ГЕРБ не бягали от дебата по АСТА

Пускат за изслушване в НС Трайчо Трайков и Вежди Рашидов
Обновена: 1 фев 2012 10:53 | 1 фев 2012 10:53,
116
ГЕРБ не бягали от дебата по АСТА
Снимка: Reuters

ГЕРБ не бяга дебат и изслушване за споразумението АСТА, категоричен бе зам.-председателят на парламентарната група на управляващите Валентин Николов.

"Трябва да има дебат в обществото във връзка с написаното в това търговско споразумение", обяви той от трибуната в НС.

От три парламентарни комисии – комисията по култура, икономическата комисия и транспортната комисия, са внесли вече предложение за изслушване на двама министри – Вежди Рашидов и Трайчо Трайков.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252
"Да дойдат да ги изслушаме, но се преекспонират нещата във връзка с това подписване", подчерта Николов.

В доклада на министъра на икономиката било записано – упълномощава се постоянният представител на Република България в Япония да подпише споразумението при условия на последваща ратификация, уточни депутатът.

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

"Не трябва да се крием от дебат по АСТА, той ще бъде повдигнат в ресорните комисии в присъствието на ресорните министри. ГЕРБ винаги действа с гражданското общество и аз ще поканя техни представители да присъстват на изслушването", повтори още веднъж Валентин Николов.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев репликира, че няма подписан международен договор със "симпатично мастило", както се изрази днес Трайчо Трайков.

"Процедурата по обсъждане в НС трябваше да се случи, преди да се полага подписът", отбеляза той.

По-рано днес от "Атака" поискаха изслушването на министър Трайков за АСТА, но парламентарната шефка го отклони, защото не било внесено по надлежния ред.

"В Министерски съвет предложението е минало без какъвто и да е дебат и обосновка. Настояваме решително да дойде министър Трайков, за да даде обяснение", каза Павел Шопов.

Националистите настояха и за изслушването на премиера Бойко Борисов за споразумението АСТА.

"Искате, не искате, темата виси със страшна сила над българското общество. Ако не дадете възможност да стане дебат, ще стане по-лошо. Искаме да дойде министър-председателят, тъй като той е пряк отговорник. Настоявам да дойде министър-председателят в пленарна зала и да даде обяснение по тази точка", каза Павел Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
25
 
! Отговори
Явор Колев преди 12 години
Вашта ***!Този път ви изработих!Нова НадеждаВ годината на най-страшното мракобесие, когато отчаяние обзе и най-твърдите във вярата си защитници на лицензирания софтуер, когато DVD-та с уреден Copyright бяха по-редки и от кокоши зъби, на пустия небосвод светна нова звезда - КиберЯвор. Това всъщност беше добре познатият ни Явор Колев, но като истински супергерой той се нуждаеше от алтернативна самоличност, героично alter ego така да се каже. Наивността и непознаването на коварството на Лукавия бяха основните му оръжия, незнанието той компенсираше с ентусиазъм, а неразбирането с многозначителни физиономиии. За броени дни зад него застана армия от най-засегнатите жертви на интелектуалните злоупотреби, елитът на онеправданите от информационния терор - честни неуспели актриси, честно опитващи се да преживяват на чужд гръб, съвестно изпълняващи задълженията си към обществото Pay per View разпространители на гей порно, книгоиздатели, доказали верността си към всяка възможна форма на власт, и хиляди знайни и незнайни изпълнени с благороден гняв праведници. Възседнал гнева на онеправданите, КиберЯвор като един Барон Мюнхаузен яхнал гюлле премина през медийния небосвод, пак като барона направи за дни кариера издърпвайки се сам за виртуалната коса, и убеждавайки всички във важността и необходимостта на вършеното от него и следовниците му.И започна се... Видни адепти на Сатаната бяха поставени под охрана за тяхно добро, защото имаше реална вероятност народният гняв да доведе до линчуване с мрежов кабел, и/или изгаряне върху клада от сървъри с нелегално съдържание. Страх скова сърцата на сийдърите, усетили страховитата мощ, и те започнаха сами да трият бази данни, а за по-сигурно направо мятаха компютри и харддискове през прозореца, само да звъннеше на вратата инкасатора от ВиК.Черните ангели от НСБОП следяха зорко целия интернет трафик, ей така, с просто око (доста просто око всъщност). Те медитираха взирайки се в някой кабел на квартален интернет доставчик, и чрез силата, дадена им от техния духовен водач веднага познаваха кога по въпросният кабел протича нелицензиран софтуер или друго, защитено от закона за авторските права съдържание. Щом усетеха че нещо не добро тече по кабела, те хукваха край него, успоредно и със скоростта на греховния сигнал, и така за нула време разкриваха всички участници в незаконния file sharing...Хвала на ентусиазма и способностите на безименните, криещи лицата си единствено от скромност труженици на дигиталния фронт!To be continued...
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аста ла виста Боко ;)