Летище София осъдено за 38 млн. долара

Кувейтският строител на пистaтa на Терминал 2 спечели делото в Париж
Обновена: 4 яну 2012 19:08 | 4 яну 2012 18:58,
143
Летище София осъдено за 38 млн. долара
Снимка: архив, Булфото

 

Арбитражният съд в Париж е осъдил компанията, която обслужва летище „София“, да плати 38 млн. долара на компания от Кувейт, изградила пистата на Терминал 2. Това съобщи пред сп. "Bulgaria On Air" транспортният министър Ивайло Московски.

„Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара“, казва пред изданието Московски, като допълва, че „това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си“.

Консорциумът Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi and Sons изгради пистата на новия терминал, а финансирането за проекта, което бе в размер на около 40 млн. долара, беше осигурено чрез заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР).

Обектът беше открит със закъснение в края на август 2006 г., като още преди приключването му кувейтците настояваха за над 20 млн. долара неустойки заради късното получаване на правото на строеж, породено от проблеми с отчуждаването и извършването на по-голям обем работа от договореното.

Тогава от Министерството на транспорта отказаха да платят сумите заради липса на фактури за направените разходи от изпълнителя. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
31
 
! Отговори
JJ преди 12 години
поредната изненада от другарите от БСП/ДПС ... и в париж и в целия свят ви съдят мизериите който надробихте и пак нямате срам да се показвате по телевизията и да се правите на велики ... ?! мразя ви в дънното на душата си МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ ЧЕРВЕЙ !
47
3
 
14
 
! Отговори
aгент Гоце преди 12 години
Малко ме обиждат кувейтците, че така нямат никакво доверие на моя съд и се обръщат към французите :-(
46
4
 
14
 
! Отговори
крачун преди 12 години
Прав е ББ , че сте прасета, инвеститора е КУВЕЙТСКИ ФОНД, а изпълнителя е ЩРАБАГ, а проекта е български и където падна покрива. Питайте и ще ви се отговори????????22
45
1
 
15
 
! Отговори
Аа... преди 12 години
Кувейт? И защо нашите умници са зе забъркали с кувейтски строителни компании? Това шега ли е? Араби учеха у нас за архитекти и стр.инженери, а сега ни строят скъпо и прискъпо пистите! Къде и какъв е келипира?
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Талантливи българчета донесоха сребърни медали по физика Катерина Найденова от Казанлък и Момчил Молнар от Русе се завърнаха със сребърни медали от световната олимпиада по физика WOPhO 2011, която се проведе в Индонезия.Виктор Иванов взе награда за теоретична задача, предаде кореспондентът на БГНЕС от Казанлък.Катя е ученичка от Школата на Теодосий Теодосиев, педагогът, донесъл на Казанлък и на България десетки призови места от световни състезания по физика. В Индонезия Катя бе поканена да участва след сребърния си медал в Тайланд преди няколко месеца. Тя вече има предложения за обучение в български университети и в чужбина.\"След време моето поколение ще бъде новите народни будители\". Това заяви неотдавна за БГНЕС Катерина Найденова. Момичето се превърна в прецедент в историята на Международната олимпиада по физика.За разлика от повечето свои връстници в свободното си време решава задачи по физика за да се подготвя да превзема нови върхове. В нейната стая вместо плакати на модели по стените висят портретите на Алберт Айнщайн и Михаил Ломоносов. Вместо тинейджърските книги на секцията й са подредени учебници по физика и то много. Защото науката е нейната страст. Била е и китарата, но от учене, вече няма време за нея. Катя твърдо е решила и за в бъдеще да се занимава с физика. ,,Защото има много открития, които все още не са направени\", категорична е тя. /БГНЕС /
43
0
 
10
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Надявам се, че тези пари ще ги плати чиновникът , който е бавил разрешенията, защото СЕ Е ОСЛУШВАЛ ЗА ПОДКУП. Тези чиновнически номера всички ги знаем, защото мс е ги търпели, ама чужденеца не търпи корумпирани търтеи
42
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 41...абе *** смотан..какви комунисти те гонят бе...ти четеш ли темата изобщо или използваш тук всяка странница като трибуна към неприязма си към комунистите...и прочети 42 какво пише..че същите тия комунисти строяха по цял свят а сега маймуните строят в България...аман от демократи и белогвардейци в тази страна бе..мижатурки
41
0
 
12
 
! Отговори
ми преди 12 години
сега, теа дето са блажили заедно с кувейтци - да плащат!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв Бойко 2006, когато тогава са откривали летището? Какви разрешения от него?
39
2
 
10
 
! Отговори
БРАТЯ КУЛИНОВИ преди 12 години
И ШКЕМБЕТО, И ШКЕМБЕТОЛЮТО, ГОРЕЩОМИ Е НАЙ - ЛюБИМОТО НЕЩОСУТРИН И ВЕЧЕР ШКЕМБЕНЦЕ ЯЖЗАСИЩА, ДАВА КУРАЖ!
38
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно време български строителни компании строяха из цяла Африка и Азия, сега от Кувейт идват да ни строят ... Нещо не е на ред.
37
11
 
15
 
! Отговори
bate Joro преди 12 години
Знаете ли защо комунистите толкова активно плюят ГЕРБ? Защото са некадърници и бездарници, а сега, в днешно време такива индивиди като тях ги уволняват, не им остава нищо друго освен да *** като заклани прасета, нали знаете, че прасето *** най - много тогава, кога му забиеш ножа във врата, това се случва с комунистите, червените приятелки вече са безпарични и умират в мизерия и глад! Червени изчадия, скоро ще ви посадим на 2 метра под земята!
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
""компания от Кувейт, изградила пистата на Терминал 2"" ?!?!????????.........................Ние строителни компании нямаме ли ? Асвалт нямаме ли ? Безработни строители нямаме ли ... та трябва да внасяме от Кувейт ...Българио le чудо le ...
35
8
 
2
 
! Отговори
попа преди 12 години
Браво, догодина пак ще гласувам за гербери, комунисти, турци и царисти. Само така!
34
0
 
4
 
! Отговори
kritik преди 12 години
do 33!samo kuresat ste bade u vaze!i po navatre!
33
5
 
5
 
! Отговори
kortovv преди 12 години
Ето-на пак предишни те са виновни.Хайде Бойко - кажи нещо?
32
6
 
17
 
! Отговори
da преди 12 години
ВЕЧЕ ЗНАМ ИСТИНАТА - СМЪРТ ЗА ЧЕРВЕРАСТИТЕ - БСПЕНДЕЛИ!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
прочетете 30. Много е прав
30
5
 
2
 
! Отговори
ВОРОШИЛОВЬ преди 12 години
дано да осъдим Болгария на милиарди евро..тези лажливи туроци--славо-тюркиЕЛ.ЦЕНТРАЛЬИЕ БЕЛЕНЕ -БУДЕТ НАМИ
29
6
 
5
 
! Отговори
факт преди 12 години
Ако Борисов си беше свършил навремето работата като хората, сега щяхме да имаме пари за оце 10 мотриси за БДЖ. Спец съда какво чака?