Няма да преразглеждаме решенията на Марин, отсече Плевнелиев

ВАС е сезиран по въпроса, чакаме решението, допълни президентът
Обновена: 30 яну 2012 16:43 | 30 яну 2012 14:30,
101
Няма да преразглеждаме решенията на Марин, отсече Плевнелиев
Снимка: архив Булфото

Казусът с помилванията на бившия вицепрезидент Ангел Марин се преекспонира, категоричен бе държавният глава Росен Плевнелиев.

Скандалът избухна преди дни, след като стана ясно, че Марин е помилвал 533 осъдени престъпници, без да има издаден нарочен указ от предишния президент Георги Първанов за делегиране на правомощията му.

Настоящият вицепрезидент Маргарита Попова вече обяви, че през втория си мандат Първанов не е издавал такъв указ. Поне тя не го открила досега из документацията на "Дондуков" 2. 

Още по темата

Юристите от екипа на Марин са на мнение, че щом е имало такъв документ в първия мандат, то преиздаването му не е било необходимо, защото вицепрезидентът е действал в условията на "продължаващ мандат".

Президентът Плевнелиев уточни днес, че юристите са разделени на два лагера по въпроса с указа. Той обаче изясни, че преобладаващата част смятат, че преиздаване не е било необходимо.

Държавният глава заяви още, че от президентството ще изчакат решението на Върховния административен съд по въпроса.

ВАС е сезиран от адвоката на Константин Циганов (сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало "Уралмаш") – Пламен Макавеев. Ангел Марин е отнел българското гражданство на Циганов през 2010 година.

Макавеев твърди пред в. "Монитор", че води делото с мотива, че Марин не е имал правото да взима подобни решения без издаден указ от президента.

Росен Плевнелиев каза още, че според юристите всички решения на Марин са обосновани.

Той обясни, че те не са инициирани еднолично от предишния вицепрезидент, а по-скоро са дело на Министерството на правосъдието.

Президентът категорично отхвърли възможността решенията на Ангел Марин да бъдат преразгледани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей *** ходи да събираш бечи по родопите бе *** резан,до като изберат за президент що патаклама вдигна обединител на нацията и тем подобни щуротии,и кат го турия на дондуков 2 обърна всичко наопъки,я защо се скри от медиите и на 4-ри очи се видехте с тиквата на саме да не си бръкаате по дупките бре,та таков зализан излегна и сега пак се хващаш за палците и марин да те ***,позор си ти бе *** гагаузин-*** с цървен зад.к...
67
3
 
16
 
! Отговори
ДС нон-стоп преди 12 години
Комунистът козината си мени, но нрава - никога :) Няма ГЕРБ, няма МЕРБ - всички са от ДС.
66
1
 
7
 
! Отговори
mnenie преди 12 години
Kolkoto osadiha Dogan za honorara, kolkoto otneha na Zarja gorite, kolkoto osadiha za kragbite si Maslarova, tolkova shte otgovarja i Marin za pomilvanijata na ubiizite!!!
65
3
 
8
 
! Отговори
Боце преди 12 години
Тук в този "казус" замирисва на нещо много гнило?Да не се окаже накрая, че Институцията Президентство е замесена с схеми за корупция?
64
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи,доколкото разбирам този Марин трябваше да получи медал за това,че е пускал безогледно на свобода официално осъдени престъпници !С благословията на Агент Гоце, да не забравяме
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
биг ал, опитваш се да разсъждаваш логично, но се опираш на елементарната логика, а в случая нещата са малко по сложни от юридическа гледна точка....ВАС ще даде точното определение, потрайте малко
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Старата песен на нов глас.. Какво беше казал Алеко - Всички са маскари..
61
1
 
6
 
! Отговори
пират преди 12 години
Протест срещу приемането на ACTA в България Началната точка са Пилоните до НДК, в 11:00 часа на 11 Февруари (Събота
60
5
 
4
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Конституцията определя 5 годишен МАНДАТ- за избран президент ..След изтичането му , се ПОЛАГА КЛЕТВА-ОТНОВО независимо дали президентът е един и същ :) Т.е. , необходим е НОВ УКАЗ, защото имаме нов мандат за президента , НОВО встъпване в длъжност и т.нВ противен случай , би била ИЗЛИШНА и ВТОРАТА клетва , а това , очевидно не е така :))Или с други думи , МАНДАТЪТ се прекъсва може да е за секунди , минути но започва нов 5 годишен ..А щом се прекъсва , то всички Укази е необходимо да се подпсват отново/ упълномощаването / ..))В противен случай , пренебрегваме НОРМА на Конституцията и би могло да се мисли за ЕДИН 10 годишен мандат , което очевидно , не е така ..>))Първият УКАЗ е престанал да действа с изтичане на МАНДАТА..Срокът на тези Укази е съобразен с МАНДАТА на Президента ))Той , указът , е функция на мандата следва от него ..>))Мандатът е ДВА по 5 години , а не един от 10 години ::))
59
1
 
7
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Но пък , какво тук значи някаква си Конституция или Закон ..Както каже Боко на Роско- така ще е ..Айде де ..:)))
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плевнелиев в качеството си Президент ,трявба да изиска от Марин ,да даде отчет по какви критерии и какво основание е пускал на свобода осъдените престъпници !
57
2
 
12
 
! Отговори
Кучкаря преди 12 години
Кучето си лае кервана си вървиНяма бивш комунист
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЮЛЕ ДА ТЕ ПИТАМ НЕЩО *** ТОЯ ТВОЯ БОЙКОМЕТ ЛИ Е ИЛИ ***,ШОТ ЗАМИРИСА МНООО ЯКО ОТ ДОНДУКОВ 2 НА ***...
55
4
 
1
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ИСТИНА преди 12 години
СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА КРАХА НА КАПИТАЛИЗМА.ЕВРОПА И АМЕРИКА СА В СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И СА НА ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ НА СИСТЕМИ И В РЕАНИМАЦИЯ.В АМЕРИКА НАРОДА ОКУПИРА УОЛСТРИТ А ПО УЛИЦИТЕ СЕ БИЯТ,СТРЕЛЯТ И РЪГАТ С НОЖОВЕ ЗА МАРАТОНКИ.КАПИТАЛИЗМА РУХНА ТОВА СА ПОСЛЕДНИТЕ МУ КОНВУЛСИИ И ИЗДИХАНИЯ КРАХЪТ НА ЕДИН СТРОИ КОЙТО БЕШЕ ЛЪЖА И ИЗМАМА.СЕГА СОЦИАЛИЗМА ИДВА КАТО ГРОБОКОПАЧ НА КАПИТАЛИЗМА.ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО И ДА ТРЪГНЕМ СЪС СВЕТОВНИТЕ СИЛИ НЕПОБЕДИМИТЕ РУСИЯ И КИТАЙ.
54
2
 
9
 
! Отговори
казах ли ви? преди 12 години
Казах ли Ви? Да не бързаме с хвалбите по Плевналиев...и той е комунист ... и баща му е деятел от ОК на БКП в Благоевград...и правния му съветник Кожухаров е комунист....така ,че .....може да е по -добър вариант от агента Гоце...но и той е комунист. А бивш комунист-НЯМА.
53
2
 
7
 
! Отговори
Уркото преди 12 години
Роско Чехъла: Гарван гарвану око не вади
52
5
 
2
 
! Отговори
ЦЯЛАТА ИСТИНА преди 12 години
ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАИТЕ СЕ ДА ПОГРЕБЕМ ТРИГЛАВИЯ ЗМЕИ НА КАПИТАЛИЗМА ЕВРОРА,АМЕРИКА И НАТО.ДА ВЪЗРОДИМ БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ И БИВША ЮГОСЛАВИЯ.ДА ВЪСТАНОВИМ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР.ДА ПОДАДЕМ РЪКА НА ВЕЛИКИЯ КИТАЙ И ЖЕЛЯЗНАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ.ДА КАЖЕМ НЕ НА РАЗЛАГАЩТИЯ СЕ ТРУП НА КАПИТАЛИЗМА В ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА,АМЕРИКА И НАТО.ГОСПОД НИ ИЗПРАТИ СПАСИТЕЛЯ СОЦИАЛИЗМА КОЙТО ПОБЕДИ КАПИТАЛИЗМА ПЪЛЕН С ЯЗВИ И ПОРОЦИ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК.ДА НА СССР,КИТАЙ,ЮГОСЛАВИЯ,СЕВЕРНА КОРЕЯ,КУБА.
51
8
 
8
 
! Отговори
Поздравления ! преди 12 години
Поздравления за г-н Президента ! Поканвам тези които плюят против Ангел Марин да се приберат по къщите си. Навън е студено. Хайде !
50
8
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
и сравнение не може да става между Михаил Миков и Сергей Станишев и мазния Първанов,стари лустросани номенклатурчици и Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев, свежо попълнение. Да не говорим,че Цецо ги завря бандюгите където дори не са очаквали, а на Росен са му отворени вратите в целия свят.
49
2
 
8
 
! Отговори
asd преди 12 години
Хаха, кой се облажил, честито да му е, сега никой няма да ги пипа. Плевнелиев няма време да се занимава с глупости, той трябва да строи железници където влаковете ще се движат с 200 км/ч и да направи страната със средноервопейски доходи до 2020 година. PR-ите на ГЕРБ им вкараха в устите думите "строя", "откривам", "еврофондове" и им казаха да ги използват де що видят, а за другото ще се погрижи наивния народ. Не им стана ясно, че ако не вкарат престъпниците в затворите са обречени.