Държавата скоростно клекна пред "Витоша ски"

Поисканите от компанията промени бяха приети скоростно
Обновена: 23 дек 2011 07:11 | 22 дек 2011 14:08, Бойчо Попов
79
Държавата скоростно клекна пред "Витоша ски"
Снимка: За да остане природа в България

 

От Миглена Иванова, Investor.bg

Поправките в Закона за горите, за които "Витоша ски" настоя, за да отвори ски зоната над София, са публикувани за съгласуване на портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Крайният срок за съгласуване на измененията е 30 декември. Природозащитници обаче не са съгласни с него, тъй като не отговаря на законоустановените изисквания.

Катерина Раковска, експерт "Защитени територии и Натура 2000" в WWF каза за Investor.bg, че срокът за съгласуване и обществено обсъждане на всякакви нормативни изменения е определен на 15 дни, а до 30 декември има 3 почивни дни.

Според предложените поправки за изграждането на стълбове и влекове вече няма да се изисква промяна на предназначението на горските терени.

"Подобен текст беше заложен в първоначалния вариант на Закона за горите, но отпадна по настояване на еколози. Връщането му възобновява опасенията, че застрояването на горските територии ще става по-бързо и ще е по-евтино за инвеститорите и ще се отрази негативно на природните паркове", посочи Катерина Раковска.

Собствениците на лифтове и влекове ще могат още да учредяват право на ползване за стопанисване на съществуващи ски писти, които нямат учредено право за строеж. Така се решава проблемът на "Витоша ски" с терените, които се ползват като писти от десетилетия без да имат необходимия статут.

На среща с управителите на "Витоша ски" в началото на декември представители на Изпълнителната агенция по горите, както и председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, бяха категорични, че няма законови пречки ски зоната на Витоша да работи нормално.

Въпреки това представителите на държавата обещаха нормативни промени да бъдат приети в началото на следващата година.

"Трябва да се зададе въпрос на отговорните институции защо се поддават на рекет. Агенцията по горите удовлетворява исканията на един частник, а дори не знае кой стои зад тази фирма", коментира Раковска.

Основният проблем на фирмата е, че няма учреден сервитут върху терените под лифтовете, за което се изисква одобрен подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша".

Екоминистърът Нона Караджова обаче го върна за доработка, тъй като не одобри оценката за въздействие върху околната среда.

Катерина Раковска допълни, че еколозите нямат нищо против да се ремонтират и подменят съществуващите съоръжения, но "Витоша ски" изобщо няма такива намерения. Екологът припомни, че компанията изобщо не е подавала за одобрение устройствен план на съществуващите съоръжения.

"До ноември лифтовете на Витоша са работели. Как така след ноември собственикът изрази загриженост за законосъобразността?", коментира тя.

Експертът каза още, че Витоша по принцип е сложна за застрояване зона, тъй като от една страна терените са със статут на природен парк, а от друга планината попада в екомрежата Натура 2000.

"Във Витоша е установен един баланс, който не бива да се нарушава", заключи Катерина Раковска.

На 26 декември скиори и сноубордисти ще открият неофициално ски сезона на Витоша, въпреки че съоръженията не работят, съобщи още Катерина Раковска.

Инициативата "Ride 4 Vitosha" е подкрепена от Коалиция "За да остане природа в България".

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Уважаеми господин премиер, на следващите избори разчитайте на сладури, като Цеко Минев. Вярно, богат е но не зная дали ще Ви стигне гласа му. Очевидно е, че не можете да се надскочите, досега никой не го е правил. Това е лимита Ви, мечтите Ви се разпростират до тук, а как ни се искаше да не е така. Искаше ни се да мечтаете за туристи посещаващи България заради красива и непокътната природа е не заради евтинията, искаше ни се да идват повече хора с опознавателна цел и т.н. Но не, това сте Вие !
74
0
 
0
 
! Отговори
Цеко преди 12 години
А може ли атракция : Цеко с Бойко пак там, и-хуууу!
73
2
 
3
 
! Отговори
perekly преди 12 години
Ot 42 godini na ski , no ot 50 godini negramoten.Vitoshaski nyama namerenie nishto da remontira, a plana za novite saorazeniy zely edinstveno da nosi poveche pechalbi s razbivane na chovekopotoka ot po-niska kota.Sasctoto kato na Bansko... Zalna i maika na planinata.
72
0
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 12 години
А защо не точно на техните места?
71
5
 
2
 
! Отговори
42 години върху ски преди 12 години
Както винаги масата български народ е яко *** и затова сме на това дередже. Без да има грам понятие дава мнения по всякакви въпроси. Знаете ли че "Романски" е построен около 1965 г. и е опасно да се возиш на него. Персонала работи със страх да не стане някоя авария и не дай си боже нещастен случай. Същото е и с останалите съоръжения освен "Лалето", което също гони трийсетака. Новите стълбове ще заместят старите. Естествено не точно на техните места. Необходима е модернизация на съоръженият.
70
0
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Витоша ски зад решетките!!!
69
0
 
11
 
! Отговори
планината преди 12 години
До Руслана и всички други, които смятат че правим от мухата слон:Скъпи ограничени и хора :) ходете по планината и вижте колкото аз съм видяла, качете толкова върхове, вижте чуждестранните курорти, които наистина са курорти, където я няма нашата селяния, на която сме свикнали и без която не можем. Там природата е запазена, а ние скоро ще останем без нищо, защото не го пазим, затова морето е мръсно и планината се замърсява. м
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Cheta i mi stava sme6no. Vito6a ne stavala za ski. Sladuri. Sezona bil kratuk. Kakvi gi govorite!?!? Na Vitosha rqdko sezona svur6va predi sredata na april. Rqdko po4va sled Koleda. De fakto e ne po-kus ot na Bansko. Nqkoi vuob6te kara li tam sled 1vi april!?!? I v momenta liftovete sa perfektni. Ne ni trqbva ni6to pove4e. Za6to Ceko iska da stroi o6te liftove e misteriq. Nqma nikakva business logika. Molq obqsnete mi.
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък искам да има писти, хотели, мол "Алеко" и коджа ***, пръснат удобно из гората... и те така... Веселба! И да не забравите повечко ATV-та да пуснете по пътеките!
66
9
 
2
 
! Отговори
венци преди 12 години
според всички правите от мухата слон, защото може да има и модерни ски и планина.
65
7
 
3
 
! Отговори
Руслана преди 12 години
Никой не говори за асфалтиране, метро, молове, тунели. Айде нека не преувеличаване и не говорим наизуст. И аз карам ски от 15 години и не ми е все тая какво се случва с планината и прилежащите й горски части, но също така знам, че лифтовете имат нужда от подмяна и реновиране, защото специално на Витоша не са сменяни от години.
64
2
 
16
 
! Отговори
планината преди 12 години
Да! Точно така! Вземете ни планината! Застройте я цялата Витоша в стълбове, кабели, асфалтирайте я, тунели направете, метро, мол! Нека да не забравим да превърнем Драгалевци, Симеоново, Бояна и другите квартали в противни "курорти" като Боровец и Банско, пълни със скапани чужденци, хотели и ***. Рила, Пирин и другите също! А може да заравним повечето върхове като Мусала и Вихрен и да направим молове там, на Черни връх също.Точно така! Изплюйте се на българската природа, вие скапаняци долни!
63
0
 
5
 
! Отговори
да да преди 12 години
Клекна или се надупи???
62
3
 
10
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Не знам кой *** реши, че Витоша става за ски. (Е, за ски - бягане става). Първо, профилът на планината НЕ позволява създаването на прилични скоростни писти. Второ, поради ниската й надморска височина, снежната покривка се задържа сравнително кратко. Трето - горе се намира вододайна зона на два града ( да, в София все още има квартали към Витошкия водопровод, Перник се захранва от яз. Студена.) Ама нали трябва да се усвоят едни пари, ще платиме на партията да разреши, и без това са ***.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Za6to produljavate da govorite za modernizirane na Vitosha i izmestvane na sega6nite liftove. V sega6noto si sustoqnie te sa suvsem na mqsto. Tova,4e betonnite mozuci na Ceko iskat da si pravqt kakvoto iskat s planinata e suvsem razli4na tema. Kakvoto i da opita tozi *** nie 6te go sprem. Za svedenie karam ski na Vitosha ot blizo 30 godini. Ceko Minev spokoino moje da zabravi za planovete si!!
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
повтаряйте след мен: майната й на държавата, и майната им на "витоша ски"
59
3
 
33
 
! Отговори
няма спасение преди 12 години
ЦЕКО МИНЕВ ПОБЕДИ. ВИТОША ЩЕ БЪДЕ БАНСКО-визирана! ЩЕ СЪСИПЯТ ПЛАНИНАТА, ЩЕ НАПРАВЯТ ИДИОТСКО СКЪПО ОТИВАНЕТО НА ВИТОША! ПОЗОРНО Е ПОВЕДЕНИЕТО НА МИНИСТЪР КАРАДЖОВА! НО ТЯ ОТМАРЯ С КОМПАНИИ В ХОТЕЛ "КАМЕЛОТ" НА САМИЯ БРЯГ НА ЯЗОВИР "ИСКЪР" , ПРЕД ОЧИТЕ И ФЕКАЛНИ ВОДИ СЕ ЛЕЯТ ВЪВ ВОДАТА КОЯТО ПИЯТ СОФИЯНЦИ- ТА ЕДНИ ОТСЕЧЕНИ БОРОВЕ ЛИ ЩЕ Я СТРЕСНАТ ! НАЗДРАВЕ, НОНЧЕ!
58
18
 
7
 
! Отговори
Рени преди 12 години
в крайна сметка въпросът опира до подобряване на нещо вече съществуващо, аз съм ''за'' това да имаме една добра ски зона на Витоша.
57
17
 
9
 
! Отговори
Сияна преди 12 години
Аре стига говорили наизуст! Знаете ли от кога датират лифтовете и влековете на Витоша? Сигурно са набори на динозаврите... Помислете малко и за хората, които се качват на тях, за тяхната сигурност и безопасност!
56
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
Факт - бетонирани мозъци, срещу бетонирането на цяла планина ...Докато решението на въпроса е в това дали на срендостатистическия софиянец му е по-изгодно да кара ски в планината която е в съседство с местоживеенето му или е по добре вместо да си похарцхи парите за благоустройство на собствеността си е по-добре да ги похарчи за благоустрояването на нечия друга собственост