Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години

Скандални думи на министъра на културата взривиха обществото
Обновена: 6 яну 2012 15:06 | 6 яну 2012 10:00,
252
Рашидов не харесвал гейовете, ама преди 12 години
Вежди Рашидов. Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов публично се извини за думите си, че не харесва гейовете с уточнението, че ги е казал преди 12 години.

Вчера беше разпространено интервю за сп. "Биограф", в което министърът заявява:

"Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

Интервюто е взето по повод 60-годишнината на Вежди Рашидов от журналистката Валерия Велева (сега зам.-главен редактор на "Преса" - бел.ред.) и е публикувано в бр. 5 на списание "Биограф" от януари 2012 г.

След като изказването му взриви социалната мрежа и бе създадена група, която поиска оставката му, министерството на културата пусна изявление на министъра.

В него той признава, че през декември 2011 г. е дал голямо интервю за списанието, свързано с неговата 60-годишнина.

"Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация.

Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати", заявява Рашидов.

Скандалното изказване на министъра в интервюто идва в отговор на въпрос дали у него има нещо бейско по отношение на жените. Рашидов обяснява:

"Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и на движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит. Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".

"Съжалявам за думите, казани в свободен разговор преди 12 години, още повече, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни", уточнява с днешна дата министърът на културата.

Той посочва, че негови кумири са велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл.

"Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак", отсича Вежди Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: Вежди Рашидов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
9
 
4
 
! Отговори
Безпристрастен преди 12 години
На мен гейовете не ми пречат, нека си плащат сметките и да данъците, пък другото си е тяхна работа. Откакто свят съществува хомосексуализма го е имало ще го има и в бъдеще, а примитивните тикви дето се изявят тук по-скоро са необратимо изчезващ вид, а уж сме излезли отдавна от пещерите...
155
2
 
12
 
! Отговори
НЕ ПОНАСЯМ ПЕНДЕЛИТЕ преди 12 години
НЕ МИ ДОПАДА ВЪПРОСНИЯ РАШИДОВ, НО В ТОВА СИ ИНТЕРВЮ ЗА ТЪПИТЕ *** ОТ ПРЕДИ 12 ГОДИНИ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ. ТОВА ВЕЧЕ НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА, НИКОЙ НЕ ПРЕЧИ НА НИКОЙ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА, НО ТОВА ДА СЕ РЕКЛАМИРА ПЕДЕРАЩИНАТА В БЪЛГАРИЯ, ДА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МОДНА И ТОВА ВЕЧЕ Е ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ. ВЕРНО Е ЧЕ ГНУСНИТЕ АМЕРИКАНЦИ ПОВЕДОХА МОДНОТО ТЕЧЕНИЕ, НО ТО БЕШЕ С КОНКЕРТНА ЦЕЛ, ДОРИ И ПРИ ТЯХ НЯМА ТАКАВА ТОЛЕРАНТНОСТ КАКТО СЕ ОПИТВАХА ДА НАСАДЯТ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. НЕ МОЖЕ ДА Е МОДЕЛ НА ПОДРАЖАНИЕ
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 156 - мда и ако знаеш, че и да им го напомняш и да не им го напомняш те ще си останат рая както е казал самият Ботев ;)Все пак хвала, че ги подсещаш!
153
17
 
3
 
! Отговори
веско преди 12 години
Какво имате против гейовете, бе, дърти задръстеняци !? В нашия клас почти всички момчета сме опитвали един с друг и е супер !
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда, а когато Веждито изписваше вежди след побоя на полицая пред Столична община с кмет Б.Б. никой нищо не каза пак за 3 дена новина, та и сега така!А, че е редно един имащ се за политик и Министър на Културата да се извини редно е!И до 153 - нарича се толерантност, но съдейки по интелектуалната ти бохча, че не мопга и багаж да го нарека няма какво да споря с такива, като теб!
151
5
 
4
 
! Отговори
а преди 12 години
Да вземе да си закопчае ризата на шкембето, че му се показва блузата. Каквото и да си говорим, простакът си е ***.
150
1
 
28
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Днес се навършват 164 години от рождението на нашия гениален поет и революционер Христо Ботев. Нека не забравяме този наш велик българин и да се поклоним пред неговото свято дело.
149
6
 
6
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
Хахахха алкохолика пак изригна
148
1
 
15
 
! Отговори
вижда се преди 12 години
това е изкуствен и нагласен скандал целящ да се отклони вниманието на обществото на нещо което става в момента я някоя далавра,я някоя схема и както обикновено ще разберем когато е вече много късно и отново ще ни го изхакат!!!
147
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само не разбрах за какво са тези извинения?Аз като не харесвам ***, трябва ли да им се извинявам? А като не харесвам дебели жени и на тях ли трябва да се извинявам? А като не си падам по глухонеми - да си посипя главата с пепел? Или като не ми е комфортно да стоя покрай извратеняци - да взема да си направя сепуко ли? Пф. Да разбирам, че се отнема демократичното право, някой да има мнение, понеже се нарушава демократинчото право на някой да бъде какъвто си иска? Парадокс от N-та степен.
146
2
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Дали преди дванадесет години или сега, това което е казал министър Рашидов е ПРАВ, че "Най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа" Министърът няма защо да съжалява, всички сме на неговото мнение, всички сме отвратени от разширяващата се в обществото и политиците *** !
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тая новина за гейове, давайте нещо за Бойко да гледаме как позитановци се давят в собствената си слуз в коментарите.
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе, да вярваме ти Вежди тя касетката на Olympus-а си има дата и странно защо НЕ е предии 12 години. Нищо извинението ти се приема поне от мен иначе, самият ти си казвал неведнъж - На лъжата краката са къси и си позволявам да ти говоря на ТИ защото се познаваме ;)Нека да лъжеш плебеите, те се връзват, но нас недей, моля?!?!
143
1
 
2
 
! Отговори
До 148 преди 12 години
Кой, Хулиган Рашидов ли е мъж???
142
7
 
6
 
! Отговори
Жена преди 12 години
Каква е тая работа бе то в тая държава един мъж има и той се извинява на ***. Егати случая егати, *** държава.
141
4
 
12
 
! Отговори
ИЦО преди 12 години
АМИ ПРАВ Е ЧОВЕКА. ЗАЩО ПЪК ДА ГИ ХАРЕСВА.И АЗ НЕ ГИ ХАРЕСВАМ.НЕ СЕ ИЗВИНЯВАЙ,ПОВТАРЯЙ ОТНОВО НО С ПО СИЛЕН ГЛАС МОЛЯ ТИ СЕ."те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа".Е ПО ДОБРЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ НИЩО САМО И ДА ДОБАВИ ЧЕ СА ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА И СА ЕДНИ ГНУСНИ ***.ВРАВО НА ТЕБ ВЕЖДИ,БЕЗРАЗЛИЧЕН МИ БЕШЕ НО СЕ ИЗДИГНА В ОЧИТЕ МИ!
140
12
 
3
 
! Отговори
до драгите мъже преди 12 години
Няма мъж, който е еб.н и да не му се е искало отново !
139
1
 
2
 
! Отговори
pedelvais преди 12 години
A dnes veche e na levia trotoar i veche gi haresva,taka li da go razbirame?
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Слагай фереджето на жената и заминавай за някоя арабска държава..."Тоест, спокойно може да го упътиш за Кърджали :))) Тъжно, нали?
137
1
 
3
 
! Отговори
От другият бряг преди 12 години
Ох, не си извинен