Работиш без трудов договор - глобяват те

След дълги спорове парламентът прие промени в Кодекса на труда
Обновена: 15 дек 2011 15:24 | 15 дек 2011 15:15,
215
 Работиш без трудов договор - глобяват те
Снимка: архив, Булфото

Не само работодателите, а вече и работниците ще бъдат санкционирани, ако работят без трудов договор. Това гласува парламентът, който след два часа спорове прие промени в Кодекса на труда.

87 депутати бяха "за", 19 - "против" и двама се въздържаха.

Наказанието за работника ще е глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност.

Парите ще се превежда във фондовете на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

В момента санкцията за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.

От левицата остро възразиха срещу предложението на управляващите и поискаха глобата за работника да отпадне.

"Не е нормално в държава, която е на първо място по ръст на безработица в ЕС, да се опитвате да наказвате работника", възрази председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев.

БСП цитира данни на синдикални и работодателски организации, според които през 2011 г. спрямо 2009 г. без работа са останали над 350 хил. души, а безработицата у нас е в рамките на 15%.

Според левицата това означава, че натискът е от работодателя към работника и работникът остава "в ъгъла".

Според Хасан Адемов от ДПС е странно с осигурителни вноски да се плаща административно-наказателна санкция.

"С този текст налагате наказателна отговорност и на крадеца, и на обрания", възрази независимият народен представител Георги Терзийски, който не подкрепи предложението.

"Започвам да се удивлявам, че народни представители продължават да агитират за това как работниците да не спазват своите права", защити предложението на управляващите Ваня Петрова от ГЕРБ.

Според нея не са малко случаите, в които и самите работници не искат да се сключва с тях трудов договор – например безработните, които получават обезщетение за безработица и ако имат сключен договор, ще спрат да получават тези обезщетения.

Не били малко и лицата, които не искат да сключват договор, за да не внасят данъци и вноски за социално осигуряване.

"Аз съм бил работодател, преди да вляза в парламента. Самите работници искат да получават повече пари и да не им се плащат осигуровки. И точно затова, след като е договор между две лица, трябва да носят съответно реципрочна отговорност", смята и Красимир Велчев от ГЕРБ.

Министърът на труда Тотю Младенов разясни, че целта е борба със сивия сектор и припомни, че зад предложението застават както от инспекцията по труда, така и синдикатите.

"Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника, по този начин не го наказваме, а го стимулираме", категоричен е министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
2
 
! Отговори
МАМА БОЖКА преди 12 години
ТУЙ БЪЛГАРИТЕ ДА СИ *** НА КЪСМЕТА,ГАТИ НАГЛИТЕ ПОЛИТИЦИ,АБЕ ЗА ВЗЕМЕМ ДА ГИ УВОЛНИМ,НАЛИ НИЕ СМЕ ГИ ПРАТИЛИ ТАМ.
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По Конституцията ни, гражданина има право на осигуряване, но не е длъжен да се осигурява. Текстът е противоконституционен. По Конституцията ни държавата е длъжна да осигури работа на гражданите, но не го прави!
202
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО УПРАВЛЯВАЩИТЕОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА МИРА-КОЙТО НЕ ИСКА ДОГОВОР НЯМА - ПРОБЛЕМА Е НЕГОВ.КОЙТО ИСКА ПАК ПО ЖЕЛАНИЕ НА ДВЕТЕ СТРАНИ.КАТО НАМА ДОГОВОР ЗАПЛАТАТА Е ПО-ВИСОКА И ЩЕ СИ ПЛАТИ И НА ЛЕКАР И НА ЗЪБОЛЕКАР. А С ДОГОВОР - ХЕМ ПЛАЩАШ НА ДЪРЖАВАТА,ХЕМ И ЛЕКАРИТЕ. ИЗВОДА Е МАКСИМАЛНО *** - НА ДЪРЖАВАТА Й ТРБВАТ ПАРИ ЗА ДЕПУТАТИТЕ И ЗА КРАЖБИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ.
201
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работиш без трудов договор - глобяват те. Работиш с трудов договор - пак те глобяват. Важното е пари да се събират, а овцете най-лесно се стрижат...
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какви ще са глобите ако са те ппатили в парламента да работиш и ти плащат с народни пари и никакъв те няма там?
199
0
 
6
 
! Отговори
Трудещ се преди 12 години
Къде и как ще работи човек е право на личен избор. Осигуровките също. Не се осигурява човек-не ползва здравни услуги, няма пенсия след 35-40г. Аз съм в частният сектор и се осигурявам на минималният праг, не бих платил и тези, но няма как. Държавата нищо не ми е осигуриила. На заболекар си плащам. 80-100лв. - пулпит, коронка-150-160лв. Една стотинка не ми е платила здравната каса, досега. На доктор слава-богу не ми се е налага. Каското на колата ми струва 300 лв., защото родната полиция ни пази!
198
1
 
3
 
! Отговори
ХААХА преди 12 години
198,ХААХ,ЩЕ МЕ СЪСИПЕШ ОТ СМЯХ!! КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА ЗА МЕРКИТЕ ПРОТИВ ЧЕРНО НА НЕМСКОГОВОРЯЩИТЕ ИЛИ ДР.ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИ,БЕ?? ЗАТОВА ЛИ БЪКА ОТ ***,***,ТУРЧОР И ПР. ТУТМАНИЦИ??? НАПРОТИВ-САМО ВДИГАТ ПУШИЛКА ЗА ПРЕД ХОРАТА,УЖ ДЕ..А ВСЪЩНОСТ ЗНАЯТ ЧЕ СА НА АВАНТА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ИКОНОМИКАТА ИМ ЗАЩОТО ПЛАЩАТ ПОД ЗАКОНОВАТА МИН.ЗАПЛАТА В СЪОТВ. СТРАНА!! И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ НАПРАВЯТ НЯКОЯ АКЦИЙКА-ЗА ПРАХ В ОЧИ-ЧЕ ЗАЛОВИЛИ 20 БЕРАЧА НА ЯГОДИ "НА ЧЕРНО" ! ХАХА-АКЦИИ,СЪЩИТЕ КАТО НА ЦВЪКЧКО!!
197
1
 
1
 
! Отговори
Петьо преди 12 години
Българина иска и х..я в ***..та и Душата в Рая. Е, не може. Изберете кое да е капо.
196
4
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
В БГ трябва да се въведат законите и мерките на немскоговорящите страни срещу рабтата на черно та тогава да извият на умрело плачещите против полицейщината у нас!!!
195
0
 
1
 
! Отговори
ХАААХ преди 12 години
СПОКО,ЕЙ ТИЯ ЖЕНИЦИ И ПОДОБНИТЕ ИМ-Т.Е. МНОГО ОТ БГ ХОРАТА-ДА СИ ПИШАТ ЧЕ СА НА ПОНЕ 1 КОНСУЛТАНТСКИ ДОГОВОР КАТО ЦВЪКИТА,ДОГАНОВЦИ,АНДРЕШКОВЦИ,ФИДОСКИ,ОВЧАРОВЦИ И ЦЯЛАТА ТАМ ПАСМИНА И..СА НА ШЕСТ !!! ВЗЕМАЙТЕ ПРИМЕР ОТ ТИКВИТЕ ГОРЕ,ПИШЕТЕ СЕ НА 1 КОНСУЛТАНСТКИ ИЛИ ГОВНАРСКИ ДОГОВОР ДЕ!! ЗА ОНИЯ ГОРЕ КОНСУЛТАНТСКИ ДОГОВОР ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЧЕ И МИЛИОНИ-ЗА ВАС ГОВНАРСКИ ДОГОВОР ТРЕБЕ ЗА 200 ЕВРО!! АБЕ,ГОРНИТЕ ПЪПЕШИ,ЩО ГОНИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ ОСТАНАЛИ ИНВЕСТуТОРИ ..КЪДЕ ИМ Е АВАНТАТА ДОГОВОР ДА ДАВАТ!
194
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
192 - абе ***, кой ще ми я плаща тая пенсия след 30 години бе - *** ли, дето до тогава ще са станали 3 000 000... а срещу тях 1 000 000 оцелели по чудо нормални хора в тая държава ?!? Това че сега ги храним нищо не значи - знаеш ли, че *** нямат дума за благодарност ?!? А и като гледам как вдигат пенсионната възраст, аз трябва да съм Йода, че да чакам пенсия...Боже господи, ти явно си последния луд в тая държава, който вярва, че като работи ще получи заплата някой ден !!!
193
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ще взема да отида при нотариусът и да подпиша следната декларация:"АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ, АЗ НЕ ВИ ИСКАМ ПЕНСИЯТА, НЕ ВИ ИСКАМ ЗДРАВНАТА ПОМОЩ, ЗАЩОТО ЖЕЛАЯ САМ ДА СЕ ГРИЖА ЗА СЕБЕ СИ !!! АЗ СЪМ СВОБОДЕН ЧОВЕК, А НЕ РОБ НА ГРОБ !!!"
192
0
 
10
 
! Отговори
112 преди 12 години
Поредната простотия на Шеврон Дянков. Мисли си, че ще има приходи в НОИ много яко подпира крупните работодатели
191
0
 
6
 
! Отговори
народния съд преди 12 години
До 7 дни ако работника подаде сигнал в държавна институция /ИТ,БТ, ГДБОП,МВР и др./, че работодателя го ползва като "роб" и не му предлага ДОГОВОР, а схема за заплащане "под масата", или го експлоатира като му налага различни от договора условия, да не му бъдат налагани никакви санкции а да бъде поощрен. Да се изработи ЧЕРЕН списък на некоректните работодатели и работници и да се разпространи в преса и медии! Предупреждение с глоба, условна присъда с пробация и накрая в затвор и конфискация.
190
7
 
0
 
! Отговори
....За 189... преди 12 години
Ше плащаш ,бе....нали искаш пенсия???!Да не би като сърГЕЯ....да искаш с две партенки, чифт руски кирливи "колхозни" *** и ...нито ден работа---МИНИСТЕРСКА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ!АМАН ОТ МЕРАКЛИЙ ....ЗА "ПЪЛЕН КОМУНИЗЪМ"--НА ЧУЖДА СМЕТКА!УМРЕ МАРКО ,ВЕЧЕ.........НЕ СТРОЙ "СОЦИАЛИЗЪМ"--БЕЗ ПАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
189
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника, по този начин не го наказваме, а го стимулираме", категоричен е министърът. Каква "осигурителна сметка", брадясал коч отвратителен, кого лъжеш, за *** ли ни вземаш, бе и мислиш ли че не знаем, че "осигуряващите се" в НОИ нямат лични сметки !!! Всичко, което плащаме отива в общия кюп, а оттам още другия месец в гърлата на *** !!! Като отивали в "осигурителната сметка", ако отида в НОИ, ще ми кажат ли колко имам в нея?
188
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българи,събудете се.До кога ще търпим да ни управляват богатите в тази държава.Да се направи глобата за работодателите 100 000 лева.
187
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...ей-заради това ще ни изнудват да плащаме цял живот и да работим докато умрем, защото *** има ПРАВА, ама не му се работи, защото Айшето започва да снася *** от 13-годишна, за да *** повече помощи !!! Средно всеки Българин плаща по 50 лева на месец за издръжката на хъхрещата гнусотия, което означава, че работещите, които така или иначе плащат за всичко, се лишават от поне по 1000 лева на година на човек тоест 2 000 на семейство... пари с които Българските семейства биха могли да имат свое дете, но не могат, защото са принудени чрез данъци и осигуровки да издържат по един мръсен ***, който отказва да работи и да спазва законите, но се размножава като *** - без мисъл и отговорност !!! На практика това е насилствено ограничаване на възпроизводството на Българският етнос, което според Българската Конституция и международните закони е ГЕНОЦИД !!! Само заради това престъпнато правителство на ГРОБ трябва да бъде свалено, а членовете му осъдени на доживотен затвор без право на замяна, както е по Наказателен кодекс !!!
186
1
 
4
 
! Отговори
ЗА 183.. преди 12 години
ОНИЯ ОТ "***"--ТИ ДАВАТ "САМОУПРАВЛЕНИЕ":...САМ ОРЕШ 700-х.дка......И КОЛКОТО ТИ ПЛАТЯТ---ТОЛКОВА!ТАКА.... "САМ-УПРАВЛЯВЯШ ТРАКТОР"...И СИ ДАВАШ *** "ПОД НАЕМ"...!ТАКОВА Е СЪДБАТА НА "***-ПРОЛЕТАРИАТА"---МАЛКО ДА ШУКНЕШ....И СИ ВЪН ОТ "ТРАКТОРА"!
185
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Според институтът за демографски изследвания, издръжката на *** чума ни струва 3.1 МИЛИАРДА годишно - и тия пари за всевъзможните им помощи - социални, детски, майчински, татковски, за отопление, за охлаждане за не знам какво още, ги плаща НОИ с НАШИТЕ осигуровки !!! Ето защо ни изнудват да плащаме осигуровки, за да им храним ***, но да ги прати Боко да садят компири и да пасат овце, където праща Българските студенти - не-е-е-е - На *** му е етническа особеност да живее наготово!