Военното ни разузнаване с ценен принос в НАТО

Расмусен благодари на Плевнелиев за сигурността в Югоизточна Европа
Обновена: 26 яну 2012 13:13 | 26 яну 2012 13:13, Елка Василева
45
Военното ни разузнаване с ценен принос в НАТО
Снимка: Reuters

България помага за постигането на целите на НАТО, като участва с осигуряването на тежкотоварна авиация и наземно разузнаване. Това е ценен принос, заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след срещата си в централата на Алианса с президента Росен Плевнелиев, предаде БТА.

Расмусен изтъкна факта, ще посещението на Плевнелиев в централата на НАТО става толкова скоро след встъпването му в длъжност, което показва ясно отношение към организацията. 

България е важен член на НАТО, заяви Расмусен и подчерта, че страната ни има водеща роля за сигурността в Югоизточна Европа, осигурила е ценна помощ за мисиите в Афганистан, Косово, както и при защитата на хората в Либия. Имате принос в обсъждането как да направим нашата организация по-умна и ефективна, добави той.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев посочи, че се среща с Расмусен в първата работна седмица на новия президент на България, както и в рождения ден на генералния секретар на пакта. Той изтъкна, че е дал категорична заявка за активна позиция и ясна посока.

„България е достоен член на атлантическото семейство, гордее се с участието си в мисиите, но искаме и можем да бъдем по-активни и по-интегрирани“, заяви президентът.

Доверието, доброто партньорство и добрата комуникация са в основата на общия ни успех, България иска да бъде добър партньор на регионално ниво, посочи Плевнелиев.

Той изтъкна значението на добрата комуникация на всички нива, която е в основата на успеха.

"Съзнаваме, че само заедно в този глобален свят можем да имаме активно регионално сътрудничество, заяви Плевнелиев. Това за нас е важно, тъй като регионът, в който живеем, в миналото бе символ на напрежение, добави той. Историческа задача на България е да превърнем този регион в място не на граници, а на мостове, на стабилност, мир и просперитет", заяви президентът.

В отговор на въпрос на журналисти след срещата Расмусен заяви, че е благодарил на президента Плевнелиев за приноса на България в мисията в Афганистан и не е поискал допълнително участие в дейността на ИСАФ, защото страната ни вече е направила достатъчно.

По-късно днес българският държавен глава се среща с председателите на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Европейския съвет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Tina преди 12 години
България е достоен член на атлантическото семейство, гордее се с участието си в мисиите, но искаме и можем да бъдем по-активни и по-интегрирани, заяви президентът."???..."Расмусен изтъкна факта, ще посещението на Плевнелиев в централата на НАТО става толкова скоро след встъпването му в длъжност, което показва ясно отношение към организацията." Което показва на кого е слуга. След такива тежки думи дали е готов да поеме отговорността при един по-сериозен проблем?
36
3
 
4
 
! Отговори
Позор! преди 12 години
Болгария "не потянула" содержание подводного флота. Списана последняя болгарская подводная лодка2 ноября 2011 Государственный флаг Болгарии был спущен во вторник с последней подводной лодки страны Слава, построенной еще в Советском Союзе. Таким образом, в Болгарии перестал существовать подводный флот.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 26 и 2722 може и малко да греши,но в основните цифри е абсолютно прав. А 26 ти къде и кога си служил за да имаш такова компетентно мнение за качеството на армията преди 89г.? Това което казвате важи твърдо за "сегашната" ни армия - ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ!
34
3
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 12 години
А ако се разровиш,повечето римски императори са от Тракийците.Не това не е майтап.Може би и затова ,всеки път когато Рим я закъса е викал на помощ роднините на "траките",тоест нашите деди.Лошото е ,че не вникваме в надписа на "народното" събрание.
33
0
 
5
 
! Отговори
nedkodd преди 12 години
nedkodd до 22 служил съм във военноморският флот на стражевика "ДРЪЗКИ" и на съседния пирс бяха лодките/подводниците/ бяха само 2 а не 4,въобще си мноооого,ама мнооогоо зле със статистиката,затова моля те не заблуждавай хората които нямат понятие от военен флот.Какво печелиш като заблуждаваш българите?????????
32
3
 
2
 
! Отговори
До №22 преди 12 години
Ако си дал цифрата 150 000 без командния състав съм съгласен,а иначе си бяхме повечко.И "Запасняците"не бива да се пренебрегват.За останалите цифри не споря,защото не съм запознат и в общи линий съм съгласен стеб.Лошото е ,че сега без "Ньойски Договор"ни събуха гащите и ни поставиха в "партер".Не зная какво е положението във оставалите бивши сателити на СССР,но явно натовците се плашат от нашето "Напред,на нож".А коментиращите ,помирисали барут от газов пистолет и "пиратки"оставям без коментар
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е бати пародията на държава дето сме.... тва да ни тъпчат, убиват и гонят от родината си и да викаме искаме още! никъде няма такава *** държава!!!!!!!!!!!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Император Максимин е роден в Тракия или Мизия, на територията на днешна България. г.).Максимин увеличил двойно заплатата на войниците. Разпратил легати в римските провинции, за да осигурят нужните за издръжката на армията парични средства. Увеличил данъците и започнал конфискация на земите на богатите, тъй като издържането на армията струвало много. Събирачите на налози започнали да прибягват до насилствени методи и незаконни конфискации. Дори статуите от храмовете били претопявани за изсичане на монети. Той масово изземвал земите на патрициите, които служели за издръжка на армията и ги раздавал на ветераните. Също така издал указ, че земеделецът, живеещ извън градовете не е задължен да им плаща налози. Това било облегчение за войниците и ветераните, които живеели в селата и имало за цел да съхрани селското население, което било гръбнакът на армията.
29
1
 
10
 
! Отговори
wow преди 12 години
Плевнелиев може и да почне да се справя доста добре като президент. Гледам и не вярвам на очите си
28
0
 
6
 
! Отговори
До 29 преди 12 години
Еми спрямо едномилионната армия ,която влиза в балканската война си е сериозно намаление. А днес с един компютър и връзка в интернет може да нанесеш много по сериозни поражения от цяла армия.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо подобна армия изисква много пари който ние нямаме в излишък...Имаме куп олигарсси в излишък, включително Цветелина Бориславова, близка до премиера ни. Защо да не даде стотина милиона на Борисов за военни цели? Къде ще ги носи тези пари? При тежки кризи се стига до национализация и конфискация на имуществото на забогателите чрез спекула и измами....Дори и в древния Рим е било така.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само не ми говори за ракети ,че колегата ми е служил на такива и като са местили подделението са ги разглобявали един месец , виетнамците са го правели за часове и когато уж сме получили най- съвременните за времето си извън СССР и се местят тайнио по късна доба по радио ББС са съобщавали че в момента се местят руски ракети край софия , всико се е знаело видяхте в Ирак как за 24 часа им разгониха фамуилията и първото което беше извадено от строя бяха ракетите.;
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страните членки на НАТО създават в момента около 60% от БВП на света , това е едновременно и пазар от 1млрд. от населението на света и то платежоспособния милиард , е аз предпочитам да сме от тях па макар и барабар петко с мъжете.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война (виж Версайска система от договори). Подписан е на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Ньойски договор, Военни клаузи - България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили да не надминават 33 000 души, включително полицията.За сравнение през 2009 г. армията на България има състав от 32 000 души, като след 2011 г. се предвижда ново намаление до 24 000 души.
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...самото ни членство в НАТО ни гарантира сигурност...Гарантира ни нуколко руски ракети, със сигурност. Третия Райх също ни гарантираше закрила от азиатските орди на Сталин.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 22 и тази армия ,кото я цитираш беше пушечно месо за няколко часа до като не дойдат руснаците , такива бяха разчетите нали си запознат.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Расмусен благодари на ***,че станаха членове на НАТО без да са ги питали и че са важна част от пакта,понеже са в буферната зона и ша получат първият конвенционален или ядрен удар,барабар с турците заради ПРО-то.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Герб България трябва да със НАТО Америка и запада край на съветскоазиатсвото ...Познах те, Уорлик!
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Размусен трябва да благодари на Първанов, който беше 10 години президент, а не на Плевнелиев, който е от пет дни на този пост!~
18
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НРБ бе членка на Варшавския договор 152 000 бойци, 300 бойни самолета, 2 400 танка, 2 000 БМП, 2 500 едрокалибрени оръдия, 100 учебни самолета, 40 бойни хеликоптреа, 40 транспортни хеликоптера, 4 подводници, 6 скоростни ракетни катери, 2 фрегати, 5 корвети, 6 торпедни катери, 9 патрулни кораба, 30 миночистачи и 21 транспортни съда. Най-модерно сснаражени ракетни войски - 67 SCUD-B, 50 FROG-7 and 24 SS-23.Днес България е държава-членка на НАТО. Армия 25 000 и 2 самолета в движение. Останалите 3 за резервни части. Няма ракети, нито подводници. Защо НАТО ни разоръжава? Нали сме приятели! Защото НАТО не вярват българите дълго да търпят покварената прозападна върхушка. Армията днес се подържа за участие в чужди мисии и за бъдеща борба с народа. Каквото е правила и преди 9 септември 1944 г.