Плевнелиев пое президентската власт в свои ръце

Първанов напусна “Дондуков” 2
Обновена: 22 яну 2012 19:33 | 22 яну 2012 13:08, Елка Василева
387

Снимка: Булфото

 

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на церемония на пл. "Св. Александър Невски", на която прие поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Вярвам, че сме обединени от едно разбиране - това , че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, каза в словото си президентът Георги Първанов.

Той посочи, че прави чест на неговите предшественици - д-р Желю Желев и Петър Стоянов, че при всички превратности на времето са отстоявали такава позиция и че не са допуснали обезличаване на институцията. И аз със своите усилия се надявам да имам скромен успех в стремежа да не се допусне ограничаването на президентските правомощия и което е още по-важно, да се утвърждава нейният авторитет като силна, ангажирана институция, каза Георги Първанов.

Иска ми се да вярвам и пожелавам на президента Плевнелиев да продължи усилията, за да не се допусне превръщането на институцията в протоколна и в декоративна, каза още президентът Първанов.

Той подчерта ролята на държавния глава за националното единство. “Българският президент се кълне в това - да бъде държавен глава на всички български граждани. През изминалите десет години институцията се постара да даде своя принос за преодоляване на пагубния разкол в българското общество. Ако говорим за национално единство, това означава съзнаване на ролята на президента като фактор за толерантност в стремежа за поддържане на етническия мир”, каза Първанов.

Още по темата

“Националното единство е в противовес на омразата, агресията, демонизирането на опонента. Национално единство - това не означава политическо единомислие. Националното единство предполага баланс на властите, не партиен монопол; взаимодействие между институциите, конструктивни отношения между държавните структури и гражданското общество”, каза Първанов.

От своя страна в речта си президентът Росен Плевнелиев заяви, че миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били заедно, когато сме имали цел и когато сме знаели, че сами ще изковем бъдещето си. Затова като президент ще обединявам и няма да разделям, ще работя с визия и ще търся съгласие по националните приоритети, каза новият държавен глава.

Той посочи, че Европа има своята програма "2020" и България също ще изработи своята национална програма за развитие до 2020 година и допълни, че тя ще бъде изготвена в широк обществен дебат, “ще се обединим около нея и ще я следваме, независимо кой е на власт”.

Ще работя за растеж, ще работя за заетост, за справедливост и ефективно правораздаване, за балансирано развитие на регионите, за по-добра бизнес среда, за повече инвестиции, образование, културно и духовно развитие на нацията, държава с репутация и добро име, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той обеща президентската институция да се отвори за гражданите.

Плевнелиев допълни, че вече е дал заявка да е прагматичният президент на модерна България.

Президентът Георги Първанов пристигна заедно със съпругата си Зорка Първанова на площад "Св. Александър Невски" . Той прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Президентът Първанов се поклони на
националното знаме и поздрави гвардейците. Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на което 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма "Св. Александър Невски".

След края на церемонията президентите Първанов и Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, както и президентът Желю Желев отидоха в храма "Св. Александър Невски", където запалиха свещ за здраве и успех и бяха благословени от духовници. На
входа на храма те бяха приветствани от граждани, които бяха дошли да наблюдават церемонията.

Сред присъствалите на церемонията днес бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, висши магистрати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, висши военни, духовници, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и
Плевнелиев. На церемонията присъстваха също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, които са на посещение у нас.

След церемонията на "Дондуков"2 се състояха срещи между двамата президенти и вицепрезидентите Маргарита Попова и Ангел Марин, който не присъства на площада днес заради думите на премиера за дадения му орден "Стара планина".

Малко по-късно президентът Георги Първанов напусна сградата на Президенството, изпратен от президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова. Придружаван от съпругата си Зорка, Георги Първанов поздрави гражданите и получи букети цветя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
2
 
0
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Снимка 6 олицетворява предаването на властта между двама президенти.Тази жена има действителното излъчване на президент.
275
0
 
2
 
! Отговори
374 преди 12 години
т.е. обяснил бил 100-тина пъти, че няма намерение да спазва правилата и протокола на заемания пост ли ? и кво точно ще прави тогава ? следващия път пиши по-подготвен, или поискай поне инструктаж
274
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Предния президент Петър Стоянов му е през *** за България,след като си напълни гушата си взе почивка.А Първанов 2 мандата изкара и все още има голяма подкрепа и може да продължи,това говори достатъчно.Вие си го плюйте,ако искате седесари,но българите го уважават.Дано и след мандата на Плевнелиев да не го е срам да си покаже носа както е с Петър Стоянов,който дори не дойде на церемонията.
273
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
374 - ти в час ли си ? ното единия, нито другия не са били президенти, затова не ги и питат тях
272
1
 
3
 
! Отговори
Toni преди 12 години
Sega razbiram zashto prezidenta ne iska da jivee v Boiana.Zashtoto shte triabva da jivcee sam.
271
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Юлияна Плевнелиева започна работа при Дилян Пеевски" ето ви го независимия президент на всички българи и независимата , работеща, градяща самостоятелна кариера " първа дама" :)) Много сме жалки, много :(((
270
3
 
7
 
! Отговори
Диана преди 12 години
Каква власт ?Той няма власт над жена си ,ние му поверихме властта в държавата.
269
9
 
6
 
! Отговори
Бабка кумуназка преди 12 години
Ха сега торбичката на рамо и друм в сирещеник, Гоце........хич да не си помислил да заемеш местото на Сергейка, ние бабите си я тачим
268
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех доживяхме Първанката да си иде!
267
11
 
13
 
! Отговори
Ради преди 12 години
Харесвам Плевнелиев, не харесвам обаче поведението на Плевнелиева.Къде беше госпожата?Защо не бе до мъжа си?
266
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами честит да ни е, ама като се сетя какъв е бил в предния си живот, както сам разказа преди време...
265
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след като не уважава елементарните правила и протокола на поста, който токущо зае, не знам как ще се съобразява с по-сериозните правила - все едно обяви публично "ще си правя каквото ми скимне"
264
1
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Nema ruski talibani,ima amerikanski talibani.
263
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1.Къде е жена му?2.Как ще каже НЕ на ББ3.Ако казва все да-за какво ни е?
262
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички комунистически предатели да идват в Белене , да ги покръстваме в българщина , щото досега бяха руски талибани ;)
261
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАЙ ПОСЛЕ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ АГЕНТ ГОЦЕ. ....ОЛЕКНА МИ
260
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МНОГО ЧЕРВЕНИ ОТКАЧЕНИ *** ИМА ТУК , НО ОТ ДНЕС НАСЕТНЕ , НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКО МАЙНЕ ЩЕ ОТНЕСЕ ГОЦЕТО , НЕГОВИТЕ ПИАРЕТИ ТУК - Т О Ж Е ! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО Ч *** , ТО МОГА ДА ТВЪРДЯ , ЧЕ Ч *** СИ Е ЧИСТОКЪРВЕН ЖАРГОН С ЧУПЕЩИ КИТКИ :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
259
5
 
3
 
! Отговори
Чуй - 359 преди 12 години
Като споменаваш дедо ти господ, пофали първо Киро *** и неговата ръка целувай. дедо ти господ кой знае коя гарбаджийка оправя? Та ако не е чадъра над циганорите това смешниче и неговия създател БУЙКО щяхте патки да пасете. Затова остави комунистите, а тичай бързо и ЦЕЛУВАЙ Я РЪКА Я НЕЩО ДРУГО НА *** БАРОНИ. Вечер като се завиеш с юргана каква молитва си казваш, а? ДЕДО И БАБО госПУТКЕ, доообре , че не ни фанаааха кът бутаме пари на циганорите. АААМИН!ЗАБЛУДЕНИ души дедо господе,
258
19
 
13
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Времето на агента Гоце свърши,и слава на Създателя.Надявам се,че повече комунистически крак няма да стъпи в управлението на България,т.е.да няма пречки в развитието ни!
257
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Близките отношения на държавния глава с червените олигарси и явните му срещи по рождени дни и коктейли с тях постепенно разкриха истинския образ на представящия се за надпартиен президент на цялата нация. В бележника с гафовете му несъмнено челно място заема случаят Дянков. Министърът беше вкаран в капана на Първанов, който в кабинета си на Дондуков 2 назидателно му се накара, шпионирайки го със СРС-та, а после пусна стенограмата от разговора в медиите. Ченгеджийският прийом отврати и изуми цялата страна, а форумите буквално изригнаха срещу Първанов.