МВР призна: Палят коли, за да дестабилизират страната

От вътрешното министерство не потвърждават, но и не отричат, че това е терор
Обновена: 14 дек 2011 07:00 | 14 дек 2011 07:00, Елка Василева
500
МВР призна: Палят коли, за да дестабилизират страната
Снимка: Булфото

От месец насам в София бяха подпалени над 40 автомобила. Новината от вчера е, че изненадващо директорът на СДВР Валери Йорданов призна: “Целта на палежите е дестабилизиране на обстановката в столицата”, пише в. “Труд”.

Преди това седмици наред и той, и началниците, и подчинените му издигаха версии, в които думата “дестабилизация” се избягваше. Говореше се за “действия на пироман”, за “престъпно търсене на клиенти от собственици на паркинги”, за “война на застрахователи” и други.

Още по темата

Версията за пиромана бе опровергана от шефа на дружеството на психолозите Пламен Димитров. Той обясни, че пироманията е диагноза с ясни симптоми, които не се наблюдават в серийните палежи от месец насам.

“Пироманът остава на място на огненото си изстъпление, за да го наблюдава. Той не може да се прикрива системно и би бил забелязан”, каза Димитров.

“Не е смешно!”, каза пред “Труд” софиянец, който скачал нощно време, за да гледа през терасата дали не му гори колата. Десетки като него споделиха, че изпитват “смут и страх”.

Смут и страх - това са ключовите думи, по които в Наказателния кодекс се откриват текстовете за тероризъм, коментира магистрат.

Член 108а гласи: “Който с цел да създаде смут и страх в населението или да принуди орган на властта да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции, като извърши престъпление (убийство, телесна повреда, отвличане, палеж, взрив, наводнение и др.), се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от 5 до 15 години.”

“Цели се отклоняване на вниманието на полицията от разследването на по-тежки престъпления”, поясни старши комисар Йорданов. Той обаче не уточни за кои по-тежки престъпления става въпрос.

Според него целта се преследва от “страхливи хора, но тя няма да бъде постигната”.

Междувременно в интернет форумите по темата има повече категоричност:“Терор, тероризират ни като палят колите!” От МВР нито потвърждават, нито отричат, че става дума за терор.

“Това е добре като начало - коментира източник от контраразузнаването. - За да започне да се решава проблемът с терористичната опасност, властта трябва първо да го признае.”

Сега са на ход специалните служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ти си ***!!!!!
490
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
da ne zabraviame 4e traktora e biv6 sadruznik na boko tikvata i 4e sas ceco cradeco sa mu vzeli dva miliona leva........lo6oto e 4e tezi mutri razigravat i paliat darzavata zaradi texni biznes otno6enia.....
489
0
 
1
 
! Отговори
гЕРБ преди 12 години
Гоцето е виновен!
488
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Свикнхме с пиромани, застрахователни агенции и паркинги, а то си било благороден антисемитизъм! Включвам се и аз.
487
0
 
1
 
! Отговори
ЕВРИКА преди 12 години
Колите ги палят ПОДПАЛВАЧИ НА КОЛИ!!!
486
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Застраховки.Това е. Нема такъв лаф в момента. ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ТЕЗИ СА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НОВИТВ ВИЦОВЕ ХАХАХХАХАХ.
485
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев, световната криза и марсианците да престанат вече!
484
0
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
piqt rakiq i vino ipu6at za da stanevoina maloymnici
483
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"МВР призна: Палят коли, за да дестабилизират страната"Призна? Буахахахахахахаха... Призна или каза нещо си там, за да прикрие накадърността и безсилието си?
482
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смут? Страх? Хора, погледнете малко застрахователните данни от миналата година. Застраховки. Това е.
481
5
 
2
 
! Отговори
аз до огнян преди 12 години
не мислиш ли , че е крайно време да се докажат поне малка част от оправданията Ви, а ? То не беше Гоце, Станишев, Трактора, бай *** ... 5 години слушам от устата на боко как все някой друг му е виновен ... Простака ( дясната му ръка ) стигна дотам надолу, че да каже: в същност не е оферта още да отваряме границата с европа ... какъв *** само! Аре стига се оправдавахме с другите като ученички, а ?
480
6
 
2
 
! Отговори
Огнян преди 12 години
Браво 157- ми.Най-после един анализ в тази какафония от обиди. Да напълно си прав, че зад това стоят неразформированите бригади на Трактора. Делото му почна в понеделник и тези палежи са напомняне за мутренско-мафиотско-милиционерски времена когато не беше здравословно да си в района на басейна "Левски-Спартак"
479
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетете "Ферма за животни" на Оруел.има го и на филм. Просто ти отваря очите. Книгата не съм я чел, но филма ме разтърси. ПРЕПОРЪЧВАМ
478
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
май е паднала работата на автосалоните под абсолютния минимум и си я осигуряват.....
477
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами със всичката тая пушилка и раздухване на идеята, освен да го направят по-масово, друг ефект надали ще има... а може би това е и целта ?
476
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Палежи на леки автомобили бяха регистрирани от полицията в няколко области в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР. Само за няколко часа изгоряха шест коли в Бургаско, Кърджалийско и Разградско."Рено 19", Ауди А 6 и Ауди А 4 бяха подпалени в Несебър, Карнобат и Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.Първият сигнал за горящ автомобил е получен във Второ РПУ в Бургас снощи около 20.45 ч. Колата - Ауди А 4 била паркирана до блок 70 в ж.к. Братя Миладинови. Тя е собственост на 25-годишен бургазлия. Пожарът е потушен, а огнеборците открили стъклена бутилка с парче плат, поставен в горната част, с малко количество запалително вещество, както и пластмасова туба от 5 литра със следи от течност с мирис на петролен продукт. В Несебър, пък е изгоряло Рено 19 с бургаска регистрация, което било ползвано от 37-годишен местен жител. Констатирано е, че огънят вероятно е започнал от предната дясна страна на автомобила, но предвид, че той е на близо 20 години, било възможно да става дума за техническа неизправност.Два автомобила "Фолксваген Голф" са били подпалени в исперихското село Китанчево тази нощ. Колите били паркирани в двор на къща, собственост на 57-годишен мъж. Единият опожарен автомобил бил ползван от 33-годишен мъж от селото, а собственик на другата кола е 38-годишен исперихчанин.В кърджалийското село Соколите пък е изгорял паркиран в гараж "Фолксваген Пасат". Колата е собственост на 42-годишен мъж, който се обадил на телефон 112, когато видял пламъците. От полицията в Кърджали коментират, че по случая се работи и все още не е ясно дали колата и гаражът са запалени умишлено.Опожарените автомобили само в столицата за последните около месец и половина вече са 41. От МВР предполагаха, че става въпрос за сериен пироман, но психолозите отхвърлиха тази версия. Вчера бе задържан 33-годишен криминално проявен столичанин във връзка с палежите на коли в жк "Западен парк".
475
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Директорът на СДВР Валери Йорданов призна: Целта на палежите е дестабилизиране на обстановката в столицата...Клатят ни яко, ***, блъскат здраво отзад и не питат боли ли! Хайде, да тръгвам, че правя ремонт на седмия си апартамент...
474
3
 
9
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 12 години
Версия: Хората коментират повишаването възръстта за пенсиониране. Хората са готови на стачка, бунт...готви са да ликвидират престъпното правителство...И в този момент МВР започва да пали коли. Хората са притиснени, коментират палежите... Темата се измества.
473
0
 
2
 
! Отговори
Мучти, мечти преди 12 години
На въпрос дали запалените автомобили в близост до СДВР са "сигнал" към полицията старши комисар Валери Йорданов заяви: "Не, едва ли чак сигнал. Не смятам, че има връзка със СДВР...Прафиме им профил ниски или високи, здрави крака, едър ***, голям к...Размечтах се, прощавайте!
472
0
 
7
 
! Отговори
asd преди 12 години
Прочетете "Ферма за животни" на Оруел. Той човека добре е описал точно манталитета на тези които ни управляват вече 65 години (да не се заблуждаваме, че сегашните са други). Има ли проблем, винаги се нарочва някой, като последните 20 години това е винаги предходното правителство. Преди 89-та година са били гадните капиталисти. Полицията разбира се не е виновна, те са перфектни, но се опитват да ги подхлъзнат, разбирате ли. Евала на този който излезе и каже, че това са им възможностите на куките.