Не на инат НС отхвърли последното вето на Първанов

Левицата сезира КС заради промените в Кодекса на труда
Обновена: 19 яну 2012 14:51 | 19 яну 2012 14:48,
36
Не на инат НС отхвърли последното вето на Първанов
Снимка: БТА

Парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и на десетима независими народни представители.

"За" повторното приемане на измененията в Кодекса на труда гласуваха 123 -ма депутати, 48 бяха "против" и 1 се въздържа.

Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и "Атака" и един независим депутат подкрепиха ветото на президента, а един независим народен представител гласува "въздържал се".

В края на миналата година Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента текстове от измененията в Кодекса на труда, с които се променят критериите за представителност на национално ниво на работодателските организации.

С разпоредбите на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се изключва от участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според държавния глава тези разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с Конституцията, с международни актове, по които България е страна, и с правото на ЕС.

След като последното вето на Първанов беше отхвърлено от НС, БСП се закани, че ще сезира Конституционния съд.

Според Михаил Миков с промените се нарушава представителността на работодателските организации. Червените са против и въведените санкции за работниците без трудов договор.

Още по темата

От опозицията изразиха опасения, че заради новите критерии от Тристранката могат да бъдат елиминирани и други браншови организации, на които с нормативен акт се възложат отговорности от държавата.

"Не знам защо толкова методично трябва да изпълните исканията на двама-трима човека. Не се оставяйте в ситуацията на слугинажно предложение за законодателно решение. Ще обслужите днес нечий интерес. Ами ако следващото мнозинство има вашия манталитет, какво правим и къде отива България? Вие разбирате, че с този текст казвате, че от утре може да извадите всеки от Тристранния съвет", заяви Румен Петков и даде пример с БСК.

Според съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров целта е на по-малко хора да им се чува думата, по-лесно да се постига съгласие и ГЕРБ да налага своята воля над другите. По думите му това ограничава демокрацията.

"Ние, от нашата партия, няма да приемем промените, защото с тях се стеснява територията на социалния диалог. Националният съвет за тристранно сътрудничество е мястото, където трябва да се чуват максимален, различен брой предложения тези, включително и различни от тези на правителството, за да може в крайна сметка да се подпомогне правителството при вземането на решение”, допълни Хасан Адемов от ДПС.

Управляващите отхвърлиха всички упреци на опозицията и обявиха, че мотивите на държавния глава са твърде общи и представляват нереалистична субективна оценка.

"Ще подкрепим измененията не защото ще гласуваме на инат, а защото за първи път в съвременната история се създават ясни критерии за представителност на работодателските организации", аргументира се зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов отбеляза, че са следвали принципа на равнопоставеност в социалния диалог. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
cqlata vlast e v boko tikvata i negovite nedonos4eta ei sega ve4e te ni se razpla4e maikata .kakvoto po4ukalo takova otvorilo
3
21
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО
2
14
 
9
 
! Отговори
На майчето на Вагнер преди 12 години
Да го сложа на майчето ти в ус...а,на женка ти в дуп..о,а на щерка ти в пу...о
1
9
 
22
 
! Отговори
bg преди 12 години
TOVA BE6EEEEEEEEEEEEE,,,,IMA5E PARVAN IMA6E PROBLEM ,,,E NEMA GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO...PROBLEMAAAAAAAAAAAAAA...