Летище София осъдено за 38 млн. долара

Кувейтският строител на пистaтa на Терминал 2 спечели делото в Париж
Обновена: 4 яну 2012 19:08 | 4 яну 2012 18:58,
143
Летище София осъдено за 38 млн. долара
Снимка: архив, Булфото

 

Арбитражният съд в Париж е осъдил компанията, която обслужва летище „София“, да плати 38 млн. долара на компания от Кувейт, изградила пистата на Терминал 2. Това съобщи пред сп. "Bulgaria On Air" транспортният министър Ивайло Московски.

„Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара“, казва пред изданието Московски, като допълва, че „това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си“.

Консорциумът Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi and Sons изгради пистата на новия терминал, а финансирането за проекта, което бе в размер на около 40 млн. долара, беше осигурено чрез заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР).

Обектът беше открит със закъснение в края на август 2006 г., като още преди приключването му кувейтците настояваха за над 20 млн. долара неустойки заради късното получаване на правото на строеж, породено от проблеми с отчуждаването и извършването на по-голям обем работа от договореното.

Тогава от Министерството на транспорта отказаха да платят сумите заради липса на фактури за направените разходи от изпълнителя. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
3
 
! Отговори
дАНИЕЛ преди 12 години
БОЙКО НЯМА ДА ИМ ПЛАТИ!!!
87
8
 
17
 
! Отговори
Ксеркс преди 12 години
Гарантирано от тройната крадлива коалиция.
86
2
 
3
 
! Отговори
.... преди 12 години
Спокойно летището се издържа само няма да ги плаща народа ....
85
0
 
0
 
! Отговори
Мдааааа! преди 12 години
Е*И И НЕ ПИТАЙ.............и така , до края на света........
84
6
 
7
 
! Отговори
Кентъки фрай чикън преди 12 години
1/Кой подписа договора?Каде ли е пък сега мистър Софиянски,който подписа по онова време договора за заем в Кувейт и който пряко гарантираше изграждането на новия терминал.Сега ГЕРБ трябва да оправя бакиите дори на Софиянски какъвто е случая.До колкото си спомням сумата по заема бе с $5млн повече.2/Има ли случай в прокуратура или влязло дело в съда по случая.Някой търсил ли е отговорност на хора, заради които проекта се забави и сега цяла България тр да плати на чалмалиите солидарно.Ами качеството на строителството.Каде са парите?Как за били похарчени?Кой колко комисионни е взел по време на търговете за изпълнител?
83
0
 
2
 
! Отговори
? преди 12 години
koi 6e plashtaaaa.....
82
0
 
0
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
87 Масларката не взима решения, които аз да озвучавам и онагледявам. :)))
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ББ: Весели Празници на Кувейтският народ, но 1 лев няма да платим..............мачкай бате Бойко
80
0
 
1
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
До 85Не на Цветелина,а на Масларка звънни,да я попиташ дали си е приготвила кофата с вазелина.
79
0
 
4
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
80-ти и аз съм съгласен с теб, но жалкото е ,че някакси си безкрайно прав! Хората вършили и вършещи работа се употребяват ,а тези "търтеи" на системата се вклинват така в нея за 4-ри години мандат ,че после не 4-ри а 10 неможеш да ги изхвърлиш ,пък камо ли да ги накажеш за причинените вреди! И така всичко се повтаря в геометрична прогресия!
78
0
 
0
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
83 Трябва да звънна на Цвенелина да питам така ли да направя!
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сея .... не фанах Москофски хвали ли се или обвинява предишните или за кво е тая суматоха.... Ми то требе да се плаща за извършена работа. То не е като да не плащаш заплатите на работниците и да няма последствия. Ми ше плащате(ме)...Сигурно цървулите се чудят сеа що тей станало и не може да мине номера...
76
6
 
13
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
Ми тя ,каква стана !?Цялото Политбюро е за затвора.Парите поне не са загубени.Само при Масларка има 11 милиона,като изтупат Овчаров,Р.Петков,Догана,и още някое *** и проблема с плащането на загубеното дело е решен.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
gerb i vinovno
74
0
 
9
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
... Ще има ! Колкото до темата без да се повтарям ,мнението ми се припокрива с това което е написъл 76-ти! Хайде най-накрая да видим поне един осъден! Стига с тази 5-годишна давност, но ще се окаже ,че този договор е подписван когато *** беше главен секретар на МВР! И както обичам да казвам "гарван ,гарвано око не вади" Такаче не очаквайте развитие и по този казус 30 милиона за БДЖ нямаме ,но 38 милиона за *** на царя явно ще извадим!
73
1
 
5
 
! Отговори
jj преди 12 години
аз за втори пореден път ще се съглася с теб ... и крайно не съм демократ , социалист , комунист или социапат и терорист .. просто не е готино да разбираш който и да е , какъвто и да е , че те е крал .. изкарва ме от кожата ми .. смешното е че във всички лагери БСП ГЕРБ СДС и тн .. има качество , но то се използва за да се спечелят гласове , а не за да качествените хора после да имат глас да променят нещо ...
72
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде Станишев да става и да обяснява че и за този договор ГЕРБ са виновни и че българинът живее по-зле заради ГЕРБ. Направо се чудя колко краткосрочна е паметта на българина, че реве срещу Бойко, при положение, че всички договори, по които плащаме сега обещетения, са сключени от предните правителства.
71
0
 
5
 
! Отговори
Малии.. преди 12 години
Арбитражният съд в Париж се е произнесъл, а нашият съд ще се произнесе ли или пак няма да има виновни и ще плаща целокупния български народ? Боко пак, че вика и безпомощтно, че се вайка /цирки и празнодумие - шоу да става/ : Оставиха ми го в наследство, а сега аз трябва да плащам!
70
1
 
12
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
Охо за пореден път чета спора демократ/комунист ! Ще ви кажа едно "първите паднаха в кърви, (подлите) станаха първи" малко изкривено от мен ,но това е реалността! Тези които са били за идеята до към 55-та 6-та са гушнали букета и на тяхно място са се насадили утрепките които са се писали първи партизани ,а всъщност са били долни мишки търсещи облагата от властта(като днешната *** впрочем) Такаче за комунизъм в България не може да става на въпрос! Тоталитаризъм обаче имаше и така като гледам...
69
0
 
18
 
! Отговори
Менте преди 12 години
Дедо Мони мадридския мошеник и *** М? Велчев няма ли да си платят поне за това летище? Хайде Боко свърши поне едно от нещагта, които обеща, а ти обеща на наивните, които гласуваха за теб, че ще има осъдени за престъпленията към държавата.