Първанов отново удари ГЕРБ с вето

Той върна промените, с които БТПП беше изхвърлена от тристранката
Обновена: 27 дек 2011 18:07 | 27 дек 2011 18:07,
104
Първанов отново удари ГЕРБ с вето
Първанов се срещна с бизнес организации, преди да наложи ветото. Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов наложи вето на промените в Кодекса на труда, които засягат критериите за представителност на работодателските организации.

С промените, приети от парламента на 15 декември, БТПП беше изхврълена от тристранката.
Тогава цялата опозиция се обяви против тях, но след намеса на Симеон Дянков те бяха приети.

Промените в Кодекса на труда въвеждат две нови изисквания за представителност на работодателските организации, от което зависи и участието им в Националния съвет за тристранно сътрудничество - да представляват над 100 000 осигурени на трудов договор работници и дейността им да не е регламентирана със закон.

На търговската палата обаче със закон е възложено издаването на митническите документи за временен внос и износ - т.нар. АТА карнети, както и на някои сертификати.

"С тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава.

Тези разпоредби ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации. Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията", пише в мотивите си Георги Първанов, с които връща промените за ново обсъждане в парламента.

Според него влизането в сила на закон, който съдържа съществени противоречия с Конституцията на Република България, с международни актове, по които Република България е страна, и с правото на Европейския съюз, не трябва да се допуска.

Той се обявява против новите критерии за представителност на синдикални и работодателски организации.

"Преобладаващите оценки в периода на прехода за работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество са положителни и няма обяснение защо сега се налага промяна в критериите за представителност.

Непрекъснатите изменения в законовата уредба не са в съответствие с европейския подход за максимална стабилност в нормативната и бизнес средата и създават съмнения за прекрояване на законите съобразно конюнктурни политически интереси", смята държавният глава.

Според него е необяснимо чувствителното увеличаване на изискванията за числен състав на синдикалните и работодателските организации, за да бъдат признати за представителни.

"Увеличаването на необходимия брой членове на синдикалните организации и завишаването на критериите за работодателски организации по отношение на осигурени по трудов договор лица - при постоянен и чувствителен ръст на безработните и обективно намаляване на броя на работниците и служителите, са изисквания, които затрудняват колективното трудово договаряне и социалния диалог", смята президентът.

Според него е нецелесъобразно изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица.
 

"Проблем ще възникне и при представителността на малките и средните предприятия, които са гръбнакът на българската икономика и чиято представителност ще бъде затруднена в сравнение с представителността на крупните предприятия" пише още в мотивите си президентът.

Той е категоричен, че не може да бъде прието и изискването работодателската организация да не извършва дейности, възложени й със закон или нормативен акт.

"В случая се създава възможност държавата да злоупотребява с права спрямо нежелана от нея като социален партньор работодателска организация, като й възлага изпълнението на определени функции. Такова изискване безусловно би лишило такава организация от възможността да участва в социалния диалог", отсича Първанов.

Според него е недопустимо чрез законодателната уредба властимащите да делят организациите и едностранно да се намесват в установения социален диалог.

Още по темата
 "Със закона не трябва да се създават предпоставки за  свиване на социалния диалог и да се изключват значими участници. Европейската практика изисква точно обратен законодателен подход – на разширяване на социалното сътрудничество и търсене на максимално широко съгласие, особено в условията на криза. Подобна законодателна политика на въвеждане на ограничения обезсмисля социалното сътрудничество и стимулира разкола и хаоса в държавата", смята още президентът.

Георги Първанов, чийто мандат изтича на 22 януари, наложи вето и на пенсионната реформа, но то беше отхвърлено от управляващите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: георги първановвето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Ами още малко ще си имаме президент на републиката. След нова година ще си имаме пресаташе на Бойко Борисов.
80
1
 
1
 
! Отговори
Разкаял се гербераст преди 12 години
Плюйте, храчете герберасти! Малко ви остава.
79
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
BOLI GO BOIKO ZA PARVANGEI,,,,NIKOI NEMA DA GO POMNI S DOBRO ,,,,,A I MY POKAZAXA 4e OT NEGO NI6TO NE ZAVISI i NE VETO A I DA IDE NA NEBETO NE MY TARSI NIKOI MNENIETO TAI KATO MNOGO ZAKASNEXME DRAGI ZA DA BIE6 SEGA KAMBANATA ,,,POPA E S LINKAL ,,A Tiiiii,,,,,,,,,
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кого представлява БТПП? Не знам, но не представлява малките и средни предприятия, особено малките, защото те нямат излишни пари да лащат на "защитниците си", било профсъюзи?, или палати. Всики "неправителствени" организации са поскоро ненужни, отколкото обратното, за реалната икономика. Една говорилня ни стига!
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Offff abe tozi pak li 6te trqbva da go gledam na nova godina!
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
другарю агент гоце ще те изтърпим още малко, после при другарите комунисти
75
2
 
1
 
! Отговори
до "българин&qu преди 12 години
Ти не си българин а севернокорейска ***. Малоумието ти избива наяве. Вероятно е нормално да има *** като тебе в една страна като нашата. Добре е обаче, че сте екзотика. Драскате по стените на София и си вярвате, че сте революционери. Всъщност сте ***, ***, нямаща бъдеще в Европа. Тръгвай към Сибир или Пхенян, там може и да имаш бъдеще. Сега не ни занимавай в тези празнични дни с шизофренната си личност.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НА ТОЗИ МУ ОСТАВАТ 24 ДЕНА ДА ПРЕЧИ ...
73
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 12 години
свидетели сме на краха на капитализма.и европа и америка са в световна икономическа криза и са на изкуствено дишане на системи и във реанимация.във америка народа окупира уолстрит,а по улиците се бият и стрелият за маратонки и се ръгат с ножове.капитализма рухна това са последните му конвулсии и издихания крахът на един строи които беше лъжа и измама.сега социализма идва като гробокопач на капитализма.време е да се откажем от америка и европа и от нато и да тръгнем с световните сили русия-китаи.
72
1
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Влади, я по-добре се ограмоти, после давай акъл. "Шофьор" се пише, те "шофЕр".
71
3
 
9
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Браво на Първанов но както се казва "файда от ползата". Вече е твърде късно и светлината в тунала я няма ! Както хиляди добре образовани млади хора, и аз заедно с цялата ми компания напускаме България. Друго решение няма! Да отида да протестирам ли? Че кой ще ме чуе, тиквата като каже ,че го прави го прави. Да отида с автомат пред парламета ли, да започна да паля коли ли? Кой ни докара този *** СИК-аджия за премиер незнам!*** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА!Гледайте фактите, не харизмата и обаянието !!!
70
6
 
13
 
! Отговори
аз преди 12 години
С ***, пенсионер или неграмотен не може да се спори. Не си хабете силите да убеждавате заклетите комунисти с промити мозъци че Бойко Борисов прави нещо добро за държавата си.То цялата ви чалгаджийско БСПарска ценностна система е тотално объркана, какво да ви се обяснява. Все едно да се аргументираш с логика пред психично болен. Същата работа.Духайте го анти-ГЕРБери. Вие сте гарант за провала на България. Само зло допринасяте за обществото. Волен тук би бил полезен като ви прати в Белене.
69
8
 
5
 
! Отговори
жаго преди 12 години
уредил съм една ученичка , да се съблече за Гоце. Тоже и един войник, да се съблече за Станишко . Трябва да се следва съветският опит
68
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От ранна утрин до късна вечер Кухоглавите Комуноиди не спират да пищят срещу Борисов, абе *** недоклецани, не разбрахте ли най-после, че вече сте извън управлението на страната още поне 2 петилетки, аман от *** *** ей! ББ ви посини червените *** по изборите, направи ви за смях и сега ревете по цял ден като дърти магарица за здрав остен! Ама то *** Кутув е виновен-дъртия *** за да се хареса на Станишко измисли тая платена пасмина да *** ежедневно сайта с лъжите и измишльотините си. Ей *** *** от БСП, ако не ви харесва Бат Бойко и ГЕРБ - марш в С. Корея, там да целувате червени комунистически *** на воля.
67
3
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Ама не спирате да хулите БТПП, селяци прости... :)))Не разбрахте ли, че Гоце използва малоумното решение да бъде изхвърлена БТПП от "тристранката", за да опита да върне там другарчето си Алексей Петров и неговия ССИ? Набийте си го това в дебелите кратуни най-накрая.Проблемът на промените в КТ е "дейността им [на работродателските организации] да не е регламентирана със закон". Гоце използва това, за да може, ако му мине номерът, да отпадне следното "да представляват над 100 000 осигурени на трудов договор работници",което пряко засяга него, Трактора и ССИ.
66
10
 
10
 
! Отговори
Влади преди 12 години
Хитро ще е на този сладур Гоцето, след като му изтече мандата, ГЕРБ да му тряснат едно вето на пожизнената президентска пенсия, апартамента и колата със служебен шофер. Ясно е за какво се тръшка той за БТТП - все назначени за предприемачи бивши партийни и комсомолски секретарчета!
65
7
 
7
 
! Отговори
Влади преди 12 години
Хитро ще е на този сладур Гоцето, след като му изтече мандата, ГЕРБ да му тряснат едно вето на пожизнената президентска пенсия, апартамента и колата със служебен шофер. Ясно е за какво се тръшка той за БТТП - все назначени за предприемачи бивши партийни и комсомолски секретарчета!
64
9
 
11
 
! Отговори
до дан 64 преди 12 години
" целта е дестабилизация"...А бре, ***, кой дестабилизира държавата? Ще ти отговоря. НАЙ-МНОГО ОТ ВСИЧКИ БОЙКО БОРИСОВ !!!Със своето поведение и изказвания отблъсква все повече хора.Как може вето на някакъв гласуван от НС закон да дестабилизира държавата? Ветото се налага за да се ДООГЛЕДА тоя закон. Нищо не пречи след това да се гласува повторно. Хайде, обясни как се "дестабилизира" държавата. Ветото ще доведе до бунт, въстание, метеж, революция ...???
63
7
 
2
 
! Отговори
до Робин Худ преди 12 години
Привет. Винаги с удоволствие чета коментарите ти. Веднъж много ме впечатли с поста си за БДЖ. Бъди жив и здрав, непознати приятелю. Весели празници.
62
18
 
13
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
Браво на Първанов, но вече е късно!Българна даде цялата власт/почти/ в ръцете на капиталистите и машата им ББ.Тежко е българино, защото никой който те управлява последните 20 г. немисли за народа си. Мислеха за себеси, за това на другите да им е зле, за децата си..но само за тях си. Не се намери един доблестен управник в тая продажна ***.Предсрочни избори искам. Сега и веднага. На последните се видя раликата е 7%. Избори и ново НС. Стига демагогия. Стига популизъм. ББ е наивен и глупав