Вдигането на пенсионната възраст – като му дойде времето

Депутатите още обсъждат проектобюджета на ДОО
Обновена: 7 дек 2011 22:39 | 7 дек 2011 22:16,
66
Вдигането на пенсионната възраст – като му дойде времето
Снимка: Булфото

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 31 май следващата година ще бъде 136,08 лева, а за периода от 1 юни до 31 декември - 145 лева, реши парламентът, който тази вечер прие няколко разпоредби от проектобюджета на ДОО за следващата година.

"В европейските държави минималният размер на пенсиите не трябва да е по-нисък от прага на бедност, а това, което приемаме, не отговаря на това правило", коментира Хасан Адемов от ДПС.

"Защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна", попита пък председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев от левицата.

Още по темата
Парламентът прие да се увеличат и минималните осигурителни прагове.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6,9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4,5%.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за увеличаване на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май.

Според БСП с отхвърлянето на тяхното искане се облагодетелстват хората с високи заплати.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов смята, че по този начин ще се вдигне осигурителната тежест, особено за самоосигуряващите се и малките фирми.

"Това е най-сериозният начин да се усили сивата икономика", посочи той и допълни, че според сините моментът е крайно неподходящ за такава мярка.

Лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че управляващите нямат ясна стратегия, както и че увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес.

Според БСП е необходимо и увеличаване на размера на осигурителните вноски, за да се покрие дефицитът в ДОО и да не се налага повишаване на възрастта за пенсиониране.

Спорният текст за вдигането на възрастта за пенсиониране обаче още не е гледан в пленарната зала.

Предложението на управляващите е с по четири месеца на година да се вдига възрастта за пенсиониране и за трите категории труд от началото на 2012, 2013, 2014 г.

Мнозинството в Народното събрание държи именно тази вечер да гласува в пленарната зала спорната реформа.

От ляво и от дясно обаче не одобряват тези предложения, срещу тях скочиха и синдикатите, които отново възнамеряват да организират национален протест, така, както сториха в края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
17
 
! Отговори
Професор Бучков преди 12 години
НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИсрамота е да кажем че имаме полиция Цецо не се ли срамуваш с тази полиция СРАМ И ПОЗОР
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ot dnes bg za6to ne iskat dav vidqt mneniqta na naroda,tovae poslednoto mi vlizane v tozi said tova e saita na nai dolnoprobnite ku4eta na bb cvetanov,ako barkam,nqmam dumi
20
1
 
1
 
! Отговори
norm преди 12 години
17 Нито съм заблуден,нито татар-келепирджия на държавна синекурна длъжност,просто имам малко повече мозъчни клетки от теб,които използвам.А "високо интелигентния" ти текст говори най-вече за вродена простотия.
19
9
 
12
 
! Отговори
Бягайте! преди 12 години
НЕ ПРОТЕСТИРАЙТЕ!НАЙ-ГОЛЯМАТА ГАВРА С ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ДА ЕМИГРИРАТЕ! ВИЕ СТЕ СВОБОДНИ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СПРЕ!ОСТАВЕТЕ ЕЛЕКТОРАТА НА ГЕРБ=БКП ДА МРЕ В МИЗЕРИЯ И БОЛЕСТИ БЕЗ ЛЕКАРИ, УЧЕНИ И СПЕЦИАЛИСТИ!Ако все още има млади учени в България (университетите и БАН), лекари или умни деца спечелили олимпиади и т.н., напуснете държавата незабавно. Тук в която и да е западна държава или в САЩ ще бъдете най-уважаваните хора. Това в което се инвестира най-много е науката и умните хора. Търсят се лекари, биолози, химици, физици и особено в областа на приложните науки и нанотехнологиите. Тук във всяка акдемия, институт или университет, най-ниската заплата с която ще започнете първия месец ако имате докторска степен е 2500-3000 до 7000 евро (да не говорим ако участвате в проекти). За професори заплатите започват ит 7000 до около 15 000 (за ръководители на големи проекти). Дори да имате семейства, тръгвайте с тях! Не се оставяйте да се гаврят с вас и да ви подхвърлят трохи по-малки от на чистака! Как е възможно в 21 век малди учени да живеят в *** и да си дават знанията и възможностите на тези гнусни комунистически ***. Вие сте бъдещето на човечеството. Вие сте технологичния и духовен прогрес. Давайте тези знания и възможности на Западния свят. Нека това племе се затрие само от лицето на Земята. Ако имате възможност, веднага заминавйте за САЩ или Западна Европа. Тия глупости "България над всичко", България за българите" и прочее са абсолютно безсмислени. България е такава мизерна страна, която за нищо не става. Новата комунистическа власт на ГЕРБ е подложила на невиждан геноцид интелигенцията, учените, хората на изкуството Терорът е по-голям от този при Сталин и Хитлер. На почит са само мутри, милиционери, спортни *** Всеки УМЕН в България направи така и сега там са останали само Комунисти, *** и заблудени "Патриоти", на които им харесва да живеят в такава мизерна Държава като България, в която Управлява МАФИЯТА, чрез поставени политически партии! Държави като *** и Гърция, които залагат само на туризъм и история (кавичките са за ***) са обречени на мизерия! Това, кото прави една държава развита са технологиите...
18
0
 
5
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Що говорете глупости, ами не използвате главите си по предназначение, след като прочетете информацията. А тя е следната - ГЕРБ искат да вдигнат възрастта за пенсиониране, а БСП предлагат друго: да не се вдига възрастта, а да се вдигнат осигуровките за пенсия - "Според БСП е необходимо и увеличаване на размера на осигурителните вноски, за да се покрие дефицитът в ДОО и да не се налага повишаване на възрастта за пенсиониране."Кой каквото по му отърва, този бахур да налапва - или повече години бачкане, или повече пари да внася докато пачка за осигуровки... И при двата варианта отърване да се мине метър няма. Така че стига сте се препирали като малки деца, бахура все ще го ядем - или от управляващите, или от опозицията, само дето вкуса ще му е различен. Или ще е син байура, или ще е червен, ама при всички положения ще го лапаме
17
4
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
А какво ще правиш на запад,да не си въобразяваш,че там те чакат с отворени обятия и чували с пари.Наивник,за да успееш,трябва не само да знаеш и можеш,но и да бачкаш като ***.
16
0
 
6
 
! Отговори
за norm преди 12 години
А, още един заблуден татар или може би татар-келепирджия на държавна синекурна длъжност !?
15
13
 
3
 
! Отговори
norm преди 12 години
Пенсионерите въобще не им пука,че ще се пенсионират на 64 или 65 години,те така или иначе се пенсионират на тази възраст,че и по-късно.Болката им е,че една или две години по-малко ще получават заплата и пенсия.Това само като информация за празноглавците,които роптаят,че ще работят до гроб.Няма,успокойте се и се стягайте да бачкате,иначе въобще няма пенсия. А тези,с мозъчни клетки в главата знаят това и си мълчат.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поне една поука може да се извлече: когато, онези, които ни управляват, говорят с отчаяние, че има само броени дни или седмици за спасяване на цивилизацията, те го правят, само защото играта вече е загубена. И следователно двете най-големи политически фантазии на нашето време рухват, както можеше да се очаква. Единственото непредсказуемо нещо е цената на опустошението, което този крах ще предизвика.... за еврото . за ЕС , за пенсионната система
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да вдигате пенсионната възраст, създавайте нови работни места ! Хубаво, аз съм млад-ще избягам на запад, но парите които ще печеля няма да се вливат в българския пазар. Хора, събудете се и мислете с тия глави ! Накрая в България ще остане само застаряващо население, а пенсионната възраст ще се вдигне на 100 години, че да не рухне икономиката.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз при 110г. пенсиоране гарантирам пенсия 100хиляди евро,
11
0
 
11
 
! Отговори
Дърт Вейдър преди 12 години
Пичове, стига сте се лигавили; като ще е гарга, да е рошава. Предлагам да се вдигне възрастта за пенсиониране на 120 години с гарантирана пенсия 5000 евро. Ха да видим!
10
3
 
10
 
! Отговори
ДЕМОС преди 12 години
Предлагам да не се увеличава пенсионната възраст,защото старци не приемат на работа по понятни причини.За да се напълни хазната на НОИ, да се намалят най-високите пенсии на номенклатурите от БКП,които незаслужено получаваха високи заплати.Същите тия номанклатури са изхарчили парите на хората за пенсии.Така ще е най- справедливо.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия дни се пенсионирам .Тъй и тъй ще е беднотия , ама поне ще е на гръб ! Да му мислят тия ,които сега започват трудовия си път ! За какво са учили , за какво са се блъскали и за какво са пръскали парите на мама и тате !
8
1
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Вдигането на...пенсиите,като му дойде...времето.Депутатите добре знаят,че на босият саму взели и...цървулите,затова с...вдигането много...внимават,да не вземат да им...поверват.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
отвличат ви вниманието с пенсионни реформи , земеделски протести.... ЕС се разпада .. какво правим ние.. днес Франция и Германия искат изравняване на данъците в еврозоната... а заплатите дали ще уеднаквят и социалните системи. въобще всеки ден искат нещо ново. защото няма изход и не знаят как.... същевременно България е най-бедната в Европа... С толкова малка заплата човек си задава въпроса кое по-добре да е роб или в затвора.. поне ще го хранят или обличат.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХАХАХАХа....Премахнете плоския данък и хазната ще се напълни. НО НЯМА НИКОЙ С ДУПЕ В ПАРЛАМЕНТА, КОЙТО ДА ГО ПРЕДЛОЖИ, защото много бързо я ще катастрофира, я сърдечен удар ще получи!!!! Няма сила в тази държава, която може да се опре на олигархично-мутренското ни задкулисно управление!! Живот в България - мисията невъзможна!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те така е като са неграмотни и не са чели история: Източна римска империя първо сме ги бъхтили ама като не става с бои само за два века робство и вече няма византиици , отоманска империя- корави са били отоманите пет века докато им разкажем играта , трети раих е просъществувал колкото трети виц щото сме им били съюзници, съветски съюз - добре им е било от 1917 до 1944 ама голяма грешка да на вземат и нас , да им е за урок.европеиски съюз, още не сме пълноправи обитатели и се разпада .
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората, които са пред пенсия трябва да ги съдят за психически тормоз, защото не знаят какво ще стане с тях сле 1 месец.а това е голям стрес и се отразява на здравето. - а не да си траяти защо не протестират?
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Старият континент се намира в по-лоша ситуация, отколкото Южна Америка някога е била... предстои разпад ЕС.