Летище София осъдено за 38 млн. долара

Кувейтският строител на пистaтa на Терминал 2 спечели делото в Париж
Обновена: 4 яну 2012 19:08 | 4 яну 2012 18:58,
143
Летище София осъдено за 38 млн. долара
Снимка: архив, Булфото

 

Арбитражният съд в Париж е осъдил компанията, която обслужва летище „София“, да плати 38 млн. долара на компания от Кувейт, изградила пистата на Терминал 2. Това съобщи пред сп. "Bulgaria On Air" транспортният министър Ивайло Московски.

„Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара“, казва пред изданието Московски, като допълва, че „това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си“.

Консорциумът Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi and Sons изгради пистата на новия терминал, а финансирането за проекта, което бе в размер на около 40 млн. долара, беше осигурено чрез заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР).

Обектът беше открит със закъснение в края на август 2006 г., като още преди приключването му кувейтците настояваха за над 20 млн. долара неустойки заради късното получаване на правото на строеж, породено от проблеми с отчуждаването и извършването на по-голям обем работа от договореното.

Тогава от Министерството на транспорта отказаха да платят сумите заради липса на фактури за направените разходи от изпълнителя. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
14
 
! Отговори
... преди 12 години
Тези отново ще вдигнат летищните такси за да си избият парите, но пък няма и да инвестират, оправдавайки се с тази глоба.
7
0
 
19
 
! Отговори
Икономист преди 12 години
E,това е то,заради изгнилите им мозъци и мания за облаготетелстване плаща кой приятели,ами платеца е бил винаги един и същ-Българският народ.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дяволъка рано или късно се заплаща.РВД само за наколко месеца ще изкара парите.
5
7
 
19
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
Братя кувеитци и вие излежда много четете бългрски вестници , къде е наи-добре да се инвестира , а сега убедихте ли се ? Тази страна се управлява от мутри , а в техните закони има само вземане , те без калашников нищо на дават ! Те , мутрите си има своя държава и свои съд , и решения на чужди съдилища не призават ! Затова следващият път през Бългаия само със самолет , аиде чао !
4
7
 
15
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Няма кьораво Кутевче поне един минус да сложи.Коментират само изказванията на Борисов.Нещо гащите им замирисаха и се покриха вдън земя.
3
1
 
55
 
! Отговори
Бай Владо преди 12 години
Едно време "Техноекспортстрой" са правили кувейтските пътища, сега ние каним кувейтци да ни правят пистата. Леле...
2
23
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не коментирате, бе? Къде се изпокрихте? А сега ни разкажете как прекрасно са работили крадливите социалисти и какво наследство са ни оставили! ИЗОБЩО ЧЕРВЕНИТЕ ДОКОПАТ ЛИ СЕ ДО ВЛАСТТА, СЛЕД ТОВА И ВНУЦИТЕ НИ ЩЕ ПЛАЩАТ ДАЛАВЕРИТЕ ИМ!
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами какъв ви е проблема? Вдигнете още летищните такси и ще си избиете парите... ако някой се навие да кацне в София. Не, че сега са се убили да кацат.:)