Само при нас настава ужас изведнъж!

Обясненията на премиера за забраната на тютюнопушенето
Обновена: 16 дек 2011 15:01 | 16 дек 2011 13:32,
298
Само при нас настава ужас изведнъж!
Снимка: Reuters

По време на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов и здравният министър Стефан Константинов надълго и нашироко обясняват на министрите защо трябва от 1 юни – Деня на детето,  да бъде въведена забраната за тютюнопушене.

"Искам да ви кажа, че това е европейска тенденция, даже бих казал световна. Все повече европейски държави, като тръгнем от Скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция, са въвели подобна забрана", аргументира внесения си законопроект Константинов.

Примерът пък го допълва, че ако проектът бъде приет, то ще бъдем приветствани от Еврокомисията. 

Бойко Борисов се връща назад във времето и обяснява как преди две години при него са идвали различни хора да го молят за гратисен период за забраната за пушене.

"Идваха и ресторантьори, и хотели... Дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас. Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж", казва той.

Според министър-председателя световните тенденции сочат, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето.

"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, в къщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един.

Още по темата

Но в обществените места аз мисля, че е крайно време… Знам, че да, много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни като символ в Деня на детето, а и започва летния сезон. Тогава времето ще е хубаво, може да се пуши навън. И постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия", убеден е премиерът.

Борисов дава за пример как като ходи той и министрите до Брюксел тютюнпушенето на много места е ограничено, даже забранено. Обръща се и директно към евроминистър Томислав Дончев с въпроса къде пуши, като ходи до ЕК.

"Виждате, че когато отивате там, пушите по-малко. Защо пушите по-малко, Дончев? Защото няма къде да се пуши. Там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически ти е по-вкусна тази една цигара".

Примерът се обръща и с молба към вицепремиера Цветан Цветанов като върл непушач да убеди депутатите от ГЕРБ – пушачи да подкрепят този проектозакон. 

Тук се включва и здравният министър Стефан Константинов, който цитира данни от социологическо проучвания – над 60% от хората подкрепяли подобен законопроект със забрана за тютюнопушеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
1
 
6
 
! Отговори
От пушач...за сега преди 12 години
Чудесна новина!Само това със "загриженото" за здравето ни европейско семейство ме кара да Блаааааа....Истински грижовните държави забраняват със закон,както производството така и продажбата на този вид отрова! Да си пълниш хазната на гърба на тютюнозависимите от високите цени на цигари,а после да ги пращаш да мрът по градинки и тераси си е пълен фарс!Това лицемерно държавно поведение не е "борба с тютюнопушенето" SORRY!
267
1
 
1
 
! Отговори
до 261 преди 12 години
Все пак частната собственост е свещенна и неприкосновенна и аз разрешавам моите гости да се чустват като у дома си и да пушат на воля...???------------------Вкъщи може, но в заведение, регистрирано като такова, няма да може да се пуши.Може само собственика ако много знае
266
2
 
1
 
! Отговори
VIJTE, VIJTE... преди 12 години
VIJTE POGLEDA MU, VIJTE OCHITE..V TQH SE TAI BORBATA MEJDU DOBROTO I ZLOTO!!!KAK DA POMOGNE NA BEDNIQ NAROD ILI NA SEBE SI.E, IZBRA NA SEBE SI 6TOTO VE4E E MILIQRDER.DA, EDIN MILIQRD SI GU6NA OT NAS I PRODULJAVA.NO DA POD4ERTAEM, S PROFESIONALIZUM V BOIZNESA DOSTIONSTVO I 4ISTI SDELKI. S DOBUR EKIP OT PROFESIONALNO ORIENTIRANI UPRAVNICI. VSE E OT NEGO DA MINE AMA SE BE OKENDZAL OT STRAH KOGATO MU ZAVIKAHA POD PROZORECA, BE GOTOV ADA PODAVA OSTAVKA. V KRAJA MANDATA MU 6TE VIDITE KAKVO 6TE OSTAVI.
265
2
 
10
 
! Отговори
i_sh преди 12 години
хората които пушат, както всички останали зависими, изобщо не забелязват колко противен е цигареният дим в затворени помещения. Всъщност тях не ги интересува. Защо мен трябва да ме интересува че нямало да има къде да пушат. Крайно време е забраните за пушене да станат ефективни. Аман от нагли пушачи.Като искат да се тровят - да си стоят в къщи.
264
4
 
4
 
! Отговори
273 преди 12 години
че на тоя остава ли му ? найш колко е трудно за 2 г. да постигнеш в краденето, това, дето предните за 20 са го струпали
263
1
 
4
 
! Отговори
за 268 преди 12 години
Онез с богатия речник от крадене не им оставаше време за тез ''дребни'' неща...
262
0
 
6
 
! Отговори
Народопсихолог преди 12 години
Хем ни се иска да сме европейци, хем се се ще да сме тарикати - един вид тарикат - европейци. Да си пушим на воля без да им пука ,че това може да пречи на някого, да подвикваме на жените по улиците , да караме бясно 15 щайги, като в последния блокбастър дето са гледали, да ходим на работа без да работят и да вземат много пари Като се събудим - един гол *** , една панелка и фрустрация пред комповете, съчетано с бой над ''нежната'' половика,станала 90 оки
261
1
 
1
 
! Отговори
264 преди 12 години
то да не си бимбилистанец ? не си пожелавай неща, за които може и да съжаляваш в случай, че се сбъднат
260
5
 
4
 
! Отговори
още какво ли ни чака преди 12 години
Както винаги загрижени са тези американци за бъдещето здраве на хората!След като разпространиха и научиха хората в Европа и по света да пушат, рекламираха,произвеждаха и изнасяха цигари като символ на неограничения освободен от предразсъдъци и норми американския стил на живот подобно на прословутата им днес американска ДЕМОКРАЦИЯ, сега изведнъж тютюнопушенето стана много вредно и нездравословно за хората и започнаха да налагат диктат на другите държави и да го го забраняват като признак на свобода и неспазване на закона
259
3
 
0
 
! Отговори
zx преди 12 години
BB az sam Barozu i ti preporachvam ot utre da iade l..na
258
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
речниковият му запас е потресаващ ....иначе съм съгласенм - нормално е по обществени места да не се пуши, но все пак мисля, че трябва да почне спешно да взема уроци по български език и протокол и да спре да излага държавата и народа по медиите и из Европа
257
1
 
4
 
! Отговори
архангел преди 12 години
Браво Бобчо,ти си ми гениален и много-много твърд!!
256
3
 
1
 
! Отговори
ку преди 12 години
Обикновен ***
255
0
 
3
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Е тук уцели, както и за 140-те километра. За. С две ръце! И си заслужава.
254
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** пак недоволни, бе, Божееее, защо не ги избавиш тез хора от мъките им...и на хубавото кусур намират, искат хем да са европейци, хем да кадят на воля, някой вси4ко да им оправи, те докато дърпат фаса...защо, Боууужееей, не си ги вземеш и не дадеш нови...
253
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак частната собственост е свещенна и неприкосновенна и аз разрешавам моите гости да се чустват като у дома си и да пушат на воля...??? ------------------ Вкъщи може, но в заведение, регистрирано като такова, няма да може да се пуши. Може само собственика ако много знае
252
6
 
2
 
! Отговори
На дедо тиквата преди 12 години
Аз като не ми уйдисва нещо си фащам пътя. Съветвам и този, дето се пули на снимката да оди у Турция или у Европата, дето му е по-кеф. Ама да не си забрави листчетата с английските думи, че ще го заболят ръцете да говори.
251
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха ха,Имам си бар ,аз плащам наема ,бара ми е само за пушачи.Забранено е за непушачи/вечно мрънкащи хора/.Ако го затворя,защото непушачите и едно питие не смеят да поръчат ,ще получа ли евросубсидии???Европа ще плати ли загубите ми???Или трябва да го регистрирам като частен клуб "лолата на мира "и да въведа фейсконтрол само за хора с цигара?Все пак частната собственост е свещенна и неприкосновенна и аз разрешавам моите гости да се чустват като у дома си и да пушат на воля...???
250
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pechena tikva :))
249
2
 
10
 
! Отговори
Народопсихоилог преди 12 години
Бока на *** като им спреш цигарите , кировката и Планета и те няма за каво да живеят