Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...

... тя не открила указ от Първанов за такива правомощия
Обновена: 27 яну 2012 14:44 | 27 яну 2012 10:20, Красимир Ангелов
134
Маргарита Попова защити Марин за помилванията, но...
Снимка: БТА

"Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.", обяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред bTV по повод скандала с предшественика й Ангел Марин и помилваните от него затворници.

"Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", категорична бе Попова.

Тя заяви, че разбира хората, които искат да получат повече информация по случая, но отбеляза, че имената на помилваните затворници няма как да бъдат обявени, защото Законът за личните данни не го позволява.

Попова подчерта още, че в много редки случаи президентът взима самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата.

През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки. Вицепрезидентът бе категоричен, че тази комисия има своите ясни правила и те се следват.

"Г-н Марин е помилвал общо 533 души за целия си мандат, като при едва 10-12 от тях сам е решил да поеме отговорността за тези хора", заяви Маргарита Попова и допълни, че помилването става задължително след влизане на присъдата в сила.

Още по темата

Вицепрезидентът обаче призна, че към този момент не е открила указ за предоставяне на правомощия на Ангел Марин за неговия втори мандат като вицепрезидент, което би довело до сериозни юридически проблеми във връзка с хората, които той е помилвал, или на които е дал гражданство.

"Вицепрезидентът не се назначава, той се избира заедно в една листа с президента. Указ обаче се издава при предоставяне на правомощия на президента, които да се изпълняват от вицепрезидента. Ако този документ не бъде намерен, това би бил много неприятен формален пропуск", обясни Попова, която все пак изрази надежда, че указът е издаден и ще бъде открит.

Маргарита Попова взе отношение и по повод скандала между вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Вицепрезидентът предупреди, че съдът не трябва да бъде хулен и трябва да се знае, че той е независим.

"Добрият диалог между институциите е залог за авторитета на държавата. Затова не е хубаво да се сдобиваме с още лоша слава пред Европа и света с подобни скандали, предизвикани от евентуално дело срещу вътрешния министър, заведено от висш съдия", обяви в заключение Попова, която е и бивш правосъден министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Мариян преди 12 години
До 26Да, ще има.Въртят се там едни мангизи, така че не го мисли.
25
3
 
10
 
! Отговори
Смърфиета преди 12 години
Да ви се чуди човек какво сте се разпенили. И децата в БГ знаят че престъпниците не получават присъди и не стигат до затвор НИКОГА. Помилваните са в най-добрият случай дребни рибки откраднали от държавата 2-3000 лв или в най-тежкият случай са убили някого по непредпазливост. Досега не съм чула за заловени и осъдени убиици по тези потресаващи оповестени в медиите убииства. Истинските престъпници винаги са били на свобода и не са стигали до милостта на Вицето.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Законът за личните данни не го позволява" - този закон е смешен! Общество има право да знае кои хора са престъпници! Да престъпниците трябва да бъдат сочени с прът за надзидание на другите! Да се направи референдум по случея - аз, а мисля си повечето хора искаме да знае кой и какви са мотивите за помилване.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Думата"може да възлага"е основата за издаване на указ и сам първанов в първия си мандат е издал този указ,както и предишните два президента,това е законовата форма без нея всичко е издадено от марин е НЕЗАКОННО...
22
4
 
11
 
! Отговори
?!?! преди 12 години
ЗА КАКВА ДЪРЖАВА ГОВОРИМ ЩОМ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ПОМИЛВА ПРЕСТЪПНИЦИ БЕЗ ДА Е УПЪЛНОМОЩЕН ЗА ТОВА /А И ПЪРВАНОВ НЕ ГО ЛИ ВИЖДА ТОВА, НЕ ЗНАЕ ЛИ?!/, ДЪРЖАВА В КОЯТО РАЗНИ КАЛИНКИ С ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ ЗАЕМАТ РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ В МИНИСТЕРСТВА, ДЪРЖАВА В КОЯТО ЗА УБИЙСТВА СЕ ДАВАТ ПО 5- 6 ГОДИНИ /ЕВЕНТУАЛНО ПОМИЛВАТ ГИ.../ ИЛИ УСЛОВНИ, В КОЯТО С ПОЛОВИНАТА СИ ЗАПЛАТА СИ ПЛАЩАШ ПАРНОТО, В КОЯТО РАЗНИ ОТ МАЛЦИНСТВАТА УБИВАТ И ОГРАБВАТ БЕЗЗАЩИТНИ СТАРЦИ...НО ...АКО СА ОСЪДЕНИ ...ЩЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ?!?!?!
21
0
 
6
 
! Отговори
teodor преди 12 години
чувството на безнаказаност и липсата на справедливост е била явно, неотменима част от българския манталитет през последние години
20
0
 
14
 
! Отговори
teo преди 12 години
Маргаритке, явно и ти си даде ЗАЯВКАТА ЗА ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА! Друго не може да се очаква от един страхлив или корумпиран правосъден министър като тебе ПОПОВА!!! За две години ти Маргаритке нямаше смелостта да внесеш ПРОЕКТОЗАКОН В НС ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПО ВИСШИТЕ ЕТАЖИ, КОИТО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ВОДЯТ ДО ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО СА ПОМИЛВАНИ ОТ МАРИН!!!
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-н Марин, а вас ще има ли кой да помилва?
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КонституцияЧл. 104.Президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11.---Някъде да пише, че това става с Указ? Май пак много шум за нищо!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ако е вършил всичко това без правомощия не трябва ли да отговаря за това пред закона? И с правомощия и без правомощия. НЕКА ВИДИМ СПИСЪКА!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вицепрезидентът обаче призна, че към този момент не е открила указ за предоставяне на правомощия на Ангел Марин за неговия втори мандат като вицепрезидент, което би довело до сериозни юридически проблеми във връзка с хората, които той е помилвал, или на които е дал гражданство.Не виждам подкрепа а анализиране на ситуацията относно законността за помилванията и гражданствата на македонците,ако няма издаден указ всичко е НЕЗАКОННО,и марин е за съд...
15
5
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
Гледайте го как мазно и самодоволно се хили... - сякаш е заловил Осама бин Ладен...
14
0
 
16
 
! Отговори
Killuminati преди 12 години
К'во става тука бе "помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.", обяви вицепрезидентът Маргарита", вие нормални ли сте бе - Дявола да ви попари всичките
13
4
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА original преди 12 години
До другарите Гоцю и Марин:Лесно се стреля таварисшчи, по беззащитни животни... - хайде сега да ви видим - изловете си обратно убийците и ги вкарайте в панделата!!!...
12
3
 
17
 
! Отговори
Анти БСП преди 12 години
"общо 533 души за целия си мандат" и какво излиза за 10 години? Излиза че е пускал по 4-5 криминално проявени личности всеки месец. А ние се чудим защо престъпниците нямат страх от закон и полиция.
11
0
 
25
 
! Отговори
Гаргата преди 12 години
Гарван , гарвано око не вадиПОЧНА СЕ
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ау , каква съм перфектционистка!Ще те видим и теб!Само дето не знаеш къде си и какво трябва да вършиш!
9
2
 
13
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
+ Марин с тях.
8
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ.НЕ ГО Е ПОДКРЕПИЛА...ПРОСТО НЕ ГО НАПАДНА,НО СЕГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ ЧЕ Е НЯМАЛ ПРАВОМОЩИЯ ДА ВЪРШИ ТОВА ГАДА ЧЕРВЕН.
7
0
 
19
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Още един "кандидат" за орден "Стара Планина". Изобщо не ги съдете, след като ще ги помилвате. Само си губите времето.