Дянков бори високите лихви

Ще атакува таксите и определянето на лихвените проценти
Обновена: 9 фев 2012 14:43 | 9 фев 2012 11:51,
101
Дянков бори високите лихви
Симеон Дянков, Снимка: Булфото

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че скоро ще бъдат представени мерки, чрез които да се преследва понижаване на лихвите по кредитите.

Усилията на финансовото министерство са насочени в три основни посоки – как се определят лихвите, какви да са таксите при теглене на кредит и как да се регулират малките кредити така, че да не се стига до "лихварство".

Досега всяка банка в България прилага свой метод за определяне на лихвените проценти, без да е ясно как точно е изчислен, докато в Европа тези лихви се определят на базата на публичния индекс EURIBOR плюс определен процент, каза финансовият министър по БНТ.

Новото предложение е у нас лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR.

Според него така и гражданите много по-лесно ще се ориентират за нивото на лихвите при различните банки.

По въпроса с таксите при отпускане на кредити Дянков посочи, че се предвижда те да се поделят между банката и кредитополучателя или изобщо да отпаднат.

Третото направление на предложените реформи е свързано с регулациите при отпускане на малките по размер кредити до 400 лв. Сега тези кредити не подлежат не регулации и в тази сфера има "лихварство", коментира Дянков.

Предвижда се вече всички кредити, "от една стотинка нагоре", да се регулират, каза министърът, още повече, че миналата година те са били около 500 хил. броя.

Относно готвените промени при функционирането на Сребърния фонд, или третият стълб на пенсионната система, Дянков коментира, че средствата от него се предвижда в бъдеще да могат да се инвестират не само в чужбина, но и в български и чужди държавни ценни книжа, а след време - и на фондови борси у нас и в чужбина.

Мотивът е, че така доходността от тях ще бъде много по-висока. Министърът поясни, че сега тези средства могат да се инвестират само в чужбина и стоят по сметки на БНБ при много ниски лихви.

Пари от Сребърния фонд ще се използват за плащане на суми по външния дълг на страната с падеж в началото на 2013 г., посочи Дянков.

Финансовият ни министър е категоричен, че на този етап Гърция не заслужава отпускането на нови помощи.

"Ако зависеше от мен, щях да кажа "не" на новия транш за Гърция", посочи Дянков.

Министърът поясни, че съседката ни не е свила дефицита си и не е приложила необходимите реформи, както Италия например, а пари се дават, когато има напредък.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
бай Промо преди 12 години
Не им стига на банките, че са си учредили божествени функции да 'създават' пари без да имат покритие (за повече подробности вж. Съмременна механика на парите), ами са заграбили и правото да 'ремонтират' договора след сключване. Повечето хора изобщо нямат представа за какво става въпрос. Вземаш кредит 10 000 за 3 год. на 6.5% (връщаш 11 327), после идват някакви такси обслужване и вдигат лихвата на 9.75% (връщаш 12 010), после услужливо ти преструктурират кредита за 15 год. (за да връщаш 19 440).
80
0
 
0
 
! Отговори
ДемокраД преди 12 години
Най-после оглавник на Левон! Крайно време беше да се озаптят тези кръвопийци, които набутаха маса народ с кредити и после единолично и колективно си вдигнаха лихвите.Мазняра Хачатурян да оди да обяснява на други колко щели да загубят, ако лихвите паднат. Като даваха на куцо и сакато не питаха, а сега добросъвестните платци като дойни кравички ще ги цедят до дупка.
79
0
 
1
 
! Отговори
ЕТ преди 12 години
Не съм икономист и не разбирам какво е EURIBOR или SOFIBOR,но едно ми е ясно,гледайки от моята камбанария.В момента нищо не мога да предприема.Не се осмелявам и да тегля кредит за бизнес.Не мога да участвам и в програми-и там е голям бандитизъм и неоснователно орязване т.е. на манежа ти показват захарче,но накрая не ти го дават.В момента сме до шията ....Дянков ако не успее да се пребори с банките,още повече ще потънем в септичната яма.Олигарсите и монополистите са ни проблема.
78
1
 
0
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
ПИЗДЮК НАСТОЯЩИЙ !!!
77
1
 
2
 
! Отговори
RIZ преди 12 години
Тези мерки са малко закъснели. Очаквах това още преди 2 години, когато банките започнаха да си вдигат лихвите без предупреждение. Ако бяха взели тези мерки фирмите щяха да запазят част от работниците си!!! Сега вече е късно.
76
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Прах в очите. Държавата свърши доверието и парите. Искат да барат други пари и за да залъжат хората им приказват за малки лихви.
75
3
 
0
 
! Отговори
ИДИОТ преди 12 години
АБЕ ТОЗИ *** ПАК ЛИ СЕ Е НАПУШИЛ?!?!?!КАТО МУ СЛУША ЧОВЕК ГЛУПОСТИТЕ, ЕДИНСТВЕНОТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ, КОЕТО МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ Е, ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМА ПРЕДСТАВА ОТ ФИНАНСИ.А ТОЙ Е МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ.КАКВАЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА БЕ?!?!?
74
9
 
3
 
! Отговори
1111 преди 12 години
Аз съм твърдо против! Всяка държавна намеса във финансовия сектор (а и не само в него) не води до нищо добро!!!
73
2
 
5
 
! Отговори
pa-pa преди 12 години
ДАНО ДА СТАНЕ!
72
0
 
15
 
! Отговори
КДК преди 12 години
лихвения процент на всички фирмени и ипотечни кредити в България е с EURIBOR или SOFIBOR според зависи каква валута са. Проблема колко банките слагат отгоре (не е малко). Проблема е че когато 12 месечния EURIBOR падна с цел улесняване на кредитополучателите, банките в България си вдигнаха фиксирания лихвен процент и населението пак го ДУ....А.
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Противен е Дянков !Икономика не може да прави , ама реклама с лихвите може - нядявайте се ,всяка банка има собствена политика и то независима....няма кои да я пипне откъм определяне на лихви и кредити.Некадърността на това правителство още много ще се проявява.
70
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
От ново мрън,мрън,общи приказки и игра с числата а реално в джоба няма никой!
69
0
 
6
 
! Отговори
fsd преди 12 години
Тия дни правителството е подложено на жестоки критики, бедствия, наводнения, убийства, милицонерски истории, и днес - ЕТО Я НАДЕЖДАТА, Флик ще бори банките?!?!?!? Я сега да му прожектират едно интервю на другия Боко - трактора, той каза същото още преди 2 годи. В задачата се пита тогава беше ли прав трактора или Флик чак сега захапа?
68
1
 
15
 
! Отговори
Def преди 12 години
А дано ама надали. В един филм имаше изказване за едни "МРЪСНИ ИРЛАНДСКИ ЛИХВАРИ ДАВАТ КРЕДИТИ СРЕЩУ БЕЗБОЖНИТЕ 15%", А В БГ официално в банката си ме щават с 18%.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няколко високопоставени дипломати от МВнР во главе с министъра на външните работи Николай Младенов са с простудни заболявания и остър катар на горните дихателни пътища (ОКГДП) след посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.тарикатът Дянков не е бил на посрещането извинил се, че има важно съвещание във връзка с поредното бедствие......Виновен за това е американският протокол, който държал 20 минути на студа официалните лица, дошли да посрещнат важната гостенка на летището.Г-жа Клинтън ще слезе от самолета по сако, затова всички трябва да са без връхни дрехи, казали от американското посолство в София. Така външният министър Николай Младенов, посланичката ни в САЩ Елена Поптодорова, директорът на дирекция "Америка" Христо Гуджев, шефът на българския държавен протокол Иван Димитров и още няколко души от Външно зъзнали близо половин час по сака при минус 15 градуса. Накрая Хилари слязла от самолета с дебело палто, а ден след посещението посрещачите й се тръшнали с температура и бронхитни оплаквания, а други - със зачервена оточна лигавица на носа и болки в ставите.
66
0
 
11
 
! Отговори
с. преди 12 години
Много ми е любимо когато под такива теми се появи някой пламенен защитник на банките и разпалено почне да обяснява,че банките не са виновни,че щавят,а хората трябвало да си направят сметката и не знам какво си!Каква точно сметка можеш да си направиш,че не ми е ясно!Договориш се нещо и след 2 месеца по ясни само за тях критерии си променят лихви,вноски и каквото им е кеф!Ако попаднеш в лапите на съдия -изпълнител те ощави и той и изобщо лек ден!Крайно време е да се озаптят тия!Крайно!
65
1
 
10
 
! Отговори
я преди 12 години
тия лакоми банкери убиха цялата икономика време беше да хванат бахура .. хем пазара определял ама ако кажеш нещо публично за някоя банка веднага те уреждат богато със зеле
64
2
 
25
 
! Отговори
с. преди 12 години
Интересно кой пляка минуси като луд обаче!Или *** адвокатчета на банките или платени драскачи!Крайно време е в тая нещастна държавица да се въведе ред!Докога хората ще бъдат мачкани безнаказано!Колко години мобилните оператори си подновяваха договорчета,надписваха си сметчици и никой не ги закачаше!Да не зачеквам темата с монополистите по принцип!Съдия изпълнителите направиха гуши като пеликани!Крайно време е банките да бъдат озаптени!
63
0
 
22
 
! Отговори
Зощо? преди 12 години
Така сме си "добре"-20 лева надница,20% лихва! Взимат ви жилището,преценяват,че то не покрива целият заем,и пак сме длъжници-геноцидът продължава! Ама сме демократично обещество :)
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GERB do kakvoto se dokosne stava po zle,kakto stana i s gorivata