Натиск върху Холандия за приемането ни в Шенген

Единствено Хага все още блокира влизането на България и Румъния
9 дек 2011 08:16, Елка Василева
17
Натиск върху Холандия за приемането ни в Шенген
Снимка: Reuters

Холандия е под натиск от европейските си партньори да одобри присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно придвижване в проект за декларация на срещата на върха на ЕС, предаде Франс прес.

"Изпълнени са всички условия, за да може да се вземе решение по присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство и Европейският съвет е приканен да вземе това решение възможно най-бързо. Ако е необходимо, Съветът отново ще
обсъди въпроса на заседанието си през март 2012 г.", се казва в текста на проектодекларацията.

Холандия е единствената страна, която все още блокира влизането на България и Румъния в Шенген, след като Финландия реши миналия месец да промени резервираната си позиция.

Холандското правителство аргументира противопоставянето си с недостатъчни резултати на двете кандидатки в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, отбелязва АФП.

Разширяването на Шенгенското пространство изисква единодушното съгласие на 25-те страни членки, отбелязва БТА.
 


17
Още по темата: ШенгенХоландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
K. преди 7 години
tajno,no tova e istinata,nie za nishto ne stavame,a se primiriavame s tova
16
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
абе ти нормален ли си , измислил си някакво интервю , което даже нямаш кураж да си кажеш че си е твое , тоя не си знае собствената история както повечето европейци , та да не говорим за българската история , нелегални се продават цигари и в Берлин от виетнамци , това си го дават и по германската телевизия , така си написал измисленото си от теб интервю , че оставам с впечатление че холандския премиер ,се занимава само с гледане на българска телевизия и четене на българска история.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Холандия няма престъпност според тях , защото те са си разрешили проблема като са я узаконили , там и продажбата на наркотици е законна , и търговията на жива плът (проституция) е законна , сигурно и подкуп са му намерили законна форма като лобита и други начини , така че по техния пример да си узаконим престъпността и да им слагаме данъци и сме правова държава според холандските разбирания
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пука ми за холандците и шенгена им.
всичко така или инъче отива на май*ата си
13
1
 
6
 
! Отговори
NEKOI преди 7 години
KUV SHENGEN BE , JA SI KAJETE ISTINATA ZA TAM LI SME. BAI GANIO V EVROPA SMEX .S TEZI *** I SELIANDURI NEUMITI . VSE EDNO BULGARIA DA SI OTVORI VRATITE I DA PRIEMA ALBANCI I KOPANARI INDIICI I TEM PODOBNA PAPLA4 -E ZATOVA NE NI ISKAT 6TOTO SME IZMETA NA EVROPA . I DOKATO NE SI PROMENIM MANTALITETA NIKVA EVROPA , TREBVA DA IZXVURLIAT BG OT EU AKO ME PITATE NE GO ZASLUJAVA BULGARIA S TEZI KORUPCII I PARITE POTUVAT V DJOBOVETE NA BATRKO I BRATKO S IZMISLENI FIRMI4KI
12
1
 
2
 
! Отговори
Детектифф преди 7 години
Тц,тц,тц.................!!!Какво друго му остава на човек след интервюто поместено от пост 7, освен да “заработи“ като часовник.
11
1
 
4
 
! Отговори
Сокол преди 7 години
Холандският премиер Рюте:
"- Техническите критерии във вашият случай са без значение, дори и да ги презипълните. Зад всяка техника стоят хора и когато тези хора са готови да престъпят закона в името на собственото си облагодетелстване , качеството на техниката се обезсмисля. Това е все едно на най-строгият затвор да сложите за пазачи престъпници, ефекта ще е същият, като при вас – никакъв." - май не е прав,а? :))
10
1
 
0
 
! Отговори
)) преди 7 години
за 90% от пишещите тук шенген е името на човека, на който ако му врътнеш един м...т ще ти даде да речем 5 лева
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми тоя холандец изплю камъчето за какво сме им на ЕС - не ги интересуваме като нация, просто им трябва територията. Не им трябва на ЕС нацията, трябват им ресурсите и роби които да им ги добиват безропотно и на ниска цена!
А относно какво сме дали на света и лалетата в Холандия наистина са тръгнали от тези земи тук.
8
1
 
3
 
! Отговори
ivan преди 7 години
e bratq bulgari te tova ste VIE.nqma da govorq pove4e.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
„Българите са неспособни да създадат работеща държава.“ – едно интервю на холандския премиер Марк Рюте

24 четвъртък ноември 2011

Интервюто е дадено за Българското Национално Радио, коментарите и анализите оставяме на читателите:

“ – Г-н премиер, защо вашата държава упорито се противопоставя на приемането ни в Шенгенското пространство? Не мислите ли, че преигравате с това си ваше решение след като всички останали са готови на компромисен вариант? Дори и Финландия промени позицията си, а вие се дърпате, както бихме казали по български – „като магаре на мост“.

- Отговорът и преди и сега е един и същ. Вашата държава е пропита от корупция, съдебната ви система не работи, престъпниците се чувстват комфортно и безнаказано, живеят на свобода и дори парадират с престъпния си статус.

- Но ние сме изпълнили техническите критерии, това нищо ли не означава?

- Техническите критерии във вашият случай са без значение, дори и да ги презипълните. Зад всяка техника стоят хора и когато тези хора са готови да престъпят закона в името на собственото си облагодетелстване , качеството на техниката се обезсмисля. Това е все едно на най-строгият затвор да сложите за пазачи престъпници, ефекта ще е същият, като при вас – никакъв.

- Добре, но къде виждате причината за това състояние на нещата и как смятате, че то може да се промени? Какъв съвет бихте дали на българското правителство?

- Съмнявам се, че бих могъл да дам какъвто и да е съвет на вашите управници, тъй като те са част от проблема, а не част от решението му. Всички вие, българските граждани, знаете за записите на които се чува как вашият премиер прекратява проверка на митниците, а скоро след като тези записи станаха публично достояние, човекът в чиито интерес бе спряна проверката удобно почина. Такива случайности са рядкост и предизвикват огромно недоверие сред политиците в нашата държава. Освен това, аз обичам да се разхождам инкогнито и докато го правех във вашата столица, поне пет пъти ми бяха предлагани контрабанди цигари съвсем открито, без притеснение. Къде ви е полицията, как се борите с контрабандата? По-скоро ми се струва, че я закриляте и толерирате.

Що се отнася до причината, то тя е в неспособността ви да създадете работеща държава, устойчива държава, правова държава. Всичко това зависи не толкова от политиците, колкото от обществото. То е което търпи, толерира и издига на власт престъпници и продажници. Не е случайно, че по-голямата част от историята си, сте прекарали под робство, явно имате проблем в изграждането на силна и стабилна държава. Историята ви сочи, че вие винаги сте се делели, независимо , че сте сложили на парламента си девиза „Съединението прави силата“. На фона на случващото се в тази сграда и в държавата ви въобще този девиз стои гротескно.

Вие българите се обединявате само когато има перспектива за келепир. Къде другаде в световен мащаб сте били свидетели комунисти и монархисти да управляват заедно, че на всичкото отгоре и в коалиция с етническа партия, която претендира, че електората и е бил репресиран от същите тези комунисти, истинско безумие, но това се случи в България именно в името на облагата.

Но да оставим политиците и да погледнем обикновеният българин, българското общество което би трябвало да бъде коректив и да реагира остро на всеки опит да бъдат нарушени законите на страната и правата на гражданите, какво прави то, къде е то? Аз го виждам по масите, пред телевизорите, в кафенетата и увеселителните заведения, апатично наблюдаващо какво се случва с държавата в която живее. Направо потресаваща е разликата между вас и съседна Гърция, докато там обществото е особено активно, да не кажа хиперактивно по отношение защитата на правата и свободите си и по площадите можете да видите десетки хиляди активни граждани отстояващи своята позиция, то тука в България, ако на едно място се съберат 50 човека с дадени искания това се счита за небивал успех.

- Нима ни давате за пример съседна Гърция, докато цяла Европа се тресе заради тяхната политика?

- Давам ви за пример тяхното общество. Думата политик идва от гръцки и означава общественик, човек активно ангажиран с обществените дела, човек имащ позиция и отстояващ я. От гръцки идва и думата ***, която значи човек интересуващ се само от себе си. В този смисъл докато гръцкото общество е общество от общественици, то българското е общество от ***, *** до най-високо държавно ниво. Политиците ви са ***.

Искам да уточня, че аз не оправдавам гърците за техните действия, просто ви сравнявам като съседни държави. Да вземем и друго, когато човек влезе в Гърция вижда една добре уредена държава, едни усмихнати, енергични и смели хора. Когато влезе в България, вижда една мизерия и едни болни, бедни и страхливи хора. Вярно е, че Гърция е задлъжняла с милиарди, но тези милиарди, една голяма част от тях, може да се видят къде са отишли, докато в България отпусканите средства от Европейският съюз се заграбват и разпределят под масата между наши и ваши, така че до отделният гражданин не достига и цент. А дори има случаи, когато усвояването на тези пари е блокирано от вътрешнополитически междуособици, както между отделните партии, така и в самите партии. Вие сте способни да провалите даден проект, ако не участвате в него, само и само да не би този до вас да стане малко по-богат. Погледнете колко от средствата отпускани по европейски програми са усвоени, колко са изгубени безвъзвратно и колко има вероятност да изгубите поради некомпетентност, завист и алчност. Вашите политици се държат като пазванти и вместо да улеснят достъпа до европейски средства на гражданите, вместо да им помагат и напътстват в усвояването им, те ги блокират с някакви сложни и неясни процедури, докато междувременно кроят планове как самите те да ги при лапат и разпределят между приятелските си кръгове. Направо трагикомично беше да наблюдавам, как висшият клир на българската православна църква целува ръка на вашият премиер, за отпуснатите милиони на църквата по програмата за развитие на селските райони. Как църквата ще ги развие тези села, като им облагороди гробищата ли? Или парите ще потънат в черните дрехи на избрани духовници? Това е една пародия на фона на скоростното обезлюдяване на селските райони в България, но само това ли е? Ами ставащото с БДЖ?

- Добре, какво да направим, как българинът да стане активен гражданин? Може би, чрез културата и образованието?

- Ще бъда прям, Вие нямате шанс, България няма шанс. За каква култура говорим, за какво образование, когато неграмотността сред подрастващото население се увеличава главоломно, когато младежта ви, доколкото я имате се е отдала на алкохол, наркотици и разврат, като това се стимулира и от управниците. Та наскоро и вашият министър на образованието покани чуждестранните студенти да учат в България, като им обясни, че тука може да пият от сутринта, защото все някъде по света било 17 часа? Този човек в Холандия веднага щеше да бъде уволнен и даден под съд. Та той руши държавата, бъдещето й, той няма място в редиците на полтиците, той няма правото да се нарича политик и гражданин, той би бил в нашите очи един упадъчен елемент, а вие сте го сложили да отговаря за учащите. По би му отивало да е съдържател на публичен дом, но като се има в предвид и на какво прилича студентския ви град и каква слава му се носи, може би и да си е на мястото.

А културата, за каква култура въобще говорим. Музея на социалистическото изкуство, това ли наричате култура? Къде са ви световно известните писатели, художници и музиканти? Може би имате един двама, но аз говоря за влиянието което вашата култура оказва върху останалата част от Европа, къде е то? Какво влияние оказва вашата култура и нейните представители вътре в самата държава? Кой я подкрепя вашата култура? Как? „Стъклен дом“ ли наричате култура, или турнетата на Пайнер, а може би обирджийските есемес реалити шоута, които въртите по телевизиите? Как държавата способства на гражданите, на младежта да осъзнае, че има алтернатива на чалготеките, сапунките и реалити форматите. Как ? Като се среща с Лепа Брена? Едва ли?

- Но все пак, не може да отречете, че българите сме носители на една древна култура, че и ние сме дали нещо на света?

- Всъщност мога. Да напоследък дори в Брюксел, вашите политици се напънаха и като нямаше с какво да се похвалят, докараха златни съкровища отпреди хиляди години, опитвайки се да ни омаят като в приказките на Шехерезада. Всъщност тези съкровища, доколкото разбрах са тракийски и нямат нищо общо с българите като етнос, а и не мога да разбера с какво точно и как би трябвало да ми се издигнете в очите, чрез изложба на златни пособия правени преди хиляди години от някой когото не познавате, но сте имали късмета да се заселите там където е живял, а не да речем с нещо направено от българи наши съвременници.

- Ами първият компютър създаден от Джон Атанасов и него ли ще отречете и колко други открития има правени от българи?

- Само че има една подробност, те са правени в чужбина, България, българската държава не е създала условия тези открития да бъдат реализирани на нейна почва, именно поради особеностите на българският характер и мислене които по-горе посочих.

- Ами азбуката, Българската азбука?

- И вие почнахте като македонците. Българската азбука ,надали щеше да я има, ако не беше Гърция с нейните книжовни школи. Ще ви кажа честно, вие сте толкова българи, колкото и македонците са македонци. Както древните македонци, така и древните българи отдавна са слезли от колелото на историята. Измислени нации, използващи стари наименования, създадени изкуствено по геополитически причини. Без чужда помощ, държавата ви едва ли би просъществувала дълго, вижте само докъде я докарахте за последните двайсет години – липса на държавност, никаква перспектива, бедност, обезлюдяване, демографска криза. Това за двайсет години самостоятелно независимо управление, след още трийсет ще изчезнете, ако не успеете да се активизирате като общество.

- Това ли бъдеще ни очаква според вас?

- Да, поне на този етап не виждам друго развитие на нещата. Докато търпите корупцията и се възползвате от нея за лично облагодетелстване, докато търпите да ви мачкат, манипулират и унищожават чрез крайна бедност, докато се страхувате, вие сте обречени. Европа няма нужда от престъпници, корумпирани подлизурковци, просяци и страхливци. Вие вече сте в Европа, вашата територия е част от обединена Европа, на нас ни е необходима тя не вие. Ние можем и без вас, не че го целим, оцеляването ви като нация зависи от вас, но докато живеете така както го правите в момента, вие не сте добре дошли на наша територия, ще изчакаме да се избиете и да изчезнете от само себе си. Трийсет години не са много време.
6
2
 
9
 
! Отговори
мхм преди 7 години
Предлагам да легализираме леките наркотици. Ще им дръпнем всички туристи и после те ще почнат да ни се молят на нас:)
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лалетата - пренесени някога от тукашните земи, сега се срамуват от корена си :)))
4
3
 
24
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
И аз съм на мнение ,че изобщо не ни трябва Шенген.
3
4
 
11
 
! Отговори
байо от село преди 7 години
Като нямат корупция и организирана престъпност да се местим при тях,тъкмо ще ги пооблагородим малко.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne iskam schengen.
1
5
 
20
 
! Отговори
333 преди 7 години
Тия фламандци са много дразнещи...те нямат корупция,нямат престъпност...абе душички страшни са.