Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген

Цветан Цветанов очаква положително решение през март 2012 г.
Обновена: 13 дек 2011 17:04 | 13 дек 2011 16:45, Елка Василева
218
Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген
Снимка: Архив Reuters

Холандия наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА. Това стана ясно след днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Холандският министър по имиграцията и въпросите на бежанците Герд Лерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите с България и Румъния.

Страната му настоява границите да бъдат премахнати едновременно едва след трайна тенденция за добри резултати от София и Букурещ в борбата с престъпността.

По думите на Лерс може да се очаква развитие след евентуален положителен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в съвета, обяви, че очаква положително решение за влизането ни в Шенген през март 2012 г., за когато е насрочен следващият съвет.

Дотогава Цветанов се надява да бъде намерено политическо решение за поетапното отпадане на границите, каквото беше предложението на настоящото полско председателство на ЕС  - България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, а сухопътните граници да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

Във връзка с позицията на Холандия Цветанов коментира, че България няма намерения да отнесе въпроса до Европейския съд, тъй като за нашата страна остава по-важно постигането на политическо решение в конструктивен разговор.

Той призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и темата да бъде обсъдена от холандския парламент.

Цветанов отбеляза, че в началото на тази година Германия и Франция също са били против разширяването на Шенген, но са променили позициите си заради динамична комуникация със София и Букурещ, както и в резултат на срещи и посещения на министерско и експертно равнище.

"Мога да си призная, че що се касае до отпадането на сухопътните граници, в момента това не е основният проблем", заяви вицепремиерът.

"За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните", добави той.

"Надявам се, че по въпроса с отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск", уточни Цветанов.

По неговите думи в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, засегнати са били много държави от ЕС, включително и Гърция.

"Стараем се максимално да повишим капацитета по границата на България с Турция за евентуален миграционен натиск и за момента не отчитаме подобна неблагоприятна тенденция", добави вицепремиерът.

"Все пак трябва да предвидим, че отварянето на границите с Гърция частично би създало малък проблем, уточни той. Затова не мисля, че трябва да настояваме категорично за взимането на решение за едновременно отпадане на границите", заяви МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво г-н Лерс!Не ни допускайте не в Шенген,а на 500 км.до него!ТИКВИТЕ сега ви се кръстят,но......НИЩО не се променя!!БЛАГОДАРИМ ВИ!
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво се правят на чукнати? Тоя, дето премаза Ангел от Катуница, беше обявен за общодържавно издирване. СЛЕД ТОВА лицето напуска България и отива в Турция. Като разбрал, че го издирват, се върнал /ВТОРИ ПЪТ ПРЕМИНАЛ ГРАНИЦАТА БЕЗ ДА ГО ЗАДЪРЖАТ/ и се е предал сам на полицията. Не обичам многото писане с главни букви, но не мога да не отбележа:НЕ СМЕ ГОТОВИ ЗА ШЕНГЕН И ДРУГИТЕ ГО ЗНАЯТ! Това, че само Холандия налага вето е защото така са се разбрали западняците.
150
0
 
1
 
! Отговори
do vsi4ki anonimni преди 12 години
ne be nie 6te qdem6engenski ***,za6toto taka ni se iska.kakvo iskate ot holandcite i tehnite laleta,i tehnite zakoni za droga i prostituciq...e i ?az sam ot 17god v rotterdam i izob6to tova ,koeto se publikuva v BG saitovete nqma i na polovina ni6to ob6to s realnostta.stiga prostotii i obvineniq.vinovnite sa gore po visokite etaji.kakto go e kazal(cezar...?)daite hlqb,vino i zreli6te na plebsa....(gledai mu seira)ta tova mi e misalta de...psuvane i obvineniq,obidi i za kakvo?a oniq otgore sekefq
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da ni e 4estito togava na vsi4ki.
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ше ядем шенгенско грозде кисело
147
2
 
13
 
! Отговори
Герд Лерс преди 12 години
"Докато Бойко Борисов и ГЕРБ са на власт - никаква България в Шенген!"
146
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато *** ни плашат с ББ,докато пускаме престъпниците на свобода,докато "лазиме" както пишат в една статия на дъното по потребление кой ще ни иска?Защо се сърдиме тогава?
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че си имаме кусури - имаме си! Но не мога да разбера - Великобритания не ще шенген, а ние се натискаме като някакви нещастници! А и холандците са такива ***, опа, лалета, миризливи!
144
0
 
6
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Холандските власти няма какво да идват на място, защото фойерверките от горящите автомобили в София сигурно се вижда и от ниската земя. А те се възпламеняват вече близо от месец, като най-малкото само у софиянци остава усещането за липса на мерки и реакции от страна на ведомството, което управлява и представлява Цв.Цв.
143
2
 
2
 
! Отговори
до белгийците преди 12 години
След определени години България,ще бъде Рая на Земята и тогава рижави безлични хорица,ще има да мечтаете за Нея....
142
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я холандците да си заврът по едно лале отзад , какво ме боли мен дали сме в Шенген , важно да няма работни ограничения.И те са едни нещастници , където е разрешено официално продаването на дрога и си е легална търговията с жива плът , важно е да се плащат данъци и ще узаконят и подкупите на фирмите .
141
0
 
6
 
! Отговори
bg преди 12 години
BOKO RAZBRALI 4E NESTO NE E NA RED
140
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е затова като ми се прииска да се върна в България ,влизам в тоя сайт,зачитам някой друг коментар ,и много бързо ми минава.
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, че някой ни го каза накрая, защото години наред ЕС си затваряше очите за корупцията само и само да ходим да гласуваме на изборите, да не се види колко малко европейци гласуват за ЕП. Изненадващо е, че това е Холандия, защото те по правило се правят на треснати, такъв народ са си, но едва ли е заради управляващите социалисти там, защото повечето северни държави от ЕС са с традиционна ляво управление (за това и са толкова "зле").
138
2
 
17
 
! Отговори
Холандец преди 12 години
В Европа корумпирани мутри не приемаме,в България има 100% контрабанда на цигари през границите,какъв Шенген ви гони!
137
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малеее! веднага Цецо да прати качулатите да озаптят тези холандци! къде се намират те:)))))
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Холандци, палим колите и ви идваме на гости!(буквално)
135
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евала на Холандия ,ето това е държава!!!
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Evala na Holandcite!
133
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То и ние очакваме Цветанов да си подаде оставката, ама така и не се случва