Законът за горите разбуни депутатските духове в НС

ДПС и "Атака" ведно срещу държавната помощ за Витоша
8 фев 2012 14:50,
22
Законът за горите разбуни депутатските духове в НС
Снимка: БТА

Спорните промени в Закона за горите разбуниха духовете в парламента. Опозицията попита защо при гледането на такъв важен закон, който променя десетки съществуващи досега правила, от залата отсъства земеделският министър Мирослав Найденов.

"Мога да ви кажа защо. Защото в залата има 3 камери, а там, където в момента се намира той, има поне 30 камери", обясни на колегите си в залата Юнал Тасим от ДПС.

Тасим имаше предвид масовото присъствие на властта в наводнените села край Хасково и Свиленград.

"Той се ръководи от броя на камерите. Въпреки че този закон е много важен и него го няма", заключи депутатът от ДПС.

По най-обсъжданата тема – ски пистите, имаше най-много дебати в НС.

Още по темата

"С този закон вие давате недопустима държавна помощ на определени лица. И ще видите, че Брюксел ще ви го каже. Витоша трябва да се ползва, но не безвъзмездно. Тук става въпрос за много пари. Спорът е тук дали да се ползва държавен ресурс. Ресурсът е ресурс на всички, а с този закон искаме само някои да го ползват", заключи представителят на ДПС.

В аргументите му го подкрепиха и депутатите от "Атака". Според Огнян Стоичков законът ще позволи там, където няма ски писти, да има право на строеж.

"Безспорно ще има строителство. Там, където съществуват ски писти, те ще бъдат дадени на собствениците на влекове и лифтове. И тук идваме до интересния въпрос – това право възмездно и срочно ли ще е? Нищо не е записано за правото на срок и дали то ще бъде заплатено", попита Стоичков.

Според депутата на "Атака" текстовете са изработени така, че позволяват със строежа на писти да има и съпътстващи съоръжения.

"За религиозни и спортни нужди", започна да изброява Стоичков и попита дали и той не би могъл да замаскира едно заведение за хранене като център за обществен диалог например.

"Защо ски пистите не се изградят по Закона за физическото възпитание и спорта", попита депутатът.

От ГЕРБ упрекнаха опозицията, че темата за ски пистите се използва злонамерено.

"Къде пише, че безвъзмездно са дава това право? Каква помощ, след като слагаме ограничения?", категоричен бе бившият градоначалник на Банско, а сега депутат Любен Татарски.

Юнал Тасим обаче набеляза още ключови промени в закона. Една от тях дава правото на земеделския министър да определя със заповед началото на ловния сезон. И тук депутатът от ДПС разчете определена логика в действията на управляващите.

"Преди изборите министърът обеща да удължи ловния сезон. Министърът е ловец и разбира от лов, ами ако оставим в ръцете на човек, който не разбира, да определя началото на лова?", попита депутатите от мнозинството Тасим.

От ДПС атакуваха и забраната при лов на диви прасета да се използват сачми диаметър над 6 мм.

"С тази поправка разходите на ловците ще скочат, защото за тези ловни патрони те ще плащат по 7 лв", коментира Юнал Тасим.

Той критикува и забраната ловните дружинки да не употребяват алкохол по време на лов.

"Искате да кажете, че в гората ходят пияници, нещо, което не е вярно. Или възнамерявате хора с буркани да ходят в гората и с дрегери да ловят ловците?", попита риторично той.

Тасим атакува и решението на управляващите да намалят с две години изискуемия трудов стаж за горските инспектори от три на една година.

"Назначихте тези момчета скоро, те нямат необходимия стаж, но пък свършиха прекрасна работа по изборите. И сега трябва да ги наградите", аргументира се той.

Обсъждането на първо четене на закона в залата продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ-БОКЛУЦИ преди 12 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НАГЛО И НАХАЛНО НИ ПОКАЗВА,ЧЕ ДВЕТЕ БЪЛГАИРИИ- ЕДНАТА НА БОЙКО БОРИСОВ И КОМПАНИЯ ОТ МУТРИ, МОШЕНИЦИ, ДАЛАВЕРАДЖИИ И ОБИКНОВЕНИ БАНДИТИ И ТЪПИЯ ИМ ЕЛЕКТОРАТ И ДРУГАТА- БЪЛГАРИЯ НА ТРУДОВИТЕ ХОРА,НА ТЕЗИ КОИТО С ТАЛАНТА,УМА И ТРУДА СИ ИЗКАРВАТ ХЛЯБА СИ И ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ,СА ФАКТ.ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ АЛЧНИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ ПРОКАРВАТ ЛОБИСТКИ ЗАКОН ОТ КОЙТО ЩЕ ИЗСМУЧАТ МИЛИОНИ ЗА СЕБЕ СИ.ТЕЗИ МИЛИОНИ СА НАШИТЕ ПАРИ.ПАК УПОТРЕБИХА ЕДНА ТРАГЕДИЯ,ЗА ДА ПРОБУТАТ ИНТЕРЕСИТЕ СИ.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои пишат за заменки - а защо си мислите, че сега не се правят такива? Поровете се малко в сайтовете на съответните институции...Нашият парламент ако може да си позволява да прави такива безобразия, от по-горе ще го санкциониарат, та тези промени са си чиста държавна помощ за съответните, подходящи и платили си лица.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тюрлю гювеч и правен анархизъм са тези закони, но пък риба се лови в мътна вода. Който не си е платил, той не си е прокарал удобен за него закон. Това не е народно събрание, а сбирка в селска кръчма. Няма кой да защити интересите на цялото, ръфат държавата безмозъчно като акули, водени само от ненаситната си лакомия.
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Феим Чаушев ли даваха наскоро по телевизията, как е направил заменка за хиляди декри гори, срещу...мазе в общината? Да "благодарим" на бсп, дпс и ндсв за това освен...
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДПС и "Атака" ведно със "Синята" коалиция и БьеСьеПье.
14
1
 
7
 
! Отговори
касим дал касим взел преди 12 години
Надявам се елкторатът ни да оцени нашата борба. подобаващо, нищо че когато бяха заманеките в ход се спотайвахме и гледахме да не се разчуе.
13
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
защо когато всички ще се нагушат с подобни решения всички са единни? а когато само някой има интерес скачат всички? лицемери...
12
0
 
40
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Това е най голямото срамота,в народното събрание и от всички депутати,да няма един инж.лесовъд ама истински който да защити темата Закон за горите.Първото което е този е най лошия закон който може да съществува за горите,защото е измислен от някой си Емил Димитров,второ коментират,как да се унищожи природа за да се застрои,и трето никой не коментира как да се въстанови или се създаде нова гора !Това са хора унищожители на българската природа.АНАТЕМА !!!
11
23
 
9
 
! Отговори
Дежа вю преди 12 години
много помия,бе ,много червена смрад.Да живее ГЕРБ
10
3
 
13
 
! Отговори
шопар преди 12 години
Ъм , честно казано бедствените ситуации са ПО-важни от планувани законопроекти , защото са БЕДСТВЕНИ и не търпят отлагане. И тоя резак кво се е запенил за отсъствието от залата , нали техния резан вожд никога не е там пък и без него си гласуват законите. Относно сачмите може да се радва , по-малко хора ще искат да го отстрелят като дива *** с по-скъпи сачми, но може да има желаещи колачи.
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Stom revat,znachi e dobre.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДАЛАВЕРА, АЛЧНОСТ
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Журналистите" вместо да кажат колко лош е този закон и как ощетява природата ни, тръгват да изместят въпроса като вкарват некви интриги с Атака и ДПС. Мишки сте ееей.
6
7
 
23
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Божееее доживях....Тия дето раздадоха горите,замениха половин България....А главния им хидролог даже не е дошъл да даде експертната си оценка за белите ни от други подобни хидролози....*** и гьонсуратлъка и безочието.....Аферим аркадашлар !!! Дано и във вашите одаи дойде приливната вълна,белким разберете нещастието от 1-во лице.......
5
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ли??? Забравихте ли празните пленарна зала преди 4 години, редовно!!!!!Тройната коалиция е геноцид!!!!!
4
2
 
10
 
! Отговори
sante_dog до 1 преди 12 години
а сегашните колко ще приберат от Витоша ски... абе всички са маскари и това е
3
4
 
24
 
! Отговори
jo преди 12 години
И кой е баш устакяра ??? - *** Тасим. Тази *** няма ли да я изгоните от Парламента ?
2
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от ДПС какво коментират дивите прасета нали не ядат свинско,вай аллах
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колко заменки на гори са си направили предишните ни продажници.. опа управляващи