Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...

... тя не открила указ от Първанов за такива правомощия
Обновена: 27 яну 2012 14:44 | 27 яну 2012 10:20, Красимир Ангелов
134
Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...
Снимка: БТА

"Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.", обяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред bTV по повод скандала с предшественика й Ангел Марин и помилваните от него затворници.

"Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", категорична бе Попова.

Тя заяви, че разбира хората, които искат да получат повече информация по случая, но отбеляза, че имената на помилваните затворници няма как да бъдат обявени, защото Законът за личните данни не го позволява.

Попова подчерта още, че в много редки случаи президентът взима самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата.

През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки. Вицепрезидентът бе категоричен, че тази комисия има своите ясни правила и те се следват.

"Г-н Марин е помилвал общо 533 души за целия си мандат, като при едва 10-12 от тях сам е решил да поеме отговорността за тези хора", заяви Маргарита Попова и допълни, че помилването става задължително след влизане на присъдата в сила.

Още по темата

Вицепрезидентът обаче призна, че към този момент не е открила указ за предоставяне на правомощия на Ангел Марин за неговия втори мандат като вицепрезидент, което би довело до сериозни юридически проблеми във връзка с хората, които той е помилвал, или на които е дал гражданство.

"Вицепрезидентът не се назначава, той се избира заедно в една листа с президента. Указ обаче се издава при предоставяне на правомощия на президента, които да се изпълняват от вицепрезидента. Ако този документ не бъде намерен, това би бил много неприятен формален пропуск", обясни Попова, която все пак изрази надежда, че указът е издаден и ще бъде открит.

Маргарита Попова взе отношение и по повод скандала между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Вицепрезидентът предупреди, че съдът не трябва да бъде хулен и трябва да се знае, че той е независим.

"Добрият диалог между институциите е залог за авторитета на държавата. Затова не е хубаво да се сдобиваме с още лоша слава пред Европа и света с подобни скандали, предизвикани от евентуално дело срещу вътрешния министър, заведено от висш съдия", обяви в заключение Попова, която е и бивш правосъден министър.


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и като има документ... нали за всичко трябва да има документ - обаче като има документи какво правим? пак нищо...
105
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 8 години
“Съдът не бива да бъде хулен. Съдиите са независими, с работата си трябва да отстояват независимостта, трябва да се борят за уважението на гражданите и на другите институции и обратното ”, коментира вицепрезидентката ,бивш магистрат, М. Попова . Теоретично сте права ,г-жо Попова, но когато съдебната с-ма не работи, а е прогнила, когато топмагистрати в нея са дългите ръце на експрезидента и наследници на БКП велможи или хора с червено минало, когато вече 22 години в затвора не е вкаран нито един политик, министър, недосегаем, за какво говорим! Доверието в Темида е едва 9%. А за независими съдии хайде да не говорим, мисля,че са независими от съвестта си и и са имунизирани от едно чувство, наречено "срам"! Плюс това ние не хулим съда, а коментираме неговите действия и присъди.
104
0
 
1
 
! Отговори
АТАКА-СУЛЬО преди 8 години
КОЙ ЩЕ ТИ ДАВА НА ТЕБ ДЕТАЙЛЕН СПИСЪК
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази овца Попова /всъщност, мъжът в президентската двойка/, явно си оставя вратичка и тя да оправдава подобни осъдени..... Какво друго да очакваме от комуняшка съдийка?
102
1
 
3
 
! Отговори
i_sh преди 8 години
личните данни не са защитени при надделяващ обществен интерес - а това е очевидно.
101
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
след като присъдите са публични да се направи задължително оповестяване и на помилванията поименно с мотивите
100
1
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Жената-вицепрезидент категорично не вижда нищо нередно да се пускат на свобода убийци изнасилвачи, крадци и т.н. Значи и тези гербаджийски повърни ще са същите като Гоцето и Марин. Наивний ми народе чети внимателно и мисли върху четеното, пък на избори си спомняй такива моменти.
99
3
 
2
 
! Отговори
галактика преди 8 години
А защо този въпрос не е обсъждан когато му е било времето, тоест, когато е трябвало да отговорят точно тези, къито са свързани с него?! Сега някой се прави на смел.... Хайде моля! Ще си губи времето Попова да прави справки и да дава отговори на действия от преди 10 години, сякаш малко работа си има сега?!...
98
2
 
8
 
! Отговори
Атака преди 8 години
Лично мое мнение е, че при предомишелно убийство (освен с цел защита на собственост или роднина, което едва ли ще е предумишлено) не трябва да се разрешава помилване!
97
2
 
10
 
! Отговори
Атака преди 8 години
Нали се сещате за какво са тез помилвания?

Трябвало е да се изкарат определени хора от затвора - всички знаете колко убийци има където са деца на високопоставени партийци или "бизнесмени"!

Искам да се даде детайлен списък с помилваните и с мотивите за помилване!
96
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 8 години
платени драскачи спомнете си ,че при започване на втория мандат на президента беше дискутиран и решен този въпрос ,така ,че г-жа Попова няма основания да подмята интриги на обществото
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чест и прави на г-жа Попова, че не започна с плюнки по предшественика си. Добре възпитана и образована жена. Ако всички политици са като нея би било много добре. Много добро впечатнелие ми направи. Успех!
94
0
 
8
 
! Отговори
TEviDEmokratsiya преди 8 години
"През април 2005 г. Цветелин Кънчев е помилван от заместника на президента Георги Първанов, Ангел Марин. Има мнения, че помилването е за да може Цветелин Кънчев да се кандидатира за депутат, въпреки че по това време присъдата е вече намалена на условна от съда и е спорно дали тя би била проблем."
93
4
 
11
 
! Отговори
Тааааайно,тайно преди 8 години
Госпожата вицепрезидентка да не ни обяснява,че навсякъде по света помилват.....,а да ни обясни защо у нас се е помилвало ТАЙНО,и какво ще направи щото повече у нас да не се помилва тайно!
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марин се опълчи на Бойко и последва познатата секира - Атака, Янка ...
Добре че Янка има богат запас на вазелин, та ...
91
2
 
7
 
! Отговори
до 105-ти преди 8 години
Как трябва да се държи един отговорен политик бе, знайчо ? Да олиже всичко което е свършено от предшественикът и и да му ръкопляска като Попова,така ли ? Да има страх да му покаже грешките и издънките така ли ? Още с назначаването си да не смее да се противопоставя на лошото това ли е отговорен политик който е избран от народът ? Хайде и тя тогава да ги напуска и останалите главорези от затворите и да обявиме Б-я за държава без престъпност. Ти си *** 105-ти.Никога не съм бил комун,но не искам да живея в държава където престъпноста е закриляна от хората за които съм си дал гласът,не искам да се разхождат редом с мен убийци и престъпници които са на свобода защото моят глас също е бил съпричастен за тяхното помилване,не искам нарушилите законите да не си излежават присъдите,след като аз мога да спазвам законите,а те не могат,това означава ли,че след като ги помилват те вече са като мен,разбира се,че не защото,ако бяха като мен просто нямаше да са там за да ги помилват
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Патрашкова отричаше доцентът по икономика Петров да е скрит собственик на изданието". Оказа се, че е била права. Лев инс са били кредитори на Галерия, т. е. "собственици" са на вземане. От едното до другото има дълъг път.
89
0
 
3
 
! Отговори
ф-1 преди 8 години
До 92:
Ей приятел,вземи се прегледай.Със всеки изминал ден положението ти се влошава.
88
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Попова. Точно така трябва да се държи един отговорен политик. Вярно е че от ГЕРБ са принудени да казват по някоя непремерена дума за да топлят сърцето на значително лумпенизирания български електорат. Айде сега коментирайте. Когато нещата са казани точно какво ще оплювате Ангел Марин. Браво на Маргарита Попова.
87
4
 
2
 
! Отговори
ф-1 преди 8 години
А някой си помисли...?
Няма такова нещо.
Системата си продължава по старому.