Вдигането на пенсионната възраст – като му дойде времето

Депутатите още обсъждат проектобюджета на ДОО
Обновена: 7 дек 2011 22:39 | 7 дек 2011 22:16,
66
Вдигането на пенсионната възраст – като му дойде времето
Снимка: Булфото

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 31 май следващата година ще бъде 136,08 лева, а за периода от 1 юни до 31 декември - 145 лева, реши парламентът, който тази вечер прие няколко разпоредби от проектобюджета на ДОО за следващата година.

"В европейските държави минималният размер на пенсиите не трябва да е по-нисък от прага на бедност, а това, което приемаме, не отговаря на това правило", коментира Хасан Адемов от ДПС.

"Защо се увеличават само най-ниските пенсии, на хората с най-малък осигурителен принос, при положение, че системата е солидарна", попита пък председателят на парламентарната социална комисия Драгомир Стойнев от левицата.

Още по темата
Парламентът прие да се увеличат и минималните осигурителни прагове.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6,9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4,5%.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата за увеличаване на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари и на 2900 лева от 1 май.

Според БСП с отхвърлянето на тяхното искане се облагодетелстват хората с високи заплати.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов смята, че по този начин ще се вдигне осигурителната тежест, особено за самоосигуряващите се и малките фирми.

"Това е най-сериозният начин да се усили сивата икономика", посочи той и допълни, че според сините моментът е крайно неподходящ за такава мярка.

Лидерът на СДС Мартин Димитров обяви, че управляващите нямат ясна стратегия, както и че увеличаването на праговете ще откаже голяма част от хората от техния бизнес.

Според БСП е необходимо и увеличаване на размера на осигурителните вноски, за да се покрие дефицитът в ДОО и да не се налага повишаване на възрастта за пенсиониране.

Спорният текст за вдигането на възрастта за пенсиониране обаче още не е гледан в пленарната зала.

Предложението на управляващите е с по четири месеца на година да се вдига възрастта за пенсиониране и за трите категории труд от началото на 2012, 2013, 2014 г.

Мнозинството в Народното събрание държи именно тази вечер да гласува в пленарната зала спорната реформа.

От ляво и от дясно обаче не одобряват тези предложения, срещу тях скочиха и синдикатите, които отново възнамеряват да организират национален протест, така, както сториха в края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Ангеларий преди 12 години
Да го ДУХАТ Бойко,Дянков,Тотю и всички други *** от ГРОБ!!! Като няма работа как ще се пенсионираме?
61
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Ми така ще е, като решения у нас винаги се вземат от "хора" които не зависят от нещата които решават.Пример:Какво им пука на депутатите за пенсиите след като ТЕ се пенсионират с един мандат на "депутатска пенсия" или какво им пука за цени като те са безкрайно богати и продължават да крадат и т.н. и т.н. .
60
0
 
0
 
! Отговори
саша преди 12 години
Всички селяни продължавайте да се заселвате у шопско. Бойко не ви е виновен че не си копате нивите а си правите на столичани.
59
0
 
0
 
! Отговори
галактика - добавка преди 12 години
Станало е някакво разместване на номерацията - коментар 49 е до коментар 46.
58
0
 
7
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
Ето ....човекът го е казал от къде да се вземат пари ??????Защо българите имат само задължения а *** имат само права ?????
57
2
 
3
 
! Отговори
История преди 12 години
Няма го СССР и системите се разпадат. Ако изчезне Китай, краят на света май /няма кой да произвежда евтините необходими неща/. Няма ли състезание, настъпва самодоволството, мързела, лакомията и т.н. Да живее СССР и Китайската народна република. Да им се невидяло - комунисти с комунисти. Заради тях ще ни се разпадне Европейския съюз. Дайте пари... бързо!
56
1
 
6
 
! Отговори
Евала, Бойко преди 12 години
Най-после моята пенсия с 15 г. трудов стаж ще се изравни постепенно с тази на комшията, който все се хвали, че се е осигурявал на максимума (*** му с ***). Хак да му е "тавана", Бойко. И на моите синове съм им казал да се осигуряват на минимум възможен. Да живее социализЪма. Равенство, Братство, Прегръдки. Затова гласувах за тебе (и в бъдеще).
55
0
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Прав си Импе, ама не исках да задълбавам, чак толкова в проблема. Как върви книгата?
54
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не-е-е - 54 !!! Тоя с голямата заплата, дето плаща осигуровки, като влезе в болницата, ще му кажат че направленията са свършили, и че неговите осигуровки са изхарчени за лечението на въшливият ***, обгорял докато краде жица, и ще го накарат ПАК да плати !!!А после ще плати и откраднатата от *** жица, след като е стоял на тъмно !!!
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 51. Ти нормален ли си бе ***? Как ще плащат данък само върху 2000???Ако получават 15 000 лева заплата, ще платят почти 1 500 лева данък (след приспадане на ОСИГУРОВКИТЕ! които са върху 200 лева). И така е справедливо. Да не би като плати здравни осигуровки върху 15 000 лева да ползва нещо повече в болницата от въшливия *** дето не е платил и 1 лев??
52
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
... чудят се откъде да режат пари, но НИТО ЕДИН дупетат, от нито една парламентарна група не повдигна най-очевидния въпрос: "ЗАЩО НЕ ОТРЕЖЕМ ОТ НАД ТРИТЕ МИЛИАРДА ПОМОЩИ, КОИТО ОТИВАТ ЗА ИЗДРЪЖКА НА МЪРЗЕЛИВИТЕ *** ?!?"Всеки нормален човек в тая държава, от бебето до стареца, плаща по 50 лева на месец - чрез данъци и осигуровки, за да храни тая престъпна *** !!!
51
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Цялото усилие на властимащите е да РАЗПРЕДЕЛЯТ колкото може повече благата - тоест да вземат от здраво работещите и здраво плащащите и да ги насочат към мързеливците, *** и скатаващите се !!! Тия са по-лоши и от комунистите. Защо въобще плащаме осигуровки и не е ли това скрит данък, щом се готвят да ни принудят да работим до смъртта си?Напишете в Гугъл "За да не работиш вечно" и заповядайте в моят блог, където се обсъждат тия неща - и най-важния въпрос - какво да правим ???
50
4
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Да се премахне плоския данък и да се върне прогресивния. Да се върне необлагаемия минимум. Но това няма да стане, защото ще ревнат властимеещите и техните ортаци. Те лапкат 5-6 цифрени сумици на месец, но плащат данъци само върху 2000.
49
1
 
27
 
! Отговори
PROSEK преди 12 години
35 години съм работел за 200 лв.пенсия -егати подигравката с народеца-та това им е на тех само кафенцето.Този ГЕРБ ни разката играта-нямат ли страх поне от Господ ,ако не от хорицатаДа вземат най-сетне да отрежат парите на мнимите болни ,ама тях все ги подминавате,платили са си и си папкат безнаказано
48
0
 
21
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 48 - Дълголетниците не са много, а и лека-полека ще започнат да приключват земния си път... Новите поколения просто няма да доживеят пенсионна възраст /съжалявам/, защото тя ще става все по-далечна.... Кое Ви кара да мислите, че това, което се прави, е за доброто на хората?!
47
1
 
25
 
! Отговори
до АЗ преди 12 години
Нещо си се объркал.Това правителство има други цели- да изпълни Ран-Ът и го прави успешно.Те са марионетки на чичо Сам.Скоро ще видим всички къде *** гладните.Ако останат хора тук де.
46
1
 
12
 
! Отговори
mitkaloto преди 12 години
А бе, що ни будалка г-н Костов? Явно всичките там горе във властта ни мислят за стадо ***. Увеличението на максималния осигурителен доход щяло да увеличи осигурителната тежест на самоосигуряващите е лица и малките фирми. Ами това е максимален доход,бе. Като нямаш възможност за 2700 лв. си се осигурявай на 2000 лв. Ама няма как тези, които получават заплати над 2700 лв да не се осигуряват на тази сума. Значи какво става? Няма да увеличаваме, защото касае нас-от парламента, правителството и др
45
2
 
48
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Минималната пенсия,която получават хора ,които никога не са работили , ще достигне пенсиите на хора , които имат стаж 40 години ! Това правителството знае ли го !
44
0
 
18
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Не е вярно че сме близо до Африка--- не ги обиждаи онези хора ,отдавна да са хванали льковете и стрелите,а имаи на предвид ,че там няма парно ,няма зимни гуми и дрехи ,а и докато си застанал под палмата все нещо ще падне от горе и няма гладен да останеш.....
43
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е преди нова година --глеите кво става след нова година ....гарантирано от мене !