръководител - след поне още пет-десет години.
241
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОСПОДИН МИНИСТЪРЪТ ДА ПРОВЕРИ ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ И ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ.
240
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Игнатов е една пародия.
239
2
 
0
 
! Отговори
bg преди 7 години
ako 55mil, se dawa za BAN iskam da znam kolko te dawat ot nauka za dxrvjavata,,,,,,pr,MITNICITE DALI 500mil,,MVR zadarjalo narkotik za 500mil,,,i t, n,
238
1
 
8
 
! Отговори
Имаше ли умник Гюро преди 7 години
не мога да му разбера логиката - искаше оценяване - БАН направи оценяване.не го одобри. ИСкаше структурни реформи - БАн направи структурни реформи - след няколок месеца каза, че не му харсват и не признава оценката на оценителите. назначи свой екип със своя оценка. Бан се съобрази и снея. сега излиза, че първата оценка е билае правилна. тоя човек има ли стратегия, няма ли? Абе имаше ли умник Гюро глава?
237
2
 
1
 
! Отговори
във връзка с 220 преди 7 години
Седмината симпатизиращи на мнението на дядо ви Гошо сте абсолютно ограничени създания непрочели книга, неинформирани, примитевни. Сериозна се замислете дали не сте много ниско интелигентни. Решете един тест за интелигентност и ако случайно покажете средно ниво, а силно се съмнявам незабавно тичайте при психолог да ви спасява човекът. Ако сте си тъпи поне ще си живеете като овце и ще викате Ура.
236
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 7 години
Жоре, пишещите тук не се интересуват от цифри и статистика. Те пишат по няколко проекта на ден, не им разправяй на тях как се печелят евро пари:)))
235
1
 
9
 
! Отговори
Професора преди 7 години
още нещо в момента тече усилена кампания за подмяната на БАН с БАНИ на Григор Велев. ВЪВ въпросното БАНИ даваш 200 лева и си академик. дава 100 лева и си чл.коренспондент. Така в БАНИ академиц станаха хора като АЗис, Лили Иванова и т.н. които нищо не са допринесил за науката а разбирането че Азис е допренсъл нещо за искуствоно (и-то в бани значи изкгуство) ми се струва доста абстрактно. Игнатов доразви тази идея Премахвайки ВАК. Вак бе замислен като спирачка – наистина невинаги ефективна, но все пак някаква. Сега всеки може да си произвежда доценит и професори. за справак в Румъния за 2 години сап роизведени 7000 професори и доценти.
234
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жорка напълно си прав, защото си запознат с нещата. Грозното е че ограниченият откъм информация народ се кефи на орязването на бюджета, а не си задава въпроса за колко години се гради един добър учен или даже и да не е учен а специалист в някоя научна област. Явно е тенденциознато отношение към науката в България. Един ограничен човек който винаги е мечтаел да вижда малко по-далеч от носа си винаги ще мрази учените и ще се кефи на такива нискострастни новини, макар че и той простият също губи
233
4
 
11
 
! Отговори
ха! :) преди 7 години
Кой е Сергей Игнатов?
Син на Симеон Игнатов - секретар на Централния комитет на ДКМС и на Окръжния комитет на БКП във Видин по идеологическите въпроси...
Завършил в Ленинград...
Не е написал и една книга, но пък пише законопроект срещу койтосе обявяват повече от 800 души, много от тях видни български учени, академици, член-кореспонденти, както и над 40 български учени работещи в чужбина...
232
2
 
4
 
! Отговори
малко аритметика преди 7 години
а наемите – говори се, че били ниски. Вижте някои наеми трудно биха били по-високи. Да речем някой институт Х дава част от сградата за ресторант на частно лице, но понеже няма стол, поставя като условие неговиет служители (малко под сто човека) да се хранят на преференциални цени. (Такав практика има и над руги места – Народно събрание, МВР, МВнР). Добре, но така ресторната поема загуба, и за да я я избие инситута му намалява наема.
Друг път теренът е на лошо място, освен това там има скъпи сервизи които трябва да се поддържат в добро състояние. Ясно е, че трудно ще бъде взета оптималната цена.
какво става ако тези имоти се дадат на държавата – всичко е ясно – следва отчуждаване, после продажаба на доверени лица и определени хора си пълнят гушите. Знаят се вече имената на хората, които ще имат изгода. На мястото на института по катализ напремер трябва да се постори Мол. Нов Хотел ще цъфне близо до Шератон. Знаят се и имената на собствениците – вес хора близик до Цветанов и Борисов.
231
4
 
16
 
! Отговори
Жорката преди 7 години
бсурдни са твърденията на Дянков и Игнатов, че БАН не печели проекти. миналата година БАН спечели 70 процента от проектите в наукта, по програми на ЕС и Игнатов спря парите, които още не е изплатил. ЕВропа не проумява как може европейски програми да се спират. Ако БАн имаше кураж щеше да съди МОМН и щеше да спечеил делото. За какво да говорим повече
230
4
 
7
 
! Отговори
O'PEPI преди 7 години
""Ако учените в Академията са 2900, колкото казва нейният председател акад. Никола Съботинов, извън учените има и 1100 души със средно образование, а и обслужващият персонал заедно, е шест хиляди и нещо – близо 7000""

Супер популистки изказвания на министъра. Много ясно че има нужда от обслужващ и технически персонал. Да ги махнем, пък после ще "оутсорсваме" същите дейности и ще е поне два пъти по-скъпо.
229
1
 
4
 
! Отговори
до 220 преди 7 години
ти можеш ли да мислиш, книга прочел ли си, такива като тебе са срам за страната, имаш претенции да изразяваш мнение, но багажът ти е твърде ограничен.
228
2
 
6
 
! Отговори
Жорката преди 7 години
За реформите – не знам как виждате реформите, но ще ви кажа, че според новия устав на БАН всички ръководители – председател, зам.председатели, главен секретар, директори на институти имат право САМО НА ДВА МАНДАТА. Нещо което не може да се каже за кметовете ни например нали?
За наемите – говори се, че били ниски. Вижте някои наеми трудно биха били по-високи. Да речем някой институт Х дава част от сградата за ресторант на частно лице, но понеже няма стол, поставя като условие неговиет служители .за тези които не вряват – дянков вече е унищожил грузинската Академия на науките.
Не е вярно, че наукат се прави само в университетите – Франция е класичесик пример за обратното. има и много други академии на науките – АВстрийск и тем подобни, унгарска и тем подобни.
Абсурдин са тезите, че заплатите ще се повишат след като се съкратят хора – БАН беше в началото на 90-те 12 000 души сега е около 5000-6000. Досега заплати само се намаляват никой не е увеличил. Увеличава се обаче количеството работа на човек.