Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!

Всичко е във ваши ръце, каза американският посланик у нас
Обновена: 6 фев 2012 14:41 | 6 фев 2012 10:23,
183
Уорлик: Няма да ви натискаме за шистовия газ!
Снимка: БТА

САЩ няма да оказват натиск върху България за вдигането на мораториума за шистовия газ, но се надява оценката за безопасността на добива да бъде обективна. Това каза пред БНТ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Шистовият газ бе обсъден като част от разговорите, но беше съвсем малък елемент от тях. Държавният секретар Клинтън се съгласи с премиера Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда, заяви американският посланик.

„Всичко е във вашите ръце. Ние се надяваме, че това, което българите ще направят, е да разгледат обективно нещата. Когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове. България има ядрена енергетика и никой няма да противоречи на факта, че има и рискове, когато се разработва този вид енергия. В крайна сметка обаче се упражнява съответния контрол и надзор, за да се контролират нещата“, обясни Уорлик.

„В САЩ, както и в други страни, ние съумяхме да регулираме и да контролираме тези рискове по отношение на шистовия газ и смятаме, че можем да опазим околната среда. Но решението за България не е такова, което да подлежи на натиск отвън. Българите трябва да решат „да” или „не” по отношение на шистовия газ за в бъдеще“, отчете Уорлик.

Още по темата
Той обаче допълни, че в САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ са паднали стремглаво надолу.
„В България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние в САЩ. Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство и ние ще уважим всяко едно решение“, посочи американският посланик.

Госпожа Клинтън напълно се съгласи, че преди да се пристъпи към сондажи за шистов газ, наистина трябва да има абсолютна сигурност, че са налице необходимите регулации и контроли, които да гарантират, че нищо няма да се случи на околната среда, каза още Уорлик.

България е готова за безвизов режим за САЩ. Кога обаче това ще стане факт, трябва да реши Конгресът, каза още дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
0
 
! Отговори
пх преди 12 години
Имам черна 25 сантиметрова бибитка, ела да натискаш нея, ще ти стане много весело
82
3
 
18
 
! Отговори
загриженост преди 12 години
САЩ били загрижени за природата?? Тези ли, които хвърлиха атомни бомби над невинни хора в Япония, за да гледат ужаси на живо! Тези ли, които пускаха всичките си химически запаси във Виетнам и още природата прилича на филм на Хичкок? Били загрижени. Това са световни терористи и военнопрестъпници!
81
2
 
5
 
! Отговори
dedenze преди 12 години
Съвременният вълк се е преобразил на Червената шапчица, той вече се "грижи безвъзмездно" за агънцата и цялото човечество !
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дойдоха за шистовия газ и за Иран.Сега казват - пазете си страната чиста, ама коридора за Иран е вече уреден.Иран не е толкова далече ако погледнете картата, и техните ракети спокойно могат да стигнат дотука.А Иран бъде ли нападнат - те може да не стигнат до Америка, но ще дадат урок на всяка една държава помогнала на САЩ.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлик пак е дръпнал някоя линийка повече... в кои други страни бе пионко смотана... пак се опитвате да ни забаламосате с Тиквата...
78
2
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Имаха среща с цинани!! Нека ги качва на своя самоУет Dear Klinton..и лети на майната!
77
2
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Та точно затова задавам въпросът, нали сме равнопоставени държави членки на ООН? Щом те ни се месят - да се месим и ние. Аз също искам Генерал - губернаторът да напусне държавата ни - изгонен като персона нон грата
76
2
 
9
 
! Отговори
абе 74.. преди 12 години
на мен не ми трябва виза бе и не съм съгласна заради това, че шепа народ искали виза за америка ама щото няма как да вземе, а пък им се ходи на гости на някои си там и дай сега да се продадем и да си дадем природата и здравето на децата си, които ще живеят тук в България.... щото да им удисаме на тиа българи.Ти луд ли си. Аз мисля, че природата е много по важна. Стига с тия визи вече тъпо сравнение е. Темата със шистовия газ е много по сериозна и важна и дано не клекнат наще държавници.
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 74 реферундама е нож с две отриета , хубаво е да решава народа , но кой народ този дето се продава за 20 лева ли или този който вярваше на един шоумен Жорж Ганчев или този който повярва на царската приказка за 800-те дни или този , който след 45 години комистически гнет пак си гласува за БСП , сега в случая за шистовия газ влязоха в ход грацките легенди и за сега се лишехме от възможността да приложиме една авангардна технология и си плащаме по 480 долара на руснаците и си свиркаме.
74
3
 
5
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Хубаво, че е Бойко. Иначе да са ни прекарали 10 пъти досега.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нахалник!
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И двамата на снимката най-много милеят за ***!За българите? >> Има американски план Ран-Ът за ликвидация.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Специалиста, който ще ни разяснява ползата от шистовия газ се казва Ричард Морнингстар.В средновековието "Утринна звезда" са наричали един уред, представляващ късо парче дърво към което е прикрепена верига, а на края на веригата има тежка топка със шипове. Предназначенито на този високотехнологичен уред е да раздробява черепните кутии на тези, които не кефят собственика на уреда.Явно и в случая е така.
70
2
 
12
 
! Отговори
Това искат янките ! преди 12 години
Забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.
69
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
70 - а защо да го прави? Това ли е работата на един дипломат?В България стотици страни имат дипломатически мисии - да си чул посланикът на Германия, Русия, Япония или коя да е друга държава да дава съвети на съдебната ни система, да ни натиска да строим къщи на циганорите или да се намесва по какъвто и да е друг начин във вътрешните ни работи ?!?Тоя гнусняр се държи като губернатор, защото нашите управляващи му позволяват !!! Аз да съм - шут в г.зът и марш от България...
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлик , ***, не наливай лимонада в *** на българите като бръщолевиш за хубавата и девствена природа на България ! Твоето правителство и предателите български вече са решили какво ще стане с тази природа ! Дано си платите за всички гадости ! Той Оня гледа и въздава ! В ада ще горите ***, в ада !
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо отменете визите, та да има къде да отидем като отровите природата ни, после ще решаваме. Предлагам референдум по въпроса. Защо управниците ни бягат от референдума? Защото знаят какви ще са резултатите. Защо нямаше референдум за НАТО и Евросъюза? Защо 240 платили си личности издигнати от някоя партия трябва да решават съдбата на милиони? Хората в Европа решават жизненоважни въпроси именно по тоя начин. Нека народа реши.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не може да си позволява да оказва "натиск" върху независима и суверенна държава! Моля да не се забравя тази факт, особено когато има изказвания от сорта, че е много важно България да е независима държава, особено от Русея /част от речта на г-жа Клинтан/. Не ни карайте да си мислим, че г-жа Клинтън не е била искрена г-н Посланик! И... знаем, че в САЩ идват избори и естествено ви трябват пари за тях. Тук учим математика и знаем колко прави 1 плюс 1!
65
2
 
2
 
! Отговори
topcho преди 12 години
..ne na nas tia...padnal im bil gaza v shtatite ,palni gluposti..!! padna zaradi voinite koito vodiat po cial sviat zatova e padnal...vzimaite si partakleshite i obratno v hamerikata ne vi shtem tuk !Nishto hubavo ne sme vidiali ot vas...
64
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Наглецът уорлик откак е тук се меси във вътрешните ни работи, умилква се на ***, натиска за нови и нови привилегии за тая *** раса... Клинтънова същата работа - дойде тука и освен с родоотстъпниците управляващи се срещна само и единствуно с лидерите на противоконституционни *** организации !!!!Всеки който защитава *** чума е враг на Българският народ - и ако имахме държавници патриоти с кураж и достойнство, отдавна да се прогонили тоя отвратителен хомосуксуалист !!!!