Парламентът забрани добива на шистов газ. Безсрочно

Шестима сини депутати бяха против, един от ГЕРБ се въздържа
18 яну 2012 16:00,
214
Парламентът забрани добива на шистов газ. Безсрочно
Снимка: Impact Press Group

Със 166 гласа "за", 6  "против", и трима "въздържали се" парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Дискусията в пленарната зала продължи повече от 4 часа.

Против гласуваха шестима депутати от "Синята коалиция", двама сини и един от ГЕРБ се въздържаха.

Народните представители приеха проекта на лидера на РЗС Яне Янев за мораториум с редакциите, направени от икономическата комисия и допълнени от предложението на ГЕРБ в залата.

Думата "мораториум" беше заменена със "забрана" по предложение на Любен Корнезов и Петър Димитров от левицата.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов предложи в решението да бъде записано, че забраната върху спорния метод е безсрочна и тя важи за територията на страната и прилежащата й акватория в Черно море. До него се стигна още вчера след среща с премиера Бойко Борисов.

"С това искам да сложа край на спекулациите и интерпретациите, от опозицията веднага потърсиха вариант за
задкулисни игри. Така ГЕРБ за пореден път показва, че работи с гражданското общество и се вслушва в думите му, което ще продължава и занапред", заяви Валентин Николов.

С приетите текстове се забраняват добив на шистов газ, както и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които се извършват по спорната технология. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с глоба от 100 млн. лева.

Народното събрание отхвърли проекторешението за мораториум на "Атака", което предвиждаше забраната да е за 20 години. Волен Сидеров препоръча правителството да връчи протестна нота срещу опитите на американския посланик у нас Джеймс Уорлик да лобира в полза на "Шеврон".

Според лидера на „Атака“ управляващите искат някакъв компромисен вариант, така че да са доволни и "Шеврон", и обществото, което говорело за задкулисно споразумение.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов пък настоя, преди да се произнесе парламентът, да се вземат становищата на  компетентните институции.

Още по темата

"Простият въпрос към тях е вярно ли е, че са правени проучвания вече по тези методи, откога и какви са данните. Ако се окаже вярно, ще означава, че забраняваме със задна дата нещо, което се прави у нас през последните 50-60 години", обобщи Костов.

От левицата декларираха, че приемат и двете предложения за мораториум, макар че преди почивката  НС отхвърли предлагания от "Коалиция за България" законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ.

Според Любен Корнезов въпросът трябва да бъде решен със закон, а не с мораториум, както предлагат от "Атака" и РЗС.

"Мораториумът е временна забрана на нещо, което законът разрешава", категоричен бе червеният депутат. В крайна сметка БСП подкрепи проекторешението на РЗС с корекциите, предложени от ГЕРБ.

ДПС също подкрепи предложението за мораториум, защото нямало безспорни доказателства за здравето на хората, за почвите, водите и околната среда, заяви Джевдет Чакъров.

По думите му обаче и в този случай продължава порочната практика подобни решения да се вземат без предварително експертно обсъждане. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: нсшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Победи ГАЗПРОМ!
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е и какво става когато Румъния започне проучване и добив на 5 км от границата ни във Вама Веке?Малм-валанжкия водоносен/вододаен/хоризонт е ОБЩ ЗА ЦЯЛА дОБРУДЖА-СЕВЕРНА И ЮЖНА?Какво става тогава с този смешен МОРАТОРИУМ?АМИ ВСЕ ЕДНО ГО НЯМА!Това е все едно да разрешат в басейните да се пикае само в единия ъгъл или кафене с обща зала,в която пушачите са отляво, а другите отдясно.Смешна работа!А Правителството да обясни на хората какво е това ш/газ и фракинг.Защото платени емисари шарят и плашат .
183
1
 
1
 
! Отговори
До 208 преди 12 години
Вода в Добруджа има.Има вода за Добрич и цялата община.На места избива на повърхноста,на места 60-80 метра,до към 1500м ако не се лъжа.Та затова е и борбата - да не замърсят - най-големия вододаен хоризонт на Балканите-/малм-валанжския/.И ако спорите за с.Рогозина да работи се там яко.Така че от НС и ГЕРБ ни хвърлят само "прах в очите" с днешното си решение.А ако Волен се е произнесъл така за Уорлик ,поздрави.
182
1
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
"Сините" за пореден път доказват, че мястото им не е в парламента а в къщата за прислуга на Уорлик!
181
1
 
1
 
! Отговори
do 204 преди 12 години
Камион с означение радиоактивност има и в Нефтохим - и принадлежи на дефектоскопистите които измерват дебелината на стените на съдовете и тръбите, правят рентегнографичен контрол на заварки и др. подобни. Преди да докарат химикали, за шистовия *** трябва да намерят вода, мноооого вода, каквато в Добруджа липсва! Трябва да са направили дълбоки сондажи за да изкарат вода за да има с какво "разбиват" скалите и чак след това идва ред на химикалите! Преди да се изцепиш - вземи да се образоваш!
180
0
 
1
 
! Отговори
До202... преди 12 години
Ти нещо да коментирам статията прочете ли?Постнах линк от сайт в нета...Премахнаха гоооо.Копирах статията...В нета -има инфо,че вече се тества за шистов газ.Аз на физичката нищо не съм носила...Й най-често е между H и К- J,маме!
179
0
 
2
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Браво ,ясно и категорично.Имало българи в парламента: ))Накарайте ни да се гордеем с вас,опънете се ,ха така .не е токова страшно,не в парите е щастието: )))(Тодор Колев): ))
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Камиони с знак "радиоактивно", тайно "транзитно" - какво означава "транзитно" явно не е ясно."Транзитно през границата" - а как да мине, използвайки явно неточната употреба на "транзитно".При добив на шистов газ се ползват и отровни химикали, но те не се означават с "радиоактивно", а с няколко други знака по камионите, като най-простия приет знак е "череп и кости" (☠). Допълнително са задължителни и още няколко знака за превозни средства.
177
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда, цървулите продължават да ни хвърлят прах в очите. то това е било ясно още от самото начало, но нали бойко трябва да си измие ръцете от изказванията и целия цирк, който сътвориха за убитото момиче от перник. и ето сега идва на бял кон като спасителя от злото шеврон. вече постановките им станаха банални...
176
1
 
10
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Мораториумът е победа за тези млади хора, които излязоха да протестират. Да ги поздравим за това, което направиха. Това е бъдещето на България.
175
2
 
2
 
! Отговори
До 202 преди 12 години
Истина е. Камион с обозначение за радиокативност премина границата на път за Рогозина, към сондажа на Русгеоком, срещу който протестираха хората. С което тотално оправдават простотиите, че били русофили. Такива камиони се използват за преноса на химикалите, които се смесват с водата, необходима за хидравличния удар. Не му викай ***, защото не ти прави чест.
174
0
 
8
 
! Отговори
Шистичка преди 12 години
Калине... технологията за добив на шистов газ е само една, казва се хидравличен удар и не се е прилагала в България до тази година /има инфо за неофициален фракинг в Рогозина/. Истината е, че дори и да дупчим и газ да има, няма да сме независими от Русия, нещо дадено на концесия е собственост на концесионера, той си го добива, той си му определя цената. Това е невъзобновяем източник, свърши ли - край. Не си струва да се тровим, по-добре тия пари за земеделия, житце, картоф... се тая.
173
1
 
2
 
! Отговори
до 197 преди 12 години
Явно си *** които е носил агнета на даскалите по физика и химия до 8 ми клас, защото явно не знаеш дори що е то газ и какво е радиоактивност и разликита между радиоактивност и токсичност...
172
1
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР 2 преди 12 години
Искат увеличение на тока с 20%, на ПРОИЗВЕДЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ ТОК! Защо мислите че с шистовия газ ще е по -различно? . Концесионери , посредници, държавен акциз, данъци ..и имам чувството че ако руския газ струва 420 долара, българския ще е 430 долара за куб. метър.
171
1
 
4
 
! Отговори
Да...да преди 12 години
негативните последствия няма да подскажат за себе си, но след това земята ще започва да умира бавно, малко по малко, което ще направи земята негодна за живеене след не по -малко от 2 години.До тогава ще бъде заразен както въздуха, така и подпочвените води, което ще бъде катастрофа не само за нашата държава, но и за хората, които живеят в околностите на р. Дунав.Добрич/България
170
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда. Само 6 депутати защитават българските интереси. Лоша работа.
169
1
 
2
 
! Отговори
Да...да преди 12 години
първия пробив с тези отпадъци вече е направен.Според информацията, посочена в документите постъпили неофициално в Министерството на труда и социалната политика вече са продадени около 200 сондажа от американската фирма Шеврон, като всеки е на стойност за около половин милион лева, а освен това има назначени българи на щат във фирма Шеврон.Това, което твърдят учените е, че след като се пробие земята, за да се извади шистовия газ, то през първите 6 месеца от реализиране на пробива, ...
168
5
 
2
 
! Отговори
Да...да преди 12 години
06.01.2012 10:08 30Преди около седмица, през българска граница транзитно е преминал камион с радиоактивни отпадъци, чрез които ще се направят първите неофициални пробиви за шистов газ на територията на България.Тайнственият камион е пристигнал от Украйна, транзитно без бариери. В момента мястото, където се извършва пробива, както и самият камион се охраняват строго секретно от военните сили в село Рогозина, област Добрич, съобщиха за ...Според получената информация, неофициално първи...
167
2
 
2
 
! Отговори
Да..да преди 12 години
Още в първата седмица на януари са тествали...Ще пратя линк...
166
15
 
4
 
! Отговори
УМНИ БЪЛГАРИ..... преди 12 години
...ПРЕМАХНАХА "ХИДРАВЛИЧНИЯ ЧУК"НА ШЕВРОН----ЗА ДА МОГАТ РУСНАЦИТЕ ОТ "ГАЗПРОМ"И ЛУКОЙЛ , ДА ИМ ГО НАБИЯТ---С "ЖЕЛЕЗЕН"---ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА ,ГАЗТА И ТОКА........!НА ТОВА, МУ ВИКАТ......"БРАТСКО,САДО-МАЗО"...."ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ"..ХА,ХА,ХА,АААА...