Опозицията зове Борисов да поеме греховете на Цветанов

Станишев и Костов захапаха премиера за полицейското насилие
27 яну 2012 14:10,
81
Опозицията зове Борисов да поеме греховете на Цветанов
Премиерът изслуша мълчаливо опозицията. Снимка: БТА

Опозицията лично се оплака на премиера Бойко Борисов от поведението на вътрешния министър Цветан Цветанов заради случаите на полицейско насилие.

Депутатите използваха възможността на парламентарния контрол, за да атакуват вътрешния министър и отношението на правителството към него.

„Вие стоите ли или вицепремиер, член на вашия кабинет, зад това поведение и дали оттам не произтича лекотата, с която се нарушават правата на гражданите?”, попита лидерът на ДСБ Иван Костов Борисов.

Още по темата
За пореден път десният лидер призова министър-председателя на трибуната на парламента, за да обясни дали застава зад политиката, която Цветанов провежда в МВР или се разграничава от поведението му.

Последователно трима депутати от опозицията застанаха на трибуната и обвиниха председателя на парламента Цецка Цачева, че прикрива вътрешния министър, като отклонява техни въпроси от парламентарния контрол.

Критиките към Цачева бяха от Антон Кутев, Павел Шопов и Кирил Добрев. След тях на трибуната застана председателят на „Коалиция за България” Сергей Станишев.

„Току-що бяхме свидетели как за пореден път председателят на Народното събрание отклони въпроси, които вълнуват много български граждани. Достатъчно е да влезете в интернет и да видите коментарите”, започна Станишев.

„Да се яви министърът и да изчете една пропагандна лекция пред депутатите, това беше пълно безобразие”, коментира той.

Според лидера на левицата решението на управляващите да направят парламентарна анкетна комисия по случая бил провокиран от намерението да се „заметат фрапиращи и арогантни случаи под килима”, констатира лидерът на социалистите.

Според Станишев става дума за доста тревожно поведение. „Важно е каква е реакцията на министъра и на държавата”, коментира левият лидер. И допълни, че в политиката на министъра на вътрешните работи Цветанов имало поощряване и покровителстване на подобно поведение на полицията.

За примери бяха цитирани случаите с общинския съветник на БПС във Варна Гуцанов, отношението към лекарите в Горна Оряховица преди година, нахлуването на полицията в дома на семейството от Кърджали, както и последните случаи с убийството в Перник, битото семейство от Мировяне и коментарите за бит с електрошок заподозрян в село Скравена.

„Нито веднъж министърът не прояви разкаяние, а излезе с тезата: „Ние се борим срещу организираната престъпност”.

„Тук става дума не за полицейски въпроси, а за политика на държавата. Всеки един гражданин или едно съсловие може да бъде представен за престъпник или полупрестъпник”, коментира Станишев.

„Политиката на това правителство е всеки да се чувства заплашен. Случаите говорят за професионална непригодност. Имаме неефективност на полицията”, изрази мнението си лидерът на БСП.

„Това, което показва Цветанов, е че за глухия всички са луди. И какво имаме като реакция? Пазене на Цветанов на всяка цена”, възмути се Станишев.

Ясно ми е защо – той е стратег на изборната технология на ГЕРБ, която се изразява в мачкане и сплашване на политическия противник”, коментира той под негативните възгласи в залата на депутати от ГЕРБ.

„Стоейки зад него, вие поемате лична отговорност за тази политика”, обърна се към премиера Станишев и припомни, че освен отзвук в България въпросът ще бъде отразен и в предстоящия доклад на Европейската комисия по темата за правосъдието и вътрешните работи.

„Поемате върху себе си неговите грехове и неговата политика”, отправи предупреждението към Борисов Станишев.

Министър-председателят не задоволи желанието на опозицията и остави призивите им мълчаливо, без коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Пояснете, моля! преди 12 години
Честно да си кажа, съвсем се обърках! ***... що е то??? ГЕРБ били комунисти! Бойко (този от ГЕРБ) се бори против комунистите... Нищо, че е бил член на БКП. Но дедо му го убили комунстите. Някой от пишуващите на тази тема виждал ли е жив комунист? Кога? Нека го опише! Стоп! Не сте длъжни да пишете срещу бащите и майките си. И срещу дядовците си.
57
2
 
3
 
! Отговори
картофель преди 12 години
Цветанов остана в изолация заради нападките си срещу съдаВътрешният министър Цветан Цветанов е на път да изпадне в пълна изолация заради нападките си срещу съда. След като дори семейната му приятелка Владимира Янева се обяви срещу него, вчера това индиректно направи и вицепрезидентът Маргарита Попова пред Би Ти Ви. "Съдът не бива да бъде хулен. Съдиите са независими, с работата си трябва да се борят за уважението на гражданите и за уважението към тях на другите институции, разбира се, и обратното", заяви тя. Повод за коментара й станаха острите атаки на Цветанов срещу шефа на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Тя предупреди, че тези скандали могат до доведат и до мониторинг за независимостта на съдебната система от страна на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), след като вече имаме такъв за корупцията. В отговор на въпрос кой трябва да спре със скандалите Попова заяви: "Ами който започна". Срещу Цветанов се обявиха вчера 8 неправителствени организации. Според тях неговите изказвания се основават на неверни факти и представляват поредно грубо и манипулативно изкривяване на истината.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
.... Защо Бойко Борисов държи Цветанов да остане на поста вътрешен министър?Заради компетентността му? Заради харизмата? Заради това, че се справя с работата си? Заради това, че провежда реформа, която не може да изостави в средата на мандата? Заради успехите в борбата с организираната престъпност и корупцията? Заради противодействието на битовата престъпност? Заради влизането в Шенген? Заради любовта на хората към него...Защо Бойко Борисов държи Цветанов да остане на поста вътрешен министър? Ако не от друго, премиерът отлично разбира от пиар и много добре знае, че заместникът му в партията и държавата всеки ден нанася непоправими щети на имиджа на управляващите. Бъдете сигурни, че непоклатимостта на Цветанов не се дължи на приятелските му отношения с Борисов.Тя се дължи на това, че премиерът е толкова зависим от вътрешния си министър, че смяната му може да събори правителството, а оттам да изпрати Борисов от кабинета му в Министерския съвет директно на подсъдимата скамейка. Цветанов знае всичко за престъпленията, извършени от управляващите през последните две години. Благодарение на поголовното подслушване той е наясно и с най-дребните подробности от живота на ключови фигури в ГЕРБ, в държавата, в съда, в прокуратурата... Включително и на Борисов. Не си мислете, че телефонните разговори на премиера са подслушвани от службите случайно.От друга страна, благодарение на поста си в правителството и възможностите, които му дава той, Цветанов държи в зависимост цялата структура на ГЕРБ, в чиято основа стоят бивши полицаи и бивши мутри, достатъчно забъркани в мътни афери, че да не посмеят да се обадят за каквото и да било. Цялата парламентарна група на ГЕРБ с малки изключения също е зависима от вътрешния министър. Той е човекът, който от 2007 г. кадрува в партията и решава кой какъв пост да заеме.Докато Цветанов е вътрешен министър, никой от групата на ГЕРБ в парламента няма да посмее да я напусне, защото може да се окаже проснат по очи, при това с основание. Не е ясно обаче какво би се случило, ако Цветанов бъде разжалван. А неизвестността на промяната винаги е плашеща, особено когато зависи от човек с нисък интелектуален потенциал и лишен от всякакви скрупули.Не си мислете обаче, че Борисов е жертва на Цветанов.Борисов има нужда от Цветанов, защото не всеки може да върши мръсната работа на едно порочно управление, което се реализира директно чрез и през службите за сигурност. Хора като Цветанов са необходими на хора като Борисов. И обратното. Затова, когато един ден Цветанов бъде изправен пред съда за престъпленията, които върши в момента, Бойко Борисов трябва да бъде до него.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен и премиера на Англия трябва да си подаде оставката...това е нечувано!!! НАТО трябва да се намеси незабавно.
54
1
 
5
 
! Отговори
0 преди 12 години
няма да стане.Това значи ББ да вкара ЦЦ в затвора.И там ще му носи цигари без бандерол.
53
2
 
5
 
! Отговори
vanineli преди 12 години
Защо не отидете на женски пазар да видите как полицията гони бабите продаващи някоя друка китка магданоз а срещу тях поне десет *** напяват-цигари цигари.И нищо не им правят.
52
1
 
4
 
! Отговори
rodjer преди 12 години
ББ няма как да се лиши от своето куче ЦЦ. Стане ли това, ........ хм....
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не измряха ли тези комунисти. Нямат край ей.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве, смешници, БСП бяха на власт преди 3 години, от 3 години на власт са ГЕРБ, ако не сте разбрали. А ако сте, стига сте мрънкали за това какво било някога, щото то е минало-бешало време и единственото, което има значение, е сегашно мометното и утрешното време!
49
4
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Абе тия вярващи ли са в Господ, че говорят за грехове - комунистите не са ли безбожници - наглостта им е безгранична.
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега има 1500% повече демокрация в сравнение с времето на Гея и Доганя!КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!
47
5
 
8
 
! Отговори
верно ли преди 12 години
дебелите завели дело и Марковски щял да ги защитава. Колко добре беше всичко организирано, веднага цъфнаха в БТВ, след това организирана пресконференция и нов форум в фейса за репресирани от полицията и веднага заведено дело в съда всичко това за няколко дни. Как мислите, със съдействието на кого
46
3
 
7
 
! Отговори
в интернет преди 12 години
коментаторите пращат много здраве на майка му на Станишев и искат да му направят много братчета и сестричета. Нещо се е объркал, но не ,той е комунист и ще лъже до залихтяване. Ами, къде са каките ,бе, Мая Манолова и *** Нинова, оставиха плювкото Кутев да фъфли сам :)))))
45
2
 
7
 
! Отговори
еретик преди 12 години
Достатъчно е да влезете в интернет и да видите коментарите, започна Станишев. "Че иначе що му плащам заплата на Пиара", не довърши той...
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Opoziciqta da vzemat da se gramnat. Taka 6te e nai-dobre.
43
6
 
5
 
! Отговори
Бате Бичо(Бойко) преди 12 години
Презумпцията е : Невинен до доказване на противното, само че не знам дали това се спазваше от охранителна фирма Ипон през периода 91-2001г бидейки в структурата на СИК.Както и да е това е в момента политическият пазар в България очевидно това се търси, което е жалко за Родината.
42
4
 
14
 
! Отговори
9860 преди 12 години
ЕК ни критикува в докладите за липсата на борба с организираната престъпност и корупцията на високо ниво,къде Цветанов и наблюдателите от ЕК се разминават,и ще му се обясни ли най-после на даскала по физическо който по случайност е министър що е то организирана престъпност(мафия)? Защо и до кога тоя червен тарикат ще мачка дребни риби и ще иска съдебни дела на конвейр,а ще работи в услуга на мафията?Защо си мисли ,че ако тук номерата му минават ще минат и в Европа?
41
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой стои зад хулиганските действия на полицията? Очевидно Цветанов - мозъка на правителството, а Борисов е лицето, pr на ГЕРБ.
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Считам, че прекалено се експонира темата с "битите" от Мировяне. В крайна сметка за лица с общо тегло над 300 кг. са нужни повече хора и сила, дори се чудя тези 20 човека как са съборили на земята тези канари. Това в кръга на шегата ! Вече сериозно не допускайте непочтени политици да ни вкарат в тази опасна игра да презюмираме, че МВР използва навсякъде неоправдани средства и насилие. Стана ли това, вадете брадвите и се защитавайте сами.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TI OTIDE V GRACKO SEMEISTVO I VIDQ HLADILNIKA IM ZATOVA NASHTE IMIGRANTI NE SE VRASHTAT