Опозицията скочи: Цветанов има вина за доклада!

ДПС иска оставката му, БСП критикува кабинета
8 фев 2012 15:36,
171
Опозицията скочи: Цветанов има вина за доклада!
Снимка: архив, БТА

ДПС поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради междинния доклад на Еврокомисията за България, който днес беше представен в Брюксел.

Европейската комисия констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни.

"Очакваме адекватна реакция от премиера – да смени вицеприемера си, отговарящ за реда и сигурността в страната", заяви заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров в парламента.

Според него акцент на днешния доклад е неспоменаването на наличие на политическа воля, което е оценка за липса на такава.

"Европа не я топли трайната политическа воля, без конкретни резултати. Този доклад най-сетне трябва да разтърси самодоволните от ГЕРБ и от усещането за себедостатъчност.

Още по темата

Много се хвалехме, че сме оценени една идея по-добре от Румъния, само че днес позициите са разменени -
Румъния е поощрена, а България е порицана“, заяви Лютви Местан.

Според него порицанието е в "резултат от поведението на определени министри, които вместо да търсят диалога между различните институции за ефективно противодействие на корупцията, правят всичко възможно да подчинят съдебната власт на собствената си воля". 

ДПС настоява за сериозен и обективен прочит на доклада, който да не е строго партиен.

"Правителството не предприема необходимите мерки за сериозен напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи и именно това е причината онези окуражаващи сигнали като "има политическа воля" да отсъстват от междинния доклад на Еврокомисията, а не защото е технически".

Това коментира пред журналисти в парламента бившият министър на вътрешните работи и депутат от БСП Михаил Миков.

Той изтъкна, че в доклада се появяват нови теми като политическа корупция, непрозрачно финансиране. А  "широко рекламираните реформи" на Маргарита Попова не били дали особени резултати по отношение на начина на избиране на кандидати в съдебната система.

"Европейските институции изпитват затруднения какви препоръки да дават към България, защото проблемите са системни. Това е едно състояние на затлачване на правозащитната и правораздавателната система", допълни и червеният депутат Янаки Стоилов.

Според левицата постоянният сблъсък и напрежение между изпълнителна и съдебна власт дава сериозно отражение в доклада. Конфликтът се генерирал от министър Цветан Цветанов.

"Липсата на взаимодействие означава лоша оценка. Не може постоянно да има ругатни към съдебната власт и да се очаква взаимодействие", аргументира се Миков.

Янаки Стоилов добави, че се наблюдава все по-голяма концентрация на власт в МВР, "без тя да бъде използвана ефективно, а в някои случаи даже води до злоупотреби".

За Синята коалиция този доклад на Европейската комисия слага знак за равенство между ГЕРБ и тройната коалиция.

Екатерина Михайлова посочи, че този документ влиза в графата на негативните. Според нея много ясно се вижда низходящата градация в докладите, които се отправят на България за времето, в което управлява правителството на ГЕРБ.

"Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думи като политическа воля, в днешния доклад тези констатации липсват", посочи Михайлова.

Според нея Европейската комисия констатира, че "политическата воля се е изпарила".

Михайлова заяви, че част от констатациите в доклада по отношение на съдебната власт водят до изводи за необходимост от конституционна промяна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: докладек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
33
 
! Отговори
боцман преди 12 години
Не виждате ли???че каквото и да стане ГЕРБ-ерите ПОМАГАТ с нашите" средства" и виновни НИКОГА ама НИКОГА НЯМА!!!!!!Ние нека си кукаме/и пишем и т.н/Тояга трябва еи хора,тоягааааа!!!
138
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 162За да може човек да иска повече от живота, първо трябва да е сит ;)
137
1
 
35
 
! Отговори
EU...... преди 12 години
Всички, които са чели докладите на Еврокомисията през последните години ще разберат, че това не е най-лошият доклад за България, заяви правосъдният министър Диана Ковачева след вчерашната поредна критична оценка на Европейската комисия.На въпрос в ефира на bTV дали това е шамар за кабинета, както твърди опозицията, тя отговори: "Докладът е партньорство между ЕК и България. Няма как в едно партньорство да има шамари, има критична оценка. Ако има шамар, той е за България, защото оценката не е за правителството, а за България и нейните институциите - за съда, за прокуратурата, за МВР".
136
0
 
34
 
! Отговори
точно обратното преди 12 години
Каква му е вината?! Че каза "Царят е гол"?!!!!
135
2
 
33
 
! Отговори
bg преди 12 години
XAIDE BE ,,,,,,,,,,,,,,SASELA SE POOBARKA PAK,,,,,,,,,,,,TA TI O6TE SI NA SVOBODA S IMONITET NOOOOOOOOO,,,,6TE SI DOIDE^I......6TRAK mariika
134
2
 
31
 
! Отговори
Sssssi преди 12 години
TAPANAR NESHSTASTEN.KAZANO E: RANATA PRAVI BORBATA.
133
5
 
35
 
! Отговори
за 161 преди 12 години
От такива ,като тебе дето първо гледат хладилника пък за друго не мислят ако има с какво да си напълнят търбусите сме на тоз хал......хапни, пръдни, сри, това ви е живота
132
7
 
49
 
! Отговори
Най-обикновен човек преди 12 години
Бедни ми българино,Ние винаги сме имали управници-ветропоказатели. За това - Станишев бил виновен. За онова - Бойко бил виновен.Само че:ПРИ СТАНИШЕВ АЗ ЖИВЕЕХ ПО-ДОБРЕ. ИМАХ РАБОТА, ХЛАДИЛНИКЪТ МИ БЕШЕ ПОЧТИ КАТО ПРИ ТАТО, ДАЖЕ ХОДИХ НА ЕДНА ПОЧИВКА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ.СЕГА КАКВО? Ще чакам 2020 година да стана толкова добре, колкото съм бил при ... Тато. Само ча, аз тогава отдавна ще съм умрял. И Дянков ми помага много активно за това.Защо тук по форумите се дърляте против соца?
131
6
 
44
 
! Отговори
верно циркаджия преди 12 години
а помните ли как Тиквата се праскаше, че имал диск с влоговете на българи политици в швейц. и немски банки? Как щял да го извади и какви мерки щял да взима... ЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕЩЕ
130
3
 
46
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Не само Цветанов носи вина за доклада. Самият Борисов е забравил как и у дома и навън говореше за милиарди източени от грабителската тройна коалиция. Като се има в предвид, че нищо не е доказано и в чужбина въобще не правят разлика между едно или друго правителство в известен смисъл Борисов сам даде аргументи на противниците на България. Това е още по-очевидно след като в ЕС на власт са присъдружни партии на ГЕРБ и някои от тях ни спънаха за Шенген и еврозоната! Резултата е факт!
129
7
 
45
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Разбира се,че Цветанов е виновен за неприемането ни в Шенген: каза на съдия М.Тодорова, шеф на Съюза на съдиите в България, истината в очите! Тя пък реши да го съди! Оказа се,че всеки съдия , включително и от Харманли и Цар калоян, може да съди министъра на ВР, без самият той да бъде съден, понеже като съдия има служебен имунитет! Мили родни картинки...
128
10
 
43
 
! Отговори
КУКУРИГУ преди 12 години
Какъв доклад, бе? Девет страници софизми. Защо не напишат доклад за Италия, Испания, Гърция?Или те са сигурните креатури?Нашите грижи са мехлем за ЕС.Стига с тези правила! Огледайте се наоколо.
127
3
 
53
 
! Отговори
Безнадеждно преди 12 години
Когато фактите говорят и Боговете мълчат ! Пет години след приемането ни в ЕС (незапомнен прецедент за ЕС !), в България до ден днешен няма нито един едър мафиот зад решетките ! Очевидно е вече за цяла Европа, че организираната престъпност е създадена от лица и структури на ДС и е свързана с полицията, с прокуратурата и със съда. Схемата им на действие стана банална за всички евтини екшън операции на арести с ялови доказателства и с ялови прокурорски обвинения, които по правило не издържат пред независимия от общественото мнение съд ! След вече втори положителен мониторингов доклад Румъния скоро ще се откачи от мониторинга и България се превръща в нарицателна за всички черна овца. Нашите червени ченгесари са обслужвали винаги чужди интереси, теглейки народа ни към упадък и мизерия ! Цялата тая верига трябва да бъде веднъж завинаги тотално подменена !
126
9
 
40
 
! Отговори
helius преди 12 години
Напълно правилна е оценката на европейската комисия относно не ефективността на съдебната система.Хората прозряха истината от далеч само ние тук не искаме да видим истината в очите .Сега след като всичко е ясно,какво трябва да последва?Още в първият момент :атака срещу правителството,Цветанив под съд за да се получи конфронтацията между Премиера и вицепремиера,за да може по леко да се събори властта.Това в основата е програмата на гадната комунистическа система.
125
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
скок подскок 23г, скок подскок още.......23г
124
18
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП СА ШАЙКА РАЗБОЙНИЦИ ОТ КОИТО ТЕГЛИМ ВЕЧЕ 65 ГОДИНИ.НО ИЗМРЯХА СТАРЧОЦИТЕ ПО СЕЛАТА, ДЕТО ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ . НАРОДА СЕ ОСЪЗНА ОТКЪДЕ МУ ИДВА ЗЛОТО.УМРЯХА БАЛАМИТЕ.
123
1
 
39
 
! Отговори
57 преди 12 години
Кой щял да стане вътрешен министър.Ами всеки нормален човек честен,принципен,спечелил поне две -три дела срещу несправедливоста в България човек семеен и доказал че може да управлява поне 100 човека който за няколко месеца може да разкрие 5 - 6 хиляди нови места за изтърпяване на присъди и какво е нужно повече за да симинистър на вътрешните работи.
122
8
 
53
 
! Отговори
це преди 12 години
Герб не управляват както ни се иска,а Боко Огнеборецо не става за премиер,но със сигурност БСП ,СерГей и бай Гоце не са алтернативата.
121
14
 
59
 
! Отговори
Бай Най преди 12 години
Не съм гербер , но нещо много се разквичаха и СерГей при чието управление крадоха на поразия и Катерина Михайлова , която пък така си изкара безметежно до пенсия във Парламента.Те , питам какво направиха за Бг освен да лъскат банките във Народното Събрание????????????Че седнали и акъл да дават.
120
10
 
39
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Нали вече се разбра, че в парламента ще има анкетна комисия за Иса Бесоолу ?Цветанов открито попита в пленарна зала дали Л. Местан е покровителствал Иса Бесоолу ...Защо ли не с учудваме от реакцията на Л. Местан ?Тези хора още ли не проумяват, че колкото повече говорят срещу Цветанов, толкова повече му вдигат рейтинга ?