Сметките на Дянков - стъкмени за вота 2 в 1

Спестихме пари на изборите, хвали се финансовият министър
Обновена: 20 яну 2012 13:04 | 20 яну 2012 13:04,
104
Сметките на Дянков - стъкмени за вота 2 в 1
Снимка: архив, БТА

От финансовото министерство калкулираха процента на инфлацията, за да обяснят по-скъпата сметка за изборите 2 в 1.

По време на парламентарния контрол депутатите на "Коалиция за България" попитаха защо след като самият Симеон Дянков през лятото на тази година обясни, че местните и президентските избори ще струват на данъкоплатците 26 милиона лева, сметката показва че те всъщност са излезли 39 млн. лв.

Георги Пирински обвини финансовия министър, че или не може да смята, или съзнателно е занижил сметката за изборите.

"Става въпрос за 13 млн. лв. повече – парите са отишли за покриване на разходи в МВР и външно министерство", коментира Меглена Плугчиева.

"Нито са спестени пари, нито са проведени нормални избори", репликира я колежката й Мая Манолова.

Според "Коалиция за България" действията на управляващите за финансиране на изборите са били част от по-обща програма за манипулиране на вота.

"Съзнателно занижихте разходите за Общинските избирателни комисии, направихте така, че недомислиците около подготовката на изборите доведоха до този контролиран хаос. А едновременно с това имаше едни добре финансирани наблюдатели. Вие сте пряк участник в изопачаване на волята на избирателите", аргументира се  Георги Пирински.

В отговор на въпросите на опозицията Симеон Дянков заяви, че управлението на ГЕРБ е спестило 8,126 млн. лв.

Въпреки че за изборите 2 в 1 през октомври са стрували 39,263 млн.лв. Дянков сглоби сметката така: "През 2006-2007 г. разходите на държавата за местните и президентските избори са стрували 37 млн. лв. За да се направи сравнение, трябва да се вземе предвид инфлацията, която е 36,5 % от 2006 до 2011 г.", обясни той.

Така на базата на обявената инфлация за петте години Дянков завиши сметката за местния и президентския вот от 2006-та и 2007-ма година на 47,387 млн. лв.

"Да, преизпълнихме разходите си за изборите през 2011 г. , но спестихме 8,126 млн. лв.", беше категоричен финансовият министър.

"Г-н министър, по-добре да не бяхте давали такова обяснение, защото ставате за смях", репликира го Георги Пирински.

"Цари пълен бардак за това колко са стрували изборите. По един съзнателен начин целите да ни манипулирате. Най-добре е да ускорите вашето решение, което бяхте заявил - да продължите кариерата си някъде другаде", завърши Пирински.

На така заявената позиция Дянков отговори: "Изборите струваха 39,263 млн.лв., което е с 8,126 млн. лв. по-малко от изборите през 2006 и 2007 г. Благодарение на спестяването ние тази година ще рехабилитираме прохода Елена-Твърдица".

Предшественикът му на поста Пламен Орешарски попита, ако Дянков ползва за сравнение инфлацията от последните пет години, с колко са се понижили приходите в бюджета за тази година спрямо 2006-а.

"Сам си противоречите, като въвеждате инфлацията като икономически способ за сравнения".

И на този въпрос Дянков даде същия отговор:  "Изборите струваха 39,263 млн.лв., което е с 8,126 млн. лв. по-малко от изборите през 2006 и 2007 г."

Червената офанзива продължи Мая Манолова. "С идеята за пестене на пари, вие проведохте най-голямата манипулация, която е ставала през последната година", коментира Манолова.

Пак последва дежурната реплика: "Изборите струваха 39, 263 млн.лв., което е с 8,126 млн. лв. по-малко от изборите през 2006 и 2007 г. Благодарение на спестяването ние тази година ще рехабилитираме прохода Елена-Твърдица. Освен това тези пари са равностойни и на ремонта на осем акушеро-гинекологични отделения в страната, сред които Русе, Плевен", коментира Дянков.

В кулоарите на парламента той отказа да обясни, ако за база се вземе натрупаната инфлация за петте години, с колко са се понижили приходите в бюджета за 2011-та година.

Запитан с колко са се понижили заплатите на служителите в неговото министерство, Дянков отговори, че заради направените съкращения работещите във финансовото министерство получават индексация на заплатите си с 14%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
9689 преди 12 години
99,до кое отделение си учил,че защитаваш крадливото герберско племе.Започни от 2+2=?.
89
1
 
1
 
! Отговори
kris4o преди 12 години
ЗА КОНТАКТИ С БГ УСТРЕМ- ПИШЕТЕ НИ НА НАШИЯТ ЕМАЙЛ ПИШЕТЕ НИ! ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ВЪПРОСИ, МНЕНИЯ И ВАШАТА ПОДКРЕПА!!!
88
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Дянков!Колкото и да го ръфат червените кучета, той е много важен за България в момента!Който не го разбира е или глупав или платен червен ***!
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Управляващите политици - ВСИЧКИТЕ, са кукли на конци.А конците опъва един много усмихнат Мистер.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на тоя все не му излизат сметките, направо са отбор "черешка" , единия не може да смята, другия не може да приказва, третия не знае как да се държи, четвъртия не може да мисли ...сякаш с конкурс са се избирали
85
2
 
5
 
! Отговори
мен преди 12 години
продължавайте да си мислите че вие сте ги избрали и че се оптиват да правят нещо за вас. истината е проста: ***, този *** от снимката и другите предатели, са евтин слугинаж на ционистките *** които управляват света в това число и САЩ. целта им не е да ни спасят от фалит, да ни развият, да съсздават, целта им е да унищожават и с това се справят доста добре. видяхте всички какво се случи на изборите. докато продължавате да си стоите на задниците не ни чака нищо добро. ДА ГИ ОБЕСИМ.
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
става дума за ВИВАКОМ, имам предвид българска, доколкото има български клиенти
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
eee, наблъскали са българската компания с дългове, как така 1 млрд евро дългове, това е смешно, ето каде са отишли парите, които не излизат по инвестиционния баланс, то такова издояване и то на един телеком, не е истина
82
4
 
9
 
! Отговори
Да преди 12 години
Фалират много фирми и Дянков какво се хвали.. Колко работни места създаде? Нищо не е спестил!!! Хората са без работа! Много слаб икономист е Дянков, защото като съкращава и намалява не прави нищо добро за никой!!! Пълен некадърник!! Да се маха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
81
9
 
5
 
! Отговори
Русе преди 12 години
Днес в Русе откриха ултрамодерен АГ комплекс за 8 млн. лева. Точно толкова, колкото е спестил Дянков. Станишев, когато отказа да направи избори 2 в 1 каза нещо от сорта "...разликата ще е само около 10 млн. лева" Това правят комунистите винаги и навсякъде - никога не мислят за България, а за само за собствените си интереси и икономически кръгове.
80
4
 
7
 
! Отговори
Все още падаме преди 12 години
За сведение на ГЕРБ-ерите: ВИВАКОМ фалира, ще го изкупи МОБИЛТЕЛ; ПИКАДИЛИ фалирва - закриват се 9 магазина в България; ЕОН фалирва - ще го изкупи ЧЕЗ. След краха на малките и средните фирми, сега е ред на големите. И това през управлението на ГЕРБ. Естествено и други големи фирми ще фалират. Причината е не само международна, причината е и субективна, като най-виновен е субектът ДЯНКОВ. МОЛовете са на път зкъм фалит. Очаквам в скоро време държавата да фалира. Пълна стагнация в икономиката.
79
3
 
3
 
! Отговори
веселяк преди 12 години
аз днес слушах отговорите на чекиджийчето дянков погледнете му брадата-такива обриви имат чекиджийте,та отговорите му бяха като на мирча кришан за краставицата...това ако беше в нормална държава тоя да сме го забравили вече,ама...
78
2
 
3
 
! Отговори
до трез'ния преди 12 години
Та не мо'а 'а са сета колко народ се раз'оди до урните?А колко върнаха от там?С милиционерските методи от 1948г си избраха марионетка на Боко.И хер Флик е похарчил 13 млн повече от колкото е планирал три месеца по-рано.Е НЕ МО'Е ДА СМЯТА ТОА И ТЕ ТАВА Е.
77
3
 
3
 
! Отговори
Фейсбук преди 12 години
"Аз НЕ гласувах за ГЕРБ!"В коментарите на стената да се пише само за кое населено място става дума и нищо друго!Броячът ще бъде най красноречивият коментар!
76
11
 
7
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
БСП-то реве против изборите 2 в 1, защоти искаха ниска избирателна активност.А ГЕРБ ги направи точно с тази цел, да не се разкарват хората 5 пъти до урните, не толкова за да спестят пари.БСП-то разчита на твърдия електорат от пенсионери и купени *** гласове, затова няма интерес от масово гласуване. Те разчитат на апатията на хората за да спечелят. Затова на следващите избори, излезте и гласувайте, за да не се допускат повече БСП и ДПС до властта.
75
5
 
2
 
! Отговори
az преди 12 години
Логиката явно не ти е силна страна... Не съм от герб..... правителството е от експерти.... сметките се правят на тримесечие... Ако нещо още не ти е ясно, образовай се...
74
6
 
3
 
! Отговори
до аz преди 12 години
Аз те питам как за три месеца на тоя мушмурок не му излязоха сметките с 13 млн?Че и през това време пак е надигнал парите от 26 млн по план.Ти или си болен или си гербер.По тая логика дядовата ти стогодишна паятова къща сега трЕбе да струва барем 10 млн.
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на мен дянков ми е любимият политик.
72
4
 
2
 
! Отговори
az преди 12 години
Сергей бил македонец хахахахахах, всичко ми се изясни вече аххаахах..
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е, като си няма кой да му пише думичките като на Първанката, така ще говори и ще му се смеят. Я да си назначи писачите на речи на Първанов, и без това сега ще останат без работа. Да видим как хууубаво ще започне да приказва, гладко, омайно...