Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...

... тя не открила указ от Първанов за такива правомощия
Обновена: 27 яну 2012 14:44 | 27 яну 2012 10:20, Красимир Ангелов
134
Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...
Снимка: БТА

"Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.", обяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред bTV по повод скандала с предшественика й Ангел Марин и помилваните от него затворници.

"Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", категорична бе Попова.

Тя заяви, че разбира хората, които искат да получат повече информация по случая, но отбеляза, че имената на помилваните затворници няма как да бъдат обявени, защото Законът за личните данни не го позволява.

Попова подчерта още, че в много редки случаи президентът взима самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата.

През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки. Вицепрезидентът бе категоричен, че тази комисия има своите ясни правила и те се следват.

"Г-н Марин е помилвал общо 533 души за целия си мандат, като при едва 10-12 от тях сам е решил да поеме отговорността за тези хора", заяви Маргарита Попова и допълни, че помилването става задължително след влизане на присъдата в сила.

Още по темата

Вицепрезидентът обаче призна, че към този момент не е открила указ за предоставяне на правомощия на Ангел Марин за неговия втори мандат като вицепрезидент, което би довело до сериозни юридически проблеми във връзка с хората, които той е помилвал, или на които е дал гражданство.

"Вицепрезидентът не се назначава, той се избира заедно в една листа с президента. Указ обаче се издава при предоставяне на правомощия на президента, които да се изпълняват от вицепрезидента. Ако този документ не бъде намерен, това би бил много неприятен формален пропуск", обясни Попова, която все пак изрази надежда, че указът е издаден и ще бъде открит.

Маргарита Попова взе отношение и по повод скандала между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Вицепрезидентът предупреди, че съдът не трябва да бъде хулен и трябва да се знае, че той е независим.

"Добрият диалог между институциите е залог за авторитета на държавата. Затова не е хубаво да се сдобиваме с още лоша слава пред Европа и света с подобни скандали, предизвикани от евентуално дело срещу вътрешния министър, заведено от висш съдия", обяви в заключение Попова, която е и бивш правосъден министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н."??????WTF?????
85
6
 
6
 
! Отговори
Не преди 12 години
Не мисля, че Попова защити Марин. Просто в този момент не го атакува открито. Тя е опасна жена. Атаките й тепърва предстоят. Само не знам докъде ще я доведат.
84
4
 
26
 
! Отговори
гоце преди 12 години
Госпожата явно не е в час!!! За умишлени убийства,изнасилвания,педофилия и наркотрафик,никъде не помилват,освен в България!!! Някъде,дори ги разстрелват! Не случайно,господина Боевски,имаше огромно желание да бъде съден в България!
83
2
 
12
 
! Отговори
qwer преди 12 години
"Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост....",и ако спрете да помилвате какво ще стане да не би да ви се разсърди светът,че не дарявате свободата на престъпниците ? Мисля,че трябва да се говори за помилване когато се забележи голям спад на престъпноста в Б-я,но все още ми се струва,че това не може да се случи в държавата след като убийци,изнасилвачи и т.н. знаят,че в Б-я не работят съдебните институции,в Б-я съдят според парите които предлагаш на съдии и прокурори,затова и законите са създадени така,че когато си платиш подобаващо се намира и параграф или точка по която да те оневинят или пуснат под гаранция,или с условна и т.н.Не случайно народът е казал:-"за кокошка нема прошка,за милиони нема закони".Изказването на Попова ми се струва не е уместно още от сега да загатне,че може би и тя има вече идея на кои главорези ще дари свобода.Може би греша,но мисля,че все още политиците ни не разбират какво означава демократично общество и как трябва да го създаваш и развиваш.Живея на Запад от миналият век и виждам,че само със строги закони и уважавана полицейска институция се пази демокрацията в обществото.
82
2
 
7
 
! Отговори
дино преди 12 години
Нали младата му жена веднага ще го напусне, ако не продаде някоя амнистийка.
81
0
 
10
 
! Отговори
факти за трактора преди 12 години
Вестник Галерия стартира с пари осигурени от близката до Алексей Петров Лев корпорация. Това призна пред съда днес бивсшият говорител на ДАНС и основател и съдружник на вестник Галерия Зоя Димитров. Тя бе призавана да отговаря на въпроси на Темида като свидетел по мегаделото Октопод, по което Трактора е основен обвиняем. Според Димитров парите за да започне издаването на жълтия седмичник са взети от застрахователната корпорация под формата на заем. Цялата схема на финансирането и оформянето на заема са извършени от главния редактор на Галерия Кристина Патрашкова. Пред съдебния състав Зоя Димитрова била категорична, че тогава като съдружник в медията не е знаела за този заем и обвързаностите на Патрашкова с Алексей Петров.Скритите връзки между Трактора и Галерия лъснаха още след излизането на първите броеве, но Патрашкова отричаше доцентът по икономика Петров да е скрит собственик на изданието, но не можеше да обясни защо с такава ревност го пазят и се опитват да оневиният действията му.
80
2
 
12
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Хора спрете да плащате данъци това е единствения начин да накажем политиците. Като нямат пари няма какво да крадат . Нека политиците да работят без заплати. Нека работят за Майка България .
79
1
 
8
 
! Отговори
колеги.., преди 12 години
...на приказки имаме оценка -----отличен 6 , .......................а на практика сме едни големи ***нА---22г!
78
2
 
3
 
! Отговори
До 89 преди 12 години
Така е, така е. И устно може, и с пощенски гълъб може, и по морзовата азбука също.
77
1
 
4
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Братле много си прав ,...лошото е ,че това вече отива на ----***,на коята ценностите са вече 22г.,.....ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ ....,А СТРОЙ ДЪРЖАВА ,....................С ТАКИВА ЦЕННОСТИ ?
76
7
 
6
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ИСТИНА преди 12 години
ПРОИЛЕТАРИИ ОТ ВСИЕЧКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАИТЕ СЕ ДА ПОГРЕБЕМ ТРИГЛАВИЯ ЗМЕИ НА КАПИТАЛИЗМА ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО.ДА ВЪЗРОДИМ БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ И БИВША ЮГОСЛАВИЯ.ДА ВЪСТАНОВИМ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР.ДА ПОДАДЕМ РЪКА НА ВЕЛИКИЯ КИТАЙ И ЖЕЛЯЗНАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ.ДА КАЖЕМ НЕ НА РАЗЛАГАЩТИЯ СЕ ТРУП НА КАПИТАЛИЗМА В ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО.ГОСПОД НИ ИЗПРАТИ СПАСИТЕЛЯ СОЦИАЛИЗМА КОИТО ПОБЕДИ КАПИТАЛИЗМА ПЪЛЕН С ЯЗВИ И ПОРОЦИ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК.ДА НА СССР,КИТАЙ,ЮГОСЛАВИЯ,СЕВЕРНА КОРЕЯ,КУБ
75
7
 
10
 
! Отговори
факт преди 12 години
Добре, че беше Яне Янев иначе можеше никога да не разберем за тези неща...Дано тази история се разнищи и истината излезе наяве.Този Марин уж беше заслужил орден за Родината /Стара Планина!/ а сега какво се оказа?! Първанов май не е бил наясно с всичко това или пък...обратното? Знам ли...Нека Първанов каже защо го предложи за орден- заради кои негови дела?
74
2
 
10
 
! Отговори
ДО 89 преди 12 години
Има и такова понятие-----МОРАЛ!Но в политиката ---МОРАЛ И ПРАВИЛА ---НЯМА ,нали и политиците си признават ....?Тогава до къде ще ни доведе всеки от раговорите ,....няма смисъл ?
73
3
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Значи за всички други има указ само за вашия марин да няма егати и комуниста нагъл бе...
72
6
 
21
 
! Отговори
Quo Vadis, Domine! преди 12 години
Къде отиваш, Господи? В каква държава живеем, хора?! Бивш главен прокурор - луд! Бивш президент - агент Гоце - глава на мафията, агент на ДС! Бивш вицепрезидент - продавач на амнистии, защитник на граворези, отцеубийци, наркотрафиканти! Какъв Европейски съюз, каква цивилизация - нас трябва някой да ни окупира и да ни цивилизова насила!
71
0
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Понякога ----чашата прелива,получава се ----НАСИРА.Е !Необходимо е да си в час ,.....колко да се главозамайваш ,колко да крадеш ,колко да натискаш и т. н .....ако ме разбра?
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никъде в Конституцията няма задължение за президента да издаде указ та вицепрезидента да помилва. В чл. 98 и чл. 104 президентът не е задължен да издава такива укази и може и устно да възложи помилването на вицепрезидента. Депутатите на ГЕРБ може да опитат и дело в Конституционния съд.
69
2
 
11
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Хора спрете да плащате данъци това е единствения начин да накажем политиците.
68
1
 
3
 
! Отговори
vanko преди 12 години
ВСИЧКИ ЗАТВОРНИЦИ ДА СЕ ПОМИЛВАТ САМО АКО СА ИЗЛЕЖАЛИ МИНИМУМ ПОЛОВИНАТА ОТ ПРИСЪДАТА!
67
1
 
3
 
! Отговори
vanko преди 12 години
ВСИЧКИ ЗАТВОРНИЦИ ДА СЕ ПОМИЛВАТ САМО АКО СА ИЗЛЕЖАЛИ МИНИМУМ ПОЛОВИНАТА ОТ ПРИСЪДАТА! ЗАКОНИТЕ ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ,А НЕ ДА КАЗВАТ ТАКЪВ Е ЗАКОНЪТ! АМИ ПРОМЕНЕТЕ ГО!!!