Правят ревизия на язовирите – 3000 на брой

"Язовири и каскади" искат да им назначат още хора
8 фев 2012 20:31,
49
Правят ревизия на язовирите – 3000 на брой
Трагедията в с. Бисер Снимка: БТА

Ще бъде направена пълна ревизия на състоянието на язовирите и пълна проверка на документите за поддръжката им. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той допълни, че най-важното в момента е да започнат проверките по водните съоръжения и да се реши коя институция ще изпълнява принудителните мерки по поддръжката им.

Вчера министрите Лиляна Павлова и Нона Караджова предложиха тези функции да се изпълняват от държавно предприятие "Язовири и каскади".

По думите на Трайков „Язовири и каскади“ в момента нямат достатъчен капацитет, за да следят състоянието на всички язовири.

„В страната има около 3 хиляди язовира, които трябва да се инспектират всяка година. Това означава, че на ден ще трябва да се проверяват по 10 язовира", изчисли министърът.

Той допълни, че в момента в "Язовири и каскади" работят около 120 специалисти, но ще са необходими и още хора.

По негови думи на предприятието ще трябва да се делегират допълнителни правомощия, ако те ще изпълняват принудителните мерки.

Трайков допълни още, че най-вероятно МВР ще поеме контрола върху регистъра за водните съоръжения, който предстои да се създаде. Трайков обясни, че вътрешното министерство поема тези функции, защото бившото Министерство на извънредните ситуации вече е част от неговите структури.

Междувременно министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че язовир "Иваново", който зяля село Бисер и отне живота на 8 души, никога не е бил на военното министерство.

От министерството вече обявиха, че то не е собственик на язовира, той не му е предоставян за управление и не е завеждан в неговия баланс.

Според кмета на Харманли Михаил Лисков още от 2003 г. повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, като за това има скици и още много документи.

Общината притежава само една малка част от близо 28 дка, посочи кметът.

Министърът на отбраната Аню Ангелов обаче заяви, че не смята, че военното министерство носи вината за скъсаната дига на язовир „Иваново“.

Той допълни, че в неговото министерство нито отглеждат риба, нито напояват нещо, че да имат язовири.  По думите на Ангелов трябва бързо да се разбере кой е строил язовира, с какви материали, за какво е строен и за какво всъщност се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Трайчо Трайковязовири
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3000- в брой.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мвр шъ секвестира язовирите на мутрягите
19
1
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
A REVIZIA NA TEZI DETO PRIBIRAHA NAEMITE KOGA
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В страната има около 3 хиляди язовира, които трябва да се инспектират всяка година. Това означава, че на ден ще трябва да се проверяват по 10 язовира", изчисли министърът."Toя е като калкуратор в главата бе... А що не се сети по-раничко?!?
17
1
 
3
 
! Отговори
rrr1 преди 12 години
a we vie ne razbrahteli 4e celata durjava e trugnala ako tova ne beshe stanalo i beha remontirani 200 primerno yazovira shtehte sa da mrunkata perat pari mojeli da gi dadut za remont na iazoviri itaka.Ami reisovete ami troleite ami putishtata o shte kvo li ne si4ko sedi i 4aka na sekade moje da stane avaria i vie da ste na vlast she se 4udite s kakvo da se hvanete nai napred.A polovinata tuka se praviat na specialisti kvo da se pravi ama pred bloka snega ne su si po4istili
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА ...
15
8
 
5
 
! Отговори
[[[ преди 12 години
Добре, че най-накрая някой се зае да въведе ред. При бедствия Етем все беше на почивка в чужбина.
14
1
 
2
 
! Отговори
Сахаров преди 12 години
След дъжд качулка, да, толкова характерно за BG
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сетила са мара да се побара и бсп дпс и герб все същите безхаберници
12
1
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
*** .. И СЕГА СЕ ИЗДАВАТ ПРЕДПИСАНИЯ .. !! ИМА РИСКОВИ ЯЗОВИРИ.. ПО РЕДИЦА ПОКАЗАТЕЛИ.. ЩО НЕ ВЪВЕДЪТ НЯКАКЪВ РЕД ТАМ .. В ТЕЗИ БЛИЗО ДО СЕЛИЩА.. ТЕЗИ ОПАСНИТЕ!!КОМУ НУЖНО ЦЯЛАТА *** ОКОЛО "НОВОТО КОМСОМОЛСКО ПРЕДПРИЯТИЕ"!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На БЪлгария и трябват 2 столици ,тая под витоша просто не функционира ,ще чакам аз и 6 милиона някои дето си живее в своя държава в държавата да се сети ,глупости само за своите си проблеми са добри остналото кучетата го яли.
10
1
 
19
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
От 3 години Цвъцко е по авариите. А какво общо има Доган и другите с това че от 2г. кмета алармира министри, че стената е спукана? Опраскаха резерва в магистралка и сега се чудят как да си платят бонусите по министерствата. *** е че народа слуша па ТВ-тата какво приказват, а не ги гледа какво правят!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към 89-90 само малките язовири, наричани още ТКЗС-ски, бяха над 3200.После дойдоха 3- и 5-членките, сетне лакомията за получаване на земя (по мерак и подадени заявления надхвърлила 3 пъти територията на страната!) и всичко се затапи с масовата безотговорност.
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквите сега разбрали, че в България има и язовири? Е не всичко е магистралка и спортна полузала.
7
7
 
4
 
! Отговори
E преди 12 години
сега къв герб -гроб????АБЕ АЛАНКОЛЬОООООО ДОГАН *** БИВШ АГЕНТ В ДС БЕШЕ ХИДРОИНЖЕНЕР като истински комунист и *** ЕТЕМ .урвата на Бкп - АБЕ кажи нещо да няма комунист от тия 25 годни БКП *** и ДС генверали и пидерасчето ГОЦЕВ!!!***
6
2
 
8
 
! Отговори
3г. БГ на самотек преди 12 години
е нали лятото това правиха? А най ми е чудно как ТВ екипите бяха преди Тиквата пристигнали на мястото за да го снимат как идва с гръм! Какво ли не правим за 1-2% рейтинг. Лошото е че безхаберието на Герб вече взима жертви!
5
1
 
12
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Разбрали са за документа изпратен от областният управител до А.Ангелов спешно да си оправи стената, но останал без отговор. Установили, че гр.Харманли е залят от паническо "контролирано" изпускане на друг язовир, без градската управа да бъде дори информирана. За това въпреки, че в града са наводнени жилищни блокове и сгради с хиляди хора медийното внимание е насочено към *** махала в Свиленград. Изтината обаче, винаги изплува отгоре дори и при високата вълна на наводненията!
4
3
 
8
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
поне махнете турските наемодатели на тези язовири............дето развъждат риби............и накрая шараните са всички българи
3
2
 
9
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Интересно е, че темата за търсене на конкретна вина за случая в об.Харманли някак си бе заметена под килима и започнаха да говорят по принцип за лошите частници и общини! Вероятно след като се е изяснило, че стената и 80% от огледалото на рухналият язовир се водят на Аньо Ангелов. Установили са, че миналата година "лошият" кмет на Харманли е глобен от контролните органи защото почистил коритото на реката, което не било негова отговорност.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ревизия ли?И кой ще я прави, Трайчо ли?Та той от надупване, за да угоди на който му свирне, няма кога да работи, пък е и некадърен.