Дянков обмисля намаляване на ДДС

Понижението ще е с около процент през 2013 г.
Обновена: 27 дек 2011 14:50 | 27 дек 2011 10:30,
144
Дянков обмисля намаляване на ДДС
Снимка: архив, БТА

България може да се превърне в истински данъчен рай. Правителството вероятно ще намали ДДС с около процент до 2013 г., заяви в интервю за "Стандарт" финансовият министър Симеон Дянков.

"Вече имаме финансова стабилност, всички ни го признават. Включително г-н Пирински ме изненада на последния парламентарен контрол, като потвърди, че България е финансово стабилна. Оттук нататък мислим върху мерки за икономически растеж. Една от тези мерки е възможно намаляване на ДДС", обяви вицепремиерът.

"Едва ли ще успеем да намалим ставката до 18%. По-малка стъпка обаче е вероятна", заяви министърът.

Правителството ще прибегне до новия налог без предупреждение. Целта е да не се свие потреблението в изчакване на понижения ДДС, твърди той.

"Редица държави вече повишиха ДДС, така че ако успеем да намалим нашата ставка, може да влезем в Топ 3 на Европа и по най-ниски косвени данъци", смята Дянков.

Финансовият министър допълва, че управляващите подготвят и проект за създаване на данъчна полиция, която ще следи за измамите с ДДС и за укритите доходи.

Така от 2013 г. дознатели в НАП ще могат да извършват свои разследвания, да събират доказателства и дори да арестуват.

"Ако данъчните ченгета се справят добре, правомощията им ще бъдат увеличени", каза още Симеон Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: ДДССимеон Дянков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Симо, 108, не е вярно че държавата връща ддс само на олигарсите . напротив , всички фирми които ползват данъчен кредит и са излезли на възстановяване държавата им мръща ддс-то или имат право в период от 2 месеца да си го приспаднат. но ако не са износители, го връща ефективно след данъчна ревизия :)) която след вземането на властта от герб завършва с едно голяяямо внасяне на ддс ако ме разбираш :)))
120
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това че намалява ддс в условие на криза, когато правилното е да се направи точно обратното , доказва за пореден път колко малоумно същество е дянков . аз не вярвам да паднат цените на каквато и да е стока или услуга с падането на данъчната ставка, това което ще се случи е че ще спаднат постъпленията в хазната от данъка който има най-голям принос тя да е пълна. излиза че България в условия на световна криза има излишък от парични средства :)))
119
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази сентенция не е моя, но ми хареса: Това управление се характеризира със Системата "обещание-лъжа"...А и нищо досега не я е опровергало...
118
2
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НИЕ СУПЕРЕВРОПЕЙЦИТЕ?(или България има проблеми с корумпираните се политици)ПАРИ ЯВНО ИМА, ЗАЩОТО дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас:- Солидарна, - Капиталова лична (но защо частна - чесните частници вече ги окрадоха), - Професионална,- Капиталова обща (държавен Сребърен фонд)... и- Социално осигуряване, плащано от работещите вместо, както е по Конституция от Държавата!!! Време е Държавата и Гражданина плащат Конституционните си задължения, като:1. Гражданите се осигуряват взаимно (на основания Чл.12 от Конституцията), чрез чиста Солидарна пенсионна, подпомагана от Общата капиталова система2. Държавата да си поеме изцяло задълженията по Чл.51 от К-ята и СПРЕ ДА ПЛАЩА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ социалните помощи: - Президентски пенсииВдовишки социални добавки, Добавките за възраст, Социални пенсии и другите плащания, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ!!! 3. Здравното осигуряване на инвалиди, наречено кой знае защо Инвалидни пенсии, ТРЯБВА да се плащат от Здравните осигуровки Днес парите за ПЕНСИИ И ЗДРАВЕ се крадат: 1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия (което е нелоялна конкуренция), като след година две ги фалира Днес ЧАСТНИТЕ фондове са ПРАЗНИ и не могат да плащат пенсии!!!2. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на различните осигуровки, НАЙ -БОГАТИТЕ НИ СЪГРАЖДАНИ крадат годишно над 1 милиард лева...3. Чиновниците и бизнесмените крадат, чрез Квази парите, като ваучери, "безплатни дрехи", поддръжка на офиси, в които живеят семействата и любовниците им, командировки в страната и чужбина и т.н., които не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1.2 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсии!!!5. ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ КРАДАТ от заплатите и така от всички осигурявания, защото Производителността ни е 27% от средноевропейската, заплатите 17% БНП е 45% от средноевропейския, средните ни доходи са 20% от средноевропейските, РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ НА МИНИМАЛНИТЕ И ДЯНКОВ Е ЩАСТЛИВ ОТ ТОВА!!!- По Конституция ужким всички сме равни, но явно, както и при Комунизма, някои са По-равни
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип е напълно реалистично ако са повишили събираемостта, да намалят данъка. Но дали ще го направят - едното и другото. Защото като гледам досегашните им действия - напълно на обратно на говореното
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
богата държава :))
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО! ПОДКРЕПЯМ!
114
1
 
3
 
! Отговори
)) преди 12 години
така гледа ама аха аха и да проговори....
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
102 написа:"Когато собственика почне да дере 10 кожи от работниците за да си увеличи прекомерно печалбата - тя отива за данъци " И когато ти вдигнат заплатата със 100 лв, до теб ще стигнат 50, другите ще идат за тоя дето духа. Плоския данък е най точният - няма значение кои колко взема - всеки работи 2 дена от месеца за държавата. Преди имаше определени суми, при които увеличение със 100 лв водеше до намаляване на получаваните пари. ТОВА справедливо ли е? Дефакто от 10% плосък данък спечлиха всички със заплати над 280 лв. сега минималната е 270. Така стига сте ревали че ощетявал!
112
0
 
1
 
! Отговори
polarbear преди 12 години
до 94Това е най-смисления коментар който съм чел в тоя сайт месеци насам! Напълно съм съгласен!
111
0
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
Мнението ти не е коректно! ДДС се връща на всички износители също! Без да са корпораций и мутри! Не се изказвай неподготвен!
110
2
 
10
 
! Отговори
ПЕЛИГРИМ преди 12 години
И Го освиркаха насред залата Му и се разгневи Той и им рече: "Стана ми тъпо и гадно от тази работа. Но това са хора, които никога не са си мечтали, че може хубавото да се случи. Прасето, като го махнеш от ***, то си *** и се връща обратно"[Евангелие от Борисов и майка Му Света БойкоРодица, 2:12]
109
2
 
5
 
! Отговори
555 преди 12 години
НОВАТА ДАНЪЧНА ПОЛИЦИЯ хваща Хасан , че фирмите който е купил вчера дължът милиони ДДС и.....?????????????????? МУТРАГЕНИЯ!
108
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За един процент само ще си правим кошията да препрограмираме касовите апарати и по трудно да се смята ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ ПОНЕ С 5 %
107
6
 
12
 
! Отговори
Симо преди 12 години
Като сте толкова против връщането на ДДС, знаете ли какво е "връщане на ДДС"? Прочетете малко закона преди да говорите.. Държавата ВРЪЩА ДДС само на олигарсите, на дребните фирми просто го облекчава в случай, че са платили повече, отколкото са получили от потребителите. И облекчението/доплащането е равно на разликата между платеното ДДС по сметка на доставчиците и полученото ДДС от потребителите на предлаганите стоки и услуги. ДДС се ВРЪЩА само на корпорациите и мутрите :)
106
11
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ДДС ИМА ПРЯКО ВЛИЯНИЕ, ВЪРХУ ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И ПРОДУКТИТЕ .. ПРИ РАБОТЕЩ ПАЗАР ОТ ..СЪЩЕСТВЕНОТО МУ НАМАЛЕНИЕ ПОЛЗА ЩЕ УСЕТЯТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ТОЯ ДЯНКОВ ПОДОБНО НА ПРАВЕШКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ЕКСПИМЕНТИРА С ЦЕНИТЕ .. САМО И САМО ДА ГИ ЗАДЪРЖИ "ЕВТИНИ" ДЯНКОВ .. СКРИТА ИНФЛАЦИЯ ИМА ЛИ ИЛИ НЕМА :) УКРИВАТ ЛИ СЕ ДЪЛГОВЕ ...ПРАВЯТ ЛИ СЕ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ РАЗХОДИ .. КАЖИ ПРИЗНАЙ СИ, ЧЕ ОБЛУЖВАШ БОЛШЕВИШКАТА ***.,, ПРИЗНАЙ, ЧЕ СИ БОЛШЕВИК.
105
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано не получи главоболие от обмислянето. Намяляване на ддс с 1% няма да увеличи потреблението, нито ще намали цените на стоките. Пътят е да се увеличават доходите.
104
6
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Ами да си увеличи печалбата бе, какъв ти е проблема на теб? При прогресивния данък тази увеличена част от печалбата ще е укрита, т.е ще имаме увеличение на сивия сектор. А относно това, кой ще е облагодетелсван и кой не според мен отговора е - всички! Ти ще имаш ли стимул да работиш повече и да ти увеличат заплатата с 50 лв. да речем, ако знаеш че по този начин ще плащаш повече данък и реално погледнато това увеличение няма изобщо да го усетиш :)
103
6
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС ? преди 12 години
Каква е идеята на закона за връщане на ДДС ? Та нима ние не сме Граждани на България , защо не ни връщат ДДС .И ние отглеждаме деца и плащаме ЗО и ДОО и ДДС и Пенсионна осигуровка . Какви са тези пари които Държавата дължи на Бизнеса . Та Бизнеса не се ли Наяде , вече се задавя . Я марш на връщането на ДДС , крадци .
102
10
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ДЯНКОВ МЯРКАТА БИ БИЛА ПОЛЕЗНА .. АКО БЯХТЕ НАМАЛИЛИ ДДС ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ НАЙ МАЛКО С 5 ПРОЦЕНТА .. АМА НАЛИ ОБСЛУЖВАШ КОМУНИТЕ .. ПОКРИВАШ С НАШИ ПАРИ РАЗХОДИТЕ ПО ТАЯ ***.. НЯМА БАЛЪЦИ ДЯНКОВ .. КОИТО ДА ПЛАЩАТ :)