Кабинетът реши: Без цигарен дим от юни. Наред е НС

Пушене ще се допуска единствено в спецпомещения на летището
Обновена: 14 дек 2011 14:49 | 14 дек 2011 14:08,
270
Кабинетът реши: Без цигарен дим от юни. Наред е НС
Снимка: Reuters

От 1 юни 2012 г. да бъде въведена пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места, реши единодушно днес правителството.

В решението на министрите е записано, че по изключение пушачите ще могат да палят цигари, но само в обособени помещения на летищата.

Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник, коментира премира Бойко Борисов.

"Датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират", каза той и припомни, че правителството е предложило промяната още преди две години като толерантно е дало гратисен период на ресторантьорите да се приспособят.

Ако предложението на кабинета мине и през парламента, то от средата на догодина пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училищата, детски градини и ясли.

Още по темата

Като аргумент за мярката министрите посочват: тютюнопушеното вреди на здравето, цигарите са основен фактор за много заболявания и в тях се съдържат над 4000 вредни вещества, сперматозоидите на мъжете, които пушат, са по-податливи на генетични дефекти и намаляване на потентността.

Още вчера, след като представи идеята си за забрана на цигарения дим, здравният министър Стефан Константинов обеща, че ще поведе битка хората в България да бъдат по-здрави. 

В момента у нас действа частична забрана на тютюнопушенето, като за целта в заведенията трябва да има обособени зони за пушачи и непушачи.

Днес министрите записаха още, че въвеждат и строги мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от деца.

В бъдеще те ще бъдат забранени за продажба на всички до 18 години, забранява се и рекламата им. Мотивът: питиетата имат високо съдържание на кофеин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
1
 
2
 
! Отговори
до георгиева преди 12 години
Хм! Пропуснала си да забележиш, че повечето обиди тук, и то доста грозни и без повод, са написани от НЕпушачите....
265
0
 
1
 
! Отговори
)) преди 12 години
ми забранете ги въобще бе -ама разделя ли ви се с милиони и милиони акциз? -не хич не ви пука за никво здраве на раята -важно е да се плаща...
264
5
 
3
 
! Отговори
георгиева преди 12 години
Много съм щастлива от тази новина.Като майка на 2 малки деца/очакваща в момента трето/,наистина смятам,че това е подарък за децата на България.Мили хора,които приветствате идеята-не се ядосвайте на коментарите на пушачите и не се хабете да спорите с тях.Естествено е,че човек,който трови собствените си деца вкъщи има нулева способност да проведе интелигентен разговор без нападки и обиди.Поздравления и да ни е честито!!!
263
0
 
3
 
! Отговори
Иво Банов преди 12 години
Това да не е снимка на някой пепелник в НС?Ако е така.....доста весело се получава
262
0
 
3
 
! Отговори
Иво Банов преди 12 години
Абе що сте качили снимка на марихуана?????????????
261
9
 
4
 
! Отговори
КАН преди 12 години
Яд ме е хора че някой от Европа ще ми нарежда къде ще си пуша в моята си родина -- всички свободи ще си изгубим.
260
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ние не сме виновни за вредните ви болни навици!На вас приятно ли ще вие ако аз обичам да ям бобец и обичам след това да се режа здраво там където вие ядете ???Гнусни ориенталци!
259
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм собственик на малък бизнес. Част от клиентите са чужденци и обикновено като дойдат на гости в София излизаме за по 1-2 коктейла в района на малките 5те кьошета. Неможете да си представите колко лошо впечателние им прави пушенето в затворени помощения и миризмата на цигари, която остава след това в дрехите!
258
1
 
1
 
! Отговори
до 253 преди 12 години
Ти ще си гласуваш за герб с или без забрана и при всякакви поводи и обствоятелства. Не си длъжен да си търсиш оправдания - това е заболяване, ти не си виновен.
257
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак сме страна с люта зима как ще стане номера с пушенето на открито.---------------- Ще стане, ще стане. Ти сам/а не знаеш колко си издръжлив/а на студ.
256
6
 
6
 
! Отговори
гфф преди 12 години
Глупаците, които обиждат хората които пушат е ясно колко с колко акъла са щом псуват и принизяват човек, защото има даден навик! Плиткоумни изказвания с неправилно насочена агресия. Всеки има право на личен избор, когато някой около вас пуши и това не ви допада имате пълната свобода да се махнете!
255
6
 
4
 
! Отговори
dd преди 12 години
Това си е чиста дискриминация!!! Не може да налагат забрана по този начин. Поне да не е забранено по кафенета и нощни клубове/дискотеки. Все пак сме страна с люта зима как ще стане номера с пушенето на открито. Пак ще дават народа как зъзне и мре от студ пред заведенията да пуши една цигара.
254
6
 
8
 
! Отговори
о боже преди 12 години
абе, вие сте психопати ве, за вас пушачите сме по-лоши от терористите или сводниците примерно. вие сте болница. член за вас, паля си цигара. *** ***, честно.
253
1
 
10
 
! Отговори
HeyJude преди 12 години
Всъщност никой не забранява на пушачите да пушат, просто не трябва да принуждават и останалите да пушат заедно с тях.Да, пушачите вероятно страдат от ограничението да не пушат на определени места. Но алтернативата е да страдат непушачите, при това за разлика от пушачите, плащайки не само с нервите си, а и със здравето си.Забраната сигурно е зло, но е по-малкото зло.
252
3
 
3
 
! Отговори
Kiril преди 12 години
Budete mili s pu6a4ite 4e vsqka sledva6ta cigara moje da im e posledna.E kak da ne glasuvam za gerb sled podobna zabrana
251
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега слушахме излиянията на гейовете, сега ще слушаме мрънкането на пушачите. Като са такава гад, че хич да не им е за тези, които тровят с дима си, марш на улицата, помиари.
250
6
 
5
 
! Отговори
SA преди 12 години
Бранник, въобще не заслужаваш дори да пишеш това като никнейм. *** си ти - и като си нямаш личен и социален живот , вместо да се правиш на интернет хулиган, ходи при мижитурките и там дишай каленце и си пафкай цигарки, пий евтина водка и се валяй с *** и утрепките. Ех, че нагли мамини *** се извъдихте... Верно шамарите са ви били малко.
249
2
 
5
 
! Отговори
Бранник преди 12 години
ЦИГАРКА!!!
248
6
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 12 години
Аз няма да пуша вътре, значи ако навън има непушачи глоба!!! ахахахтва на картинката да не е картонче бре? Извинете за 1 цигара да ви помоля? цигарка!!! Ей *** що ме боли *** за тебе, няма европа няма мала азия, като ми се пуши, пуша. Кажи му на стреца ти да спре да пуши на закрито и ще ти бие 2 шамара и ще прати за вестник бе пикльо... хахах Правим каквото си искам пък ще се оправиме догодина е тва е! в Ервопа сме били, това ли ви е оправданието за да не пушим бре хахаха??? ПАЛЯЦИ
247
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"от средата на догодина"муахахахахаха!