Цветанов захапа яростно Костов, Станишев и Местан

"Вие сте страхливец", ревна опозицията към МВР шефа
Обновена: 25 яну 2012 21:34 | 25 яну 2012 14:25,
355
Цветанов захапа яростно Костов, Станишев и Местан
Снимка: БТА

Провокиран от политическите коментари на опозицията по темата с полицейското насилие, вътрешният министър Цветан Цветанов дойде в парламента.

Поотделно МВР шефът се обърна към трите политически партии, които няколко дни остро критикуват действията на полицията и неефективните наказания, които бяха наложени на провинилите се полицаи по случая "Мировяне".

Пръв на мушката на Цветанов попаднаха представителите на „Коалиция за България”. Вътрешният министър попита защо левицата не се е разграничила от Петър Стоянов – Пешо Сумиста, който е имал карта от парламента като съветник към комисията по въпросите на младежта и спорта.

И направи набързо връзка с обвиненията по делото „Килърите”. „Сумиста, който е поръчвал хората както вие поръчвате кюфтета в стола. Защо „Коалиция за България” предприеха тези атаки към мен?”, попита Цветанов.

Той даде и друг пример с ареста на левия общинар във Варна Борислав Гуцанов. Той обясни, че службите са действали по обмен на сигнал с европейски служби за начина, по който се източва общината във Варна.

Вторият, който попадна по прицела на вътрешния министър, се оказа заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Заместникът на Доган по-рано от трибуната на парламента обяви, че случаят в Мировяне може да бъде квалифициран освен като полицейски натиск и като политическо покровителство заради липса на адекватни наказания към униформените.

„Вие минахте всякакви граници, за да кажете че това е политически полицейски натиск. Това ме провокира да дойда да говоря тук”, скочи Цветанов.

Той попита дали Местан лично не го е търсил през лятото заради случай с лице на име Иса Бесоолу от Стара Загора, където бил избирателният район на депутата от ДПС. Иса Бесоолу има условна присъда за предлагане на подкуп на длъжностно лице.

„Дали сте оказвали някакъв натиск върху правоохранителната и правораздавателната система? И дали търсите съдействие на по-горни инстанции това нещо да бъде решено? Защото той е ваш близък и той е част от вашата кампания, която всъщност вие е подпомагал“, попита разпалено Цветанов Лютви Местан.

МВР шефът допълни, че действията, които е започнало МВР по този случай, са още по времето на предишния министър на вътрешните работи Михаил Миков, сега депутат от левицата.

„Не мога да спра това разследване”, заяви Цветанов.

След като направи заключението, че в момента е неудобен на представителите на опозицията, вицепремиерът постави под прицел и съпредседателя на ”Синята коалиция” Иван Костов.

„Г-н Костов, наблюдавайте внимателно развитието на „Октопод“-а. Там ще бъде ясно всичко, което се е случило в държава и политическото ходатайство“, посъветва Цветанов.

МВР шефът разкри, че преди години един от основните свидетели по делото „Октопод” лично е сезирал Костов с жалба за това, което е причинено на него и семейството му.

Още в началото на изказването му депутатите на левицата и десницата напуснаха залата.

Останаха само двамата бивши премиери на БСП и СДС Сергей Станишев и Иван Костов, които изслушаха в залата Цветанов.

„Министър не трябва да бяга и да се крие, когато има критики към него. Вие сте политически популисти, които не сте носили никаква политическа отговорност, за това което се е случило”, завърши изказването си пред депутатите Цветанов.

Последваха отговорите на споменатите от него представители на опозицията. Пръв взе думата Лютви Местан.

”Току-що използвахте най-високата трибуна, за да окажете натиск върху съдебната система. Г-н Иса Бесолу не е помагал просто за кампанията на ДПС, той беше 4-ти в листата на ДПС в Стара Загора на последните избори. Обърнах се към вас с молба да снемете политическата поръчка, ако е имало такава, защото абсолютно в нарушение на закона той е бил подслушван по време на цялата кампания. И за това доказателствата са факт!”, коментира Местан.

За случая е бил информиран и Главният прокурор Борис Велчев дали няма политическа поръчка за оклеветяване на противник по време на политическа кампания.

„Вие определяте официална кореспонденция като натиск от страна на народен представител. Това, което направихте току-що, е откровен натиск върху съдебната система”, допълни Местан.

Още по темата

„Оказва се, че не Цветанов е направил натиск, а вие сте бил човекът, който е търсил връзка с определени представители по този случай”, отвърна му шефът на МВР.

След което се извини, че трябва да си тръгне от парламента за неформалния съвет на министрите на вътрешните работи.

Така Цветанов нямаше възможност лично да чуе репликите на другите двама споменати от него в изказването му – Станишев и Костов.

Лидерът на левицата обясни, че е Цветанов за пореден път е излъгал за Пешо Сумиста.

„Неговия пропуск е издаден по предложение на председателя на спортната комисия, която се ръководи от депутат на „Атака”, каза Станишев.

Лидерът на социалистите на свой ред попита защо Любомир Илиев – Къдравия, който беше арестуван заради подготовката на три убийства, е стоял в групата на ГЕРБ с издаден от управляващите пропуск.

„Имаме фрапантни случаи на полицейско насилие и министър Цветанов нито веднъж не се разкая за тези случаи”, коментира още Станишев.

Най-остро на изказването на Цветанов реагира Иван Костов.

„Гнусна манипулация е да бъда сочен с пръст по делото „Октопод”, след като такова дело не съществува. Това са думи на министър, който излиза от релси, който не може да свърже фактите и да мисли логично. Това е един страхливец, само страхливец прави това”, ядоса се Командира.

По-късно в кулоарите на парламента депутатите на левицата обявиха, че на преден план стои оставката на вътрешния министър, тъй като неговото оставане на поста носило само тежести и неудобства за управлението на ГЕРБ.

„С поведението си показа, че не може да носи отговорност и се крие зад агресията”, заяви Ангел Найденов.

Червените поискаха съвместно заседание на вътрешна комисия и тази за правата на човека, на което да бъдат изслушани Цветанов и Бойко Борисов по случаите  с убитата Мирослава в и за полицейското насилие в Мировяне.

Левите допълниха, че на преден план излиза въпросът за вот на недоверие към правителството заради дейността на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
8
 
8
 
! Отговори
vasil преди 12 години
До: *** ГЕРБЕРИНарода щял да мачка :))))))))... ти на колко ракии си бе коментаторе? Ти от името на народа недей да пишеш че както е тръгнало скоро избори няма да спечелите.
284
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тоя престъпник Цвъцко защо не му е прибран международния паспорт? Кой му позволява да напуска страната, след като го чака раираната пижама?
283
1
 
7
 
! Отговори
za 320 преди 12 години
daa, shte nabludavame kak vse poveche chervenite oligofreni kato tebe shte izchezvat...
282
20
 
19
 
! Отговори
Цветанов преди 12 години
Цецо народа е с теб.
281
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се сърдете. Партия основана от полицаи и техните приближени / за по кратко мутри/ не могат друго.Бухалките са специалитет на приближените.Гарантирано от ГЕРБ.
280
14
 
23
 
! Отговори
Никита преди 12 години
Тук е пълно с постоянни плюещи правителството коментатори, а всъщност така си показвате безсилието, г-да поддръжници на свикнали на безнаказаност бивши управляващи. За пръв път от 22 години виждаме работещ министър, който им бръкна в мозъка на доста самозабравили се лица и ги сви в миша дупка. Освен това половината коментари, оплюващи правителството и в частност Цв. Цветанов, са написани от едно и също лице,вижда се от самолет..... явно наето за тази цел...
279
3
 
8
 
! Отговори
Мирчо Мирчев преди 12 години
Ама вие защо непрекъснато смесвате политиката с работата на НС, изпълнителната и съдебната власт?! Независимо коя партия е на власт, кабинетът, прокуратурата и Темида са длъжни да се борят с/у престъпността и да я сведат до възможния мининмум. Не може съдиите да се смятат за хора над закона и само за рефери на двубоя прокуратура-престъпници! Та те отдавна не са и такива, а играят за тези, които предлагат повече пари, в случая богатите престъпници и недосегаемите, играещи чрез своите защитници адвокатите. Сетне следва дежурното обяснение липса на убедителни доказателства, което и в ЕС вече е познато като български патент и откровено ни се подиграват заради него. Темида трябва в края на краищата да разбере,че не може да се държи като ощипана госпожица. Просто и тя трябва активно да се включи в борбата с престъпността. Да не говорим,че основната роля тряба да играят прокурорът, но при активен и енергичен гл.прокурор. Като човек и поведение Б.Велчев е изряден и симпатичен, но дотук. Защото прокурорът трябва да е активната фигура, а не съдията. Съдията само преценява да или не, но въз основа на честно, безупречно поведение. Само че силно се съмнявам дали повечето съдии не са имунизирани от тази болест още ранния етап на развитието им. А тази игра на нерви съдии-МВР при апатичното поведение на прокуратурата хич не е приятна и не ползва никого освен този, който иска с викове и писъци за наранено самочувствие да прикрие несъвсем изряданата си работа като съдия.
278
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали от опозицията Станешев- Костов- Местан не са отишли вечерта да пият по еднои да разрешат проблема Цветанов - по технияг стар перинцип от ДСима човек-има проблем-няма човек няма проблем Евалата Ванка - 45 години стигат-стигат-времето е наше наше
277
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цветанов е тотално объркан и неадекватен.Простено му е на човека,няма подходящо образование и подготовка.Но какво да кажем за останалите началници,не е ли имало кой да ги научи толкова години как се правят такива операции и съответно да научат подчинените си.Май си дремят по кабинетите,а под носа им всеки ден *** продават цигари без бандерол и никой не ги закача.
276
9
 
14
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 306,Европеец,воят срещу работещият срещу интересите на добре окопалата се червена мафия няма да спре и е пропорционален на усилията на същия.Нищо не ме учудва,червените гадове едва ли ще станат други
275
8
 
14
 
! Отговори
от кухнята преди 12 години
2012 ще се наблюдават интересни явелия -последните издиханияна драгалевсият мавър - разкриване на истината за преходаобединение на ДСБ-СДС-ДПС-БСП в последен напън да свалят Цветанови да спасят крадливите кожи - надявам се да не успеятХора не се ли кефите на случващото се ?а ся ми кажете кой е ляв и кой десен ?ДСБ+СДС+БСП+ДПС от една страна и ГЕРБ от друга ?а ся се сетете кой лъже и е уплашен ?
274
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Цецо, само така, честните хора са с вас!!!!!!!!!
273
16
 
14
 
! Отговори
alienum преди 12 години
Ц.Ц. се прави на ощипана булка и още не е дал смислен отговор за апартаментите,тъщата и пр. - явно разчита на късата памет на българина. А колко пари на данъкоплатците са пръскат за яловите му акции, пълна аматьорщина, която не издържа пред нито един съд. Уморихме се от празните му приказки по медиите. Щеше да е забавно, ако не плащахме за това.А някои плащат и с живота си!
272
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 307 че ц.ц си е комунист бе. само герберите не го разбраха
271
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов е политик, срещу него да тичат не могат да го стигнат
270
12
 
9
 
! Отговори
от кухнята преди 12 години
много платени коментари червени-сини и рязаниИстината е тук ако четете внимателно статията"Гнусна манипулация е да бъда сочен с пръст по делото Октопод, след като такова дело не съществува-Ядоса се Командира"Всеки от Вас знае съществува ли такова дело?или не !Алексей се надявам да проговори - Филчев утре със сигурност ще проговории ще се разбере кой е гравата на октоподаКостовистите със сигурност ще се почувстват най тъпите и заблудени в тая държаваГоце го няма да помага -мавъра полудя
269
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Апартамента в нова роля,ролята на ПИТБУЛ!
268
6
 
10
 
! Отговори
&JUSTICE4ALL преди 12 години
Времето е най-добрият съдник.Ще се накефя ако окошарят Костов!
267
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай Цецо червените мишки.
266
9
 
21
 
! Отговори
Европеец преди 12 години
Истината боли, мноого боли. И отляво и от дясно. Цветанов е единственият министър, който направи нещо /въпреки корумпираната съдебна власт/ срещу Нагли, Килъри, Октоподи и останалата *** от българския подземен свят. Борбата обаче е неравна, защото още не са им отнели имуществената и финансова мощ. /в БГ всичко се купува - обществена тайна/. А и в МВР след 1990г. влязоха много случайни хора, без особен морал. От МВР ИЗТИЧА ИНФОРМАЦИЯ и затова повечето акции не водят до съществени разкрития.