Борисов - най-обичаният премиер през прехода

Последен на опашката е Сергей Станишев
Обновена: 19 дек 2011 15:46 | 19 дек 2011 15:33,
591
Борисов - най-обичаният премиер през прехода
Бойко Борисов Снимка: архив, Reuters

От всички министър-председатели през прехода с най-високо доверие се ползва сегашният премиер Бойко Борисов с 54% одобрение. Следват го Симеон Сакскобурготски с 38% и Иван Костов с 37% подкрепа. 

Соцлидерът Сергей Станишев се нарежда на последно място по одобрение с 26 на сто. Това съобщи директорът на МБМД Мирослава Радева при представянето на книгата си "Общественото мнение в годините на прехода".

Политическите убеждения на българина също са се променили. Преди 20 години 42% са се определяли вляво, докато в настоящия момент 45% разполагат убежденията си в центъра по скалата "ляво дясно", обясни Радева.

Според нея сдружението на Меглена Кунева "България на гражданите" се оформя като нова центристка партия и има всички шансове да привлече към себе си  всички недоволни от политическото управление на ГЕРБ.

Президентът от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов е най-популярната личност на прехода, съобщи още Радева.

През последните две десетилетия българите са намалели с над един милион, посочи Радева.

Като положителна новина тя отчете, че спрямо 1990 година сега се наблюдава близо трикратно увеличение на брутния вътрешен продукт на човек от населението. Въпреки това личното усещане на хората е, че материалното им благосъстояние се е влошило. "Това се дължи на факта, че икономическият възход не е засегнал хармонично всички социални групи", коментира директорът на МБМД.

За 20 години българите, които се самоопределят като хора с много ниски доходи, са се увеличили от 18% на 38%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.