Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген

Цветан Цветанов очаква положително решение през март 2012 г.
Обновена: 13 дек 2011 17:04 | 13 дек 2011 16:45, Елка Василева
218
Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген
Снимка: Архив Reuters

Холандия наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА. Това стана ясно след днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Холандският министър по имиграцията и въпросите на бежанците Герд Лерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите с България и Румъния.

Страната му настоява границите да бъдат премахнати едновременно едва след трайна тенденция за добри резултати от София и Букурещ в борбата с престъпността.

По думите на Лерс може да се очаква развитие след евентуален положителен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в съвета, обяви, че очаква положително решение за влизането ни в Шенген през март 2012 г., за когато е насрочен следващият съвет.

Дотогава Цветанов се надява да бъде намерено политическо решение за поетапното отпадане на границите, каквото беше предложението на настоящото полско председателство на ЕС  - България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, а сухопътните граници да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

Във връзка с позицията на Холандия Цветанов коментира, че България няма намерения да отнесе въпроса до Европейския съд, тъй като за нашата страна остава по-важно постигането на политическо решение в конструктивен разговор.

Той призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и темата да бъде обсъдена от холандския парламент.

Цветанов отбеляза, че в началото на тази година Германия и Франция също са били против разширяването на Шенген, но са променили позициите си заради динамична комуникация със София и Букурещ, както и в резултат на срещи и посещения на министерско и експертно равнище.

"Мога да си призная, че що се касае до отпадането на сухопътните граници, в момента това не е основният проблем", заяви вицепремиерът.

"За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните", добави той.

"Надявам се, че по въпроса с отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск", уточни Цветанов.

По неговите думи в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, засегнати са били много държави от ЕС, включително и Гърция.

"Стараем се максимално да повишим капацитета по границата на България с Турция за евентуален миграционен натиск и за момента не отчитаме подобна неблагоприятна тенденция", добави вицепремиерът.

"Все пак трябва да предвидим, че отварянето на границите с Гърция частично би създало малък проблем, уточни той. Затова не мисля, че трябва да настояваме категорично за взимането на решение за едновременно отпадане на границите", заяви МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прави са си хората, скоро и други няма да ни искат ако все така се размножават ***!
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne gi priemaite tia carvyli ne sa za shengen shte vi provaliat
210
0
 
1
 
! Отговори
до 215 преди 12 години
Искаме, ама като отидем в чужбина работим за 1/2 от техните заплати и им подбиваме стандарта. Отделно че покрай всеки тръгнал за достоен труд минава поне един престъпник или просяк или ***!
209
0
 
1
 
! Отговори
да да преди 12 години
че ние не искаме да ни хранят, ние искаме да работим и да си изкарваме парите по достоен начин. това грешно ли е ?
208
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз на тяхно място не бих ни искал, те и сега си имат достатъчно *** и ние ще им дойдем свръх да ни изхранват
207
0
 
5
 
! Отговори
do 212 преди 12 години
Истината е че не ни искат. Защото се оказахме каца без дъно. Ако бяхме въвели еврото - щеше да се наложи да хрантутят и нас. Ако ни приемат в Шенген - означава свободно придвижване и право на работа. Като се има предвид безработицата у нас, и че сме готови да бачкаме за без пари (по тяхните стандарти) много добре знаят че ще има поток от желаещи за работа, които ще подбиват техния трудов пазар, които и без това се крепи трудно. Покраи бачкерите ще отидат и дрогаджии и крадци и ***...
206
2
 
3
 
! Отговори
до 211 преди 12 години
Не е точно така. ЕС изисква от нас да влезне при първа възможност в Шенген и Еврозоната. А сега според ЕС покриваме критериите, а не ни пускат. Шенген има много малко значение за обикновения човек, но не ми е приятно холандските политици да си агитират електората на мой гръб.
205
2
 
4
 
! Отговори
do 206 преди 12 години
Субсидиите и еврофондовете, свободното пътуване - това ли имаш за подигравка? За някой хора ЕС трябва да им сложи ядене в чинията, пари в джоба. Абе деца да ви направи ЕС не искате ли? Членството в НАТО, ЕС, шенгеско гранично пространство е привилегия, а не право. Критериите за ЕС и НАТО ги изпълнявахме само на книга докато ни приемат със сума компромиси, сега видяха че не си е струвало да ни правят компромис защото не ставаме за нищо като държава!
204
2
 
4
 
! Отговори
Конкуренция преди 12 години
Холандските наркопласьори не щат конкуренция от България. Бай Бойко ще им разбие бизнеса с наще мутри.
203
0
 
2
 
! Отговори
пппп99 преди 12 години
А какво казва Холандия за корупцията в Италия и Германия и т н.т. европейски държави,друг е въпросът,че на нас не ни трябва не само Шенген ами и ЕС и съм съгласен с 206-точно казано
202
6
 
2
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Май истинското проклятие за България се оказа не ***, а Гоце - покровителя на олигарси и капо ди тути капи, шеф дори и на Боце... ортаците на неговите длавараджии бяха осъдени в Германия... у нас НЕ... Холандия е са моа говорител на общп мнение... прсото запдняците са лицемери...
201
1
 
3
 
! Отговори
1към1 преди 12 години
Пита се що е то : *** и упорит....? Тговора е гербер
200
5
 
5
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Не мога да разбера защо толкова се натискаме за ШЕНГЕН, ами като сме в ЕС, по-добре ли сме, аз мисле че не, защото всичко спазваме, а ЕС ни се потиграват. България може да бъде независима и силна България, само и трябва силни ръководители. Имаме земя, която може да стане рай, имаме достатачно вода, произвеждаме си ток. Трябва всеки декър земя да се работи, както на времето, имахме всичко и дори учениците ходяха на бригади, работа имаше за всеки, а сега няма работа няма икономика и няма и да има
199
0
 
2
 
! Отговори
Цонка преди 12 години
Абе кво се обяснявате, Бойко не ви е питал - той решава! ;)
198
1
 
12
 
! Отговори
Яни преди 12 години
Абе ние мазохисти ли сме? Хората 100 пъти ни казаха че не ни искат, но не ние пак ще опитаме догодина. Шантава работа
197
0
 
6
 
! Отговори
до 195 преди 12 години
Как да ни пуснат, като ние от един шапни крави не "увардихме" границите си откъм Турция, та от терористи ли?
196
2
 
13
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
То не беше от януари 2011-а, след това от март 2011-а, после от лятото на същата година, най-накрая през октомври, сега пък догодина! Цветанов нали беше "локализирал" организираната престъпност, но холандците те разкриха, че ти я ръководиш и хоп.... Дали ще постъпиш като мъж и ще си подадеш оставката...едва ли!....
195
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво чудно има в това, че не искат свободно да им "идват на гости" рекордьорите по корупция в ЕС. Прави са. Когато се намали корупцията и организираната престъпност, дето се вика, сами ще ни поканят. Сега приеха Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, без да са членки на ЕС. Големите успехи срещу организираната престъпност са в устата само на Цветанов и ГЕРБ, но Европа вижда, че това са само приказки.
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
192- mnogo si prav ! Spored men ne ni triabva shengen(za sega) ,vijda mu se kraia -neka te da se stabilizirat i togava da se kandidatirame ! Ako se razpadne ES predi da sme vlezli -togava shte sme blagodarni na holandcite che ne sa ni pusnali da vlezeme vav bataka na ES koiato e vav kriza !!
193
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе един пироман не можете да хванете, та Шенген!Гола вода сте!!!