Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген

Цветан Цветанов очаква положително решение през март 2012 г.
Обновена: 13 дек 2011 17:04 | 13 дек 2011 16:45, Елка Василева
218
Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген
Снимка: Архив Reuters

Холандия наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА. Това стана ясно след днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Холандският министър по имиграцията и въпросите на бежанците Герд Лерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите с България и Румъния.

Страната му настоява границите да бъдат премахнати едновременно едва след трайна тенденция за добри резултати от София и Букурещ в борбата с престъпността.

По думите на Лерс може да се очаква развитие след евентуален положителен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в съвета, обяви, че очаква положително решение за влизането ни в Шенген през март 2012 г., за когато е насрочен следващият съвет.

Дотогава Цветанов се надява да бъде намерено политическо решение за поетапното отпадане на границите, каквото беше предложението на настоящото полско председателство на ЕС  - България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, а сухопътните граници да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

Във връзка с позицията на Холандия Цветанов коментира, че България няма намерения да отнесе въпроса до Европейския съд, тъй като за нашата страна остава по-важно постигането на политическо решение в конструктивен разговор.

Той призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и темата да бъде обсъдена от холандския парламент.

Цветанов отбеляза, че в началото на тази година Германия и Франция също са били против разширяването на Шенген, но са променили позициите си заради динамична комуникация със София и Букурещ, както и в резултат на срещи и посещения на министерско и експертно равнище.

"Мога да си призная, че що се касае до отпадането на сухопътните граници, в момента това не е основният проблем", заяви вицепремиерът.

"За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните", добави той.

"Надявам се, че по въпроса с отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск", уточни Цветанов.

По неговите думи в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, засегнати са били много държави от ЕС, включително и Гърция.

"Стараем се максимално да повишим капацитета по границата на България с Турция за евентуален миграционен натиск и за момента не отчитаме подобна неблагоприятна тенденция", добави вицепремиерът.

"Все пак трябва да предвидим, че отварянето на границите с Гърция частично би създало малък проблем, уточни той. Затова не мисля, че трябва да настояваме категорично за взимането на решение за едновременно отпадане на границите", заяви МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цецо,достойните хора при това положение биха подали ОСТАВКА.Всъщност гербер и достойнство не се връзва,в тая групировка е достоен само Той /Боко/.
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
132Бля,бля,бля! Бактън от заучени фрази и цитати:) И ти какво направи за по-доброто бре! Смени съдебната система или накара НАП да не кара хората, които са си внасяли по БУЛСТАТ, а не по ЕГН, да не внасят повторно с лихви по ЕГН, а внесените по БУЛСТАТ да си ги искат обратно за възстановяване:)))
130
8
 
6
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Нека си го кажем откровено ... холандците ни играят *** номера и проблема не е корупцията, тя е на всякъде в Европа! Проблема са нашите нископлатени работници, в много случай квалифицирани .. просто ония си пазят работните места и не искат конкуренция! Стига сме им се молили като *** пред ресторант, да им се бойкотират стоките както правят румънците, като се започне от дранкулките на "Филипс" до тъпите им лалета!
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те не ни искат престъпността а ние не им искаме масовите убиици.Пример -Норвегия и днес Белгия.Пример и запалването на колите .Инициативата е пак от Шенгенските граждани(Франция,Германия)..............................Знаеш ли си как масово мизерстват Бг пенсионерите.Как за всяка година в Бг умират средно 700 души по пътищата и 3000 биват ранени???
128
3
 
11
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 12 години
МИЛИ БЪЛГАРИ! КОГАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ПИТАТЕ - КАКВО АЗ МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА БЪДЕМ ВСИЧКИ ПО-ДОБРЕ, А НЕ КАКВО ПРАВИ ДЪРЖАВАТА ЗА ВАС, ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ. НАЙ-ЛЕСНО Е ДА СЕ ОПЛАКВАМЕ И ПСУВАМЕ ДРУГИТЕ - ТОВА Е НАЦИОНАЛЕН СПОРТ. КОГАТО ОБАЧЕ СЕ ИСКА ОТ НАС ДА БЪДЕМ ГРАЖДАНИ И ДА ОТСТОЯВАМЕ ПОЗИЦИЯТА СИ, ВСЕКИ ОТИВА В КРЪЧМАТА, НА ЛОЗЕТО, В МОЛА. АКО НИЕ НЕ СИ ОСТОЯВАМЕ ПРАВАТА, НЯМА КОЙ ДА ГО НАПРАВИ ВМЕСТО НАС!!! БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА, ЩЕ СТОИТЕ И ЩЕ ГЛЕДАТЕ ЛИ?
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ко рекоха! Ауууу! К'о ша парим сеа бе Боцко, слънчице наше ненагледно! Оти тез ора не ви щат вас, мутрите, в Шенген бе Боце:)))))
126
1
 
9
 
! Отговори
гербер преди 12 години
Холандия е от БСП и ДПС. Нямат край комунистическите, депесарски номера на Холандия. Къде видяха престъпност в България? Ето вчера в столицата изгоряха само пет коли, а онзи ден само три. А по предния ден изгоряха само два. А по-предния изгоряха само три коли. И полицията и властите могат безотказно да пазят всички видове наши граници.
125
2
 
12
 
! Отговори
777 преди 12 години
Ей... мръсни комунисти са тези холандци.Къде гледат бе, къде е тази престъпност.Що не слушат речите на Бат'Бойко и отчетите на Цецко. Знаят ли те, че отдавна сме я преборили тази престъпност, че даже сме я забравили.СПРАВКА: Виж по-горе
124
2
 
10
 
! Отговори
Адска машина преди 12 години
Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнес дама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма "Ипон" Бойко Борисов, който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове. в-к Капитал от 31.03.1997
123
2
 
18
 
! Отговори
Най-голямата пречка преди 12 години
Най-голямата пречка за влизането ни в Шенген е мафиотския картел ЕТ "герб", начело с пожарникаря и неговия пудел Цецо!
122
0
 
1
 
! Отговори
Do 117 преди 12 години
Хаха, ти не си в ред, man!!!Сбъркана представа за цялата картина и действителност.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои твърдят, че ГЕРБ били много принципни - който се издънел, веднага го махали. Така ли? Колко пъти се издъни Цветанов (апартаменти, дарения, връзки с престъпници и т.н.), колко пъти уж бяхме само на едно измазване от Шенген? Да са го махнали? Ами Дянков - колко пъти излизахме от кризата, колко резерв прахоса, колко пъти един бюджет не успя да върже? И той си стои. Издънките на Игнатов не са и за коментиране, очевидно е, че той получава държавна заплата, за да си върши частната работа.......
120
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбрахте ли, че с това правителство никъде не ни искат?Премиер мутра
119
0
 
8
 
! Отговори
що ли? преди 12 години
Вината си е наша ,а не на комшиите!Само един факт :"Бг ,най-корумпираната държава в Европа",или не си спомняте ,преди 2 месеца?
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами как да не ни блокират заради корупция по високите етажи като днес на конференция до Плевенлиев седи председателя на КРИБ (БСК учтиво ги изритаха след като се опитаха да ги махнат и от тристранката), а отгоре пише с големи букви "Капитал". Класацията за корупция, която скоро оглавихме беше на база административна корупция. Еми хората ни го казаха, ние пак не разбираме.
117
1
 
0
 
! Отговори
bai ganiu преди 12 години
lichno az zastawam zad premiera Boiko s koito mnogo iskam da piem po rakia i da obsadim golqmata politika nqkoi pat, no vse nqmam vreme, turgoviika vartq se pak...zastawam i zad REPUBLIKA BULGARIA kyr za xolancite i za cqla evropa!!!!
116
4
 
2
 
! Отговори
do 84 преди 12 години
Хайде стига си драматизирал!! Все едно комунистите до сега не са брояли гласовете, не са правили избори и не са лъгали?Или не си спомняш изборите 92г. как спечелиха на пук на целият тогава син народ. И пак управляваха и никой нищо не каза.Все едно до сега всичко е било честно, та ГЕРБ били най-корумпираните.А и да послъжеш с 20-30хлд. гласа, хайде със 100, но с 1млн. не мисля. Просто комунистите се сринаха.И аз не харесвам кой знае колко ГЕРБ, но комунистите ги мразя в червата.
115
0
 
6
 
! Отговори
е,....! преди 12 години
Някъде имало и ---ПРАВИЛА !И най-лошият ред е ред ,но в Бг няма никакъв ред !Що се сърдим на ,...белите хора ?
114
0
 
2
 
! Отговори
... преди 12 години
За това очакват догодина Януари да се приемат новите закони за престъпността (много лесно могат да екстрадират чужденци), социалната политика (много по строги закони, за това кой да взима помощи и много строги правила за работещите), за да могат да имат способите да се справят с огромните маси от хора идващи в Холандия. Проблема не сме само ние или Румъния, а чужденците като цяло. Просто съвпадение с времето, че сега стават тези неща и ние искаме да влезем в Шенген.
113
7
 
8
 
! Отговори
se преди 12 години
Те не ни искат престъпността а ние не им искаме масовите убиици.Пример -Норвегия и днес Белгия.Пример и запалването на колите .Инициативата е пак от Шенгенските граждани(Франция,Германия).Ние сме корав народ.500 години траехме робство може и 500 години да чакаме за Шенген.Но дали тогава ще е има Европа и Шенгенските им ограничения.Има и друг съюз който не е за пренебрегване.РУСКО АЗИАТСКИЯТ.Защо не.Това е следващата световна сила а Европа ще си остане в забвение.