Бившият шеф на "Автомагистрали" лъгал за снега Павлова

Обстановката в страната вече е спокойна, успокои министърът
Обновена: 9 яну 2012 14:52 | 9 яну 2012 10:30,
147
Бившият шеф на "Автомагистрали" лъгал за снега Павлова
Снимка: БТА

Бившият шеф на "Автомагистрали ЕАД" е лъгал министъра на регионалното развитие за снежната ситуация в страната. Това стана ясно от коментар на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ по повод кризисната ситуация през уикенда.

Тя обяви, че обстановката в страната вече е спокойна, ситуацията е под контрол.

По думите й пътищата от републиканската мрежа са почистени, проходими са при зимни условия. Някои проходи остават затворени, има ограничения за камиони над 10 тона. Магистрала "Хемус" вече е отворена в двете посоки.

Относно блокирането на „Хемус“ през почивните дни Павлова беше категорична, че вината е комплексна – както на тировете,  които не са спазили разпоредбите и са задръстили движението, така и на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД".

По думите на министъра то не е създало нужната организация, след като тировете са блокирали магистралата.

Затова и категорично Павлова е решила за уволняването на тримата ръководители на фирмата - Антон Антонов, Валентин Николов и Иван Илиев.

„Това е дружество, което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в една кризисна ситуация. Трябваше да създадат необходимата ефективна организация на движението, а не часове наред аз получавах неточна непълна и на места да не кажа лъжи за това каква е обстановката“, коментира регионалният министър.

Тя поясни, че е изумена от блокажа, който е станал, тъй като не за първи път вали сняг в България. Според нея уволненията в „Автомагистрали" ЕАД са напълно оправдани.

„Жалко е, че заради безотговорността на някои лица, се стигна до такава кризисна ситуация", коментира още Павлова.

От своя страна директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за задържане на водачите, които нарушават предписанията на МВР.

При действащата в момента система фирмите, отговарящи за поддържане на републиканската пътна мрежа, не са достатъчно стимулирани да почистват, призна директорът на АПИ пред bTV.

Още по темата

Фирмите дават единични цени за всяка дейност. Те се коригират с коефициент в зависимост от метеорологичните условия. Фирмите получават средства, дори когато е слънчево, затова че са в готовност. Когато вали сняг, те получават пълната сума, която са заявили в договора, но пък трябва да почистят.

Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника, отбеляза Лазаров, като заяви, че след три години се предвижда промяна в условията, която ще въведе заплащане според извършената работа. 

Годишният бюджет на агенцията за почистване е 50 млн. лева, които се изплащат на 28 фирми. Почти навсякъде ще има глобени фирми за несвършена работа, каза Лазаров.

В договорите няма изискване фирмата да почиства, докато вали сняг. Заложеното време за почистване е обвързано с приключването на снеговалежа, посочи още Лазар Лазаров, като отбеляза, че в цял свят е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то кой ли не лъже в това правителство, няма два последователни дни, в които да говорят едно и също, начело със Супер Бойко, пък Цв. няма кво и да се коментира, той и мисъл са оксиморони, да не говорим за последователност в мисленето, то няма изобщо такъв процес там, кухо, та дрънчи
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уволнен шеф молил катаджии да помагат на Хемус - бих могъл да си заложа та.аците че една от причините са именно ония палячовци със синьо жълтите дрехи, които нямат грам логично мислене още повече адекватно спрямо ситуацжията...най-много да са взели по 5-10лв от тираджиите да оправят нещата....
135
1
 
8
 
! Отговори
Кочо преди 12 години
Тази е некадърна. Не става за министър.
134
0
 
0
 
! Отговори
da преди 12 години
Na tazi gospoja i trqbva malko podgotovka tai kato tova ne e MF i tova ne e evroproect a MRRB
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е, как те излъга бе моме? да не би да ти е казал, че на хемус пече слънце и си правят слънчеви бани. лелееее, и това е министър, нищо ти ги обвинявай, уволнявай, слагай сега калинки на тяхно място. как тези министри винаги са невинни и все ги лъжат и не знаят какво става? чува ли се тая жена, сама се излага
132
0
 
5
 
! Отговори
тишо преди 12 години
а шефът на АПИ и министърката добре, че ни обясниха как стоят нещата. горките, само се излгат и показват колко не са в час, като казват, че тировете им криви, кой ги пусна тези тирове. не бяха ли кат това, къде бяха те- помогнаха ли с нещо, координираха ли се, организираха ли колите да се измъкнат по-бързо, за да влязат машините да чистят. естествено, че ще натрупа сняг, като не минава снегорин и не може да стигне
131
1
 
4
 
! Отговори
golemia hui преди 12 години
NA TOVA PROSTO HORATA MU VIKAT PUTKINA RABOTA OT *** MINISTAR DRUGO NE 4AKAI
130
0
 
5
 
! Отговори
Тъпчо преди 12 години
Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника, отбеляза Лазаров........Яааа колко удобно.Значи "нашите" хора ще папкат от бюджета докато "нашата" партия е на власт.След 4г пак избори и не се знае.
129
0
 
8
 
! Отговори
хамалогия преди 12 години
И министърката, и шефа на АПИ са се изказали компетентно. Първо, тировете не са ви виновни, че сте сключили многомилионни договори с фирми дето имат 2-3 снегорина за цяла област. Второ г-н Лазаров, казвате че миналата година сте сключили настоящите договори с фирмите - е като не ви изнасят условията, защо сте ги сключили? Или пак *** са ви виновни (не че оправдавам социалисти, турци и царисти),но като почне да вали сняг, трябва да спите и вие на магистралата с бедставщите, да видите кво е
128
1
 
1
 
! Отговори
ffff6 преди 12 години
Вън децата и внуците на комунистите от властта.Кръвта на вода не става и те са същите некадърници като бащите и дядовците си.Ако трябва и военен преврат да стане трябва от нулата да се започне без отрочетата на ***.
127
1
 
0
 
! Отговори
До 120 преди 12 години
Да, пропусна Станишев..... :)
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а Павлова кьорава ли е та не види че вали снег ?
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Икономиката ни вече е в депресия"
124
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плюнковците срещу Борисов и ГЕРБ да се гръмнат в задните си *** части!Кухоглавите *** комуноиди от жалката бесепарската *** орда на *** Кутев освен, че са недоклецани педерунгелелчета, са и долни предатели, само плюят като дръгливи камили по Борисов и ГЕРБ, а реално с изгонването на крадливата БСП от властта, ББ спаси България от кризата и от хиперинфлацията, която със сигурност щеше да бъде още по-страшна и от Жан Виденовото управление на БСП!
123
0
 
16
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Смешно е, да се извинява някой, още повече съвременен човек, че времето го е изненадало.Има най-малко 50 сайта за метеопрогнози, от които всеки би могъл да си състави ясна представа за времето за следващите дни и да вземе решение как да постъпи или как да се подготви. Нещо повече, прогнозата за времето се дава по часове.Даже обикновените рибари от Черноморието, при влизането си в морето, ползват такава информация, преди всичко за скоростта и посоката на вятъра.За управляващите е ИЗНЕНАДААА.?
122
4
 
13
 
! Отговори
Handel преди 12 години
Правилно са го уволнили. Тя горката все си мислела че снега и студа идват у нас през юни месец. Ама добре че си пуснала телевизията да види какво става. Представям си колко изненадана останала.ПС. Някой да знае чия любовница или жена е?
121
0
 
20
 
! Отговори
чики-пики преди 12 години
едно време имаше един виц че пратили Любка Кумчева в Белене щото пропуснала един облак в прогнозата. ситуацията в момента не е по-различна... летни гуми = арестносиш туба нафта в багажника = арестлятна течност за чистачки = условна присъдане дай си боже да си без вериги = разстрел на място
120
1
 
14
 
! Отговори
444 преди 12 години
Какво искате назначиха някакви момиченца да управляват такива министерства като на правосъдието,регионалното.Затова и батака е пълен.Но опитните и кадърни хора не искат да се забъркват с такива като Борисов и сие и си стоят настрана и гледат сеира.Затова няма оправия и няма да я има доката това правителство е на власт.А за МВР въобще да не говорим-пълен профан.
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Стихия! Придошлата Камчия глътна кейове и пристани.Рибарите винят властите, че не са изчистили коритото на реката"Ужас.Кризата е виновна!Снегът е виновен.Шофьорите са виновни.Реките са виновни.Международното положение ни е виновно.Холандците са ни виновни.Марсианците са ни виновни...................пропуснах ли някой виновен??
118
0
 
6
 
! Отговори
чики-пики преди 12 години
...кога ли на българина ще му писне най-после, и ще остави своя "орган" да "си свърши работата" - сиреч да *** наред де що има политици в тая проклета държава?!