Правят ревизия на язовирите – 3000 на брой

"Язовири и каскади" искат да им назначат още хора
8 фев 2012 20:31,
49
Правят ревизия на язовирите – 3000 на брой
Трагедията в с. Бисер Снимка: БТА

Ще бъде направена пълна ревизия на състоянието на язовирите и пълна проверка на документите за поддръжката им. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той допълни, че най-важното в момента е да започнат проверките по водните съоръжения и да се реши коя институция ще изпълнява принудителните мерки по поддръжката им.

Вчера министрите Лиляна Павлова и Нона Караджова предложиха тези функции да се изпълняват от държавно предприятие "Язовири и каскади".

По думите на Трайков „Язовири и каскади“ в момента нямат достатъчен капацитет, за да следят състоянието на всички язовири.

„В страната има около 3 хиляди язовира, които трябва да се инспектират всяка година. Това означава, че на ден ще трябва да се проверяват по 10 язовира", изчисли министърът.

Той допълни, че в момента в "Язовири и каскади" работят около 120 специалисти, но ще са необходими и още хора.

По негови думи на предприятието ще трябва да се делегират допълнителни правомощия, ако те ще изпълняват принудителните мерки.

Трайков допълни още, че най-вероятно МВР ще поеме контрола върху регистъра за водните съоръжения, който предстои да се създаде. Трайков обясни, че вътрешното министерство поема тези функции, защото бившото Министерство на извънредните ситуации вече е част от неговите структури.

Междувременно министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че язовир "Иваново", който зяля село Бисер и отне живота на 8 души, никога не е бил на военното министерство.

От министерството вече обявиха, че то не е собственик на язовира, той не му е предоставян за управление и не е завеждан в неговия баланс.

Според кмета на Харманли Михаил Лисков още от 2003 г. повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, като за това има скици и още много документи.

Общината притежава само една малка част от близо 28 дка, посочи кметът.

Министърът на отбраната Аню Ангелов обаче заяви, че не смята, че военното министерство носи вината за скъсаната дига на язовир „Иваново“.

Той допълни, че в неговото министерство нито отглеждат риба, нито напояват нещо, че да имат язовири.  По думите на Ангелов трябва бързо да се разбере кой е строил язовира, с какви материали, за какво е строен и за какво всъщност се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Трайчо Трайковязовири
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
17
 
! Отговори
belalov преди 12 години
След дъжд качулка! Първо съкращават хората в "Язовири и каскади", а сега ще ги увеличават! Ако са останали още специалисти в България?! А по логиката на военният министър разбирам, че и аз отговарям за един-два военни обекта защото съм ги строил, което разбира се не пречи на военните да ги разпродават и да прибират паричките! Въобще "Шменти капили" от паника!