Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години

Скандални думи на министъра на културата взривиха обществото
Обновена: 6 яну 2012 15:06 | 6 яну 2012 10:00,
252
Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години
Вежди Рашидов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов публично се извини за думите си, че не харесва гейовете с уточнението, че ги е казал преди 12 години.

Вчера беше разпространено интервю за сп. "Биограф", в което министърът заявява:

"Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

Интервюто е взето по повод 60-годишнината на Вежди Рашидов от журналистката Валерия Велева (сега зам.-главен редактор на "Преса" - бел.ред.) и е публикувано в бр. 5 на списание "Биограф" от януари 2012 г.

След като изказването му взриви социалната мрежа и бе създадена група, която поиска оставката му, министерството на културата пусна изявление на министъра.

В него той признава, че през декември 2011 г. е дал голямо интервю за списанието, свързано с неговата 60-годишнина.

"Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация.

Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати", заявява Рашидов.

Скандалното изказване на министъра в интервюто идва в отговор на въпрос дали у него има нещо бейско по отношение на жените. Рашидов обяснява:

"Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и на движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит. Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

"Съжалявам за думите, казани в свободен разговор преди 12 години, още повече, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни", уточнява с днешна дата министърът на културата.

Той посочва, че негови кумири са велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл.

"Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак", отсича Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: Вежди Рашидов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно хубаво нещо да каже и веднага да си вземе думите назад. Ми то май цялото правителство е така.
15
5
 
34
 
! Отговори
Закон преди 12 години
Слава Богу, все-още няма закон, който да задължава хората да харесват содомистите!
14
4
 
35
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 12 години
МИНИСТЪРЪТ КАЗВА, ЧЕ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА.ОБАЧЕ, В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, ЗА *** ЗАКОНИ НЯМА.КРАДАТ, ЛЪЖАТ, УБИВАТ ...........
13
10
 
16
 
! Отговори
Култура ми Янко преди 12 години
Добре де, защо когато МУЛТАКА съсипваше операта, театрите, изобразителното изкуство, историята и археологията мълчахте, а като каза нещо против тия с обратната резба всички "културтрегери" наскачаха като ужилени?
12
7
 
31
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Едно хубаво нещо да КАЖЕ ВЕЖДИ И ДА СЕ НАХВЪРЛЯТ ВЪРХУ МУ. АМИ ПРАВ Е ЧОВЕКА. ЗАЩО ПЪК ДА ГИ ХАРЕСВА.И АЗ НЕ ГИ ХАРЕСВАМ. КОГАТО СА КРОТКИ И НЕ АФИШИРАТ РАЗЛИЧНОСТТА СИ СА НОРМАЛНИ, НО КАТО ЗАПОЧНАТ С ПРОСТОТИИТЕ СИ - ПАРАДИ, ЛЕЗЕНЕ, ПРЕОБЛИЧАНЕ СА ОТВРАТИТЕЛНИ.
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоз като го видя и ми се повръща!!!
10
15
 
5
 
! Отговори
333 преди 12 години
Толкова невчесан човек рядко се вижда. Пък и министър, че и на културата!!!
9
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свръхчовеците с меки китки са се обидили пак... тц, тц.. Хелзинския комитет да се сезира незабавно, не може свръхчовеците с нежни души така да се дискриминират. безобрпазие!
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щеше да е новина, ако е казал, че харесва гейове
7
4
 
26
 
! Отговори
каналин преди 12 години
от цялата работа става ясно,че валерия велева се е наакала
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи който стане министър започва да харесва гейовете. Голям лайтап.Даже гугъл редактора отчита грешка като напишеш гей.
5
7
 
15
 
! Отговори
Един от народа преди 12 години
Вече да не е минал на другия бряг та се извинява за думите си към хомовците,а иначе и Аз мисля че това което е казал за хомовците е 100% точно така напълно го подкрепям за казаното за качествата и характеристиката на хомовците...
4
3
 
28
 
! Отговори
р преди 12 години
Взривили обществото? Аз нищо подобно не съм усетил, никакви взривове...
3
6
 
45
 
! Отговори
т преди 12 години
По точно:думите на Рашидов взривиха обществото на ***
2
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко, съвсем ми падна в очите с това "уточнение" - извинение към гейовете.
1
4
 
30
 
! Отговори
Zemevladelec преди 12 години
Рашидов пак е попаднал в клопката на някое платена журналистка. Дори и в днес.бг може да се напише платена статия, има го като опция в рекламния отдел :)