Обсъждаме със САЩ енергийната ни независимост

Плевнелиев и Трайков разговаряха със специалния пратеник Морнингстар
Обновена: 9 фев 2012 20:23 | 9 фев 2012 19:26, Елка Василева
377
Обсъждаме със САЩ енергийната ни независимост
Росен Плевнелиев и Ричард Морнингстар. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев се срещна със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар, който е на посещение в България.

Основното послание от срещата е необходимостта от енергийна независимост в България, начините, по които тя може да бъде постигната и политическата воля за нейното реализиране, каза след срещата външнополитическият секретар на президента Тихомир Стойчев.

По думите му посещението на Ричард Морнингстар е поредно свидетелство за характера на двустранните ни отношения със САЩ и за важността на енергийния сектор.

От своя страна Ричард Морнингстар посочи, че основният акцент в разговорите е бил необходимостта за България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор. Той допълни, че енергийната диверсификация включва също ядрената енергетика, газовите доставки, развитие в областта на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

Още по темата

Тихомир Стойчев изтъкна още, че българската политика в областта на енергетиката се основана на няколко основни принципа - енергийна сигурност, енергийна ефективност, либерализация, прозрачност и енергийна диверсификация. По думите му тези принципи се подкрепят и от американските ни партньори.

Ричард Морнингстар, който пристигна на визита у нас дни след посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, каза, че визитата й е била осезаемо доказателство и символ за това от каква значимост са отношенията между двете страни и от какво значение е България за САЩ.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също се срещна с Ричард Морнингстар. Двамата са обсъдили енергийната сигурност, диверсификацията на доставките и развитието на южния газов коридор.

Те са разговаряли и за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни. "Получихме разбиране и ясна подкрепа от страна на Съединените щати за позицията на българското правителство, което ясно декларира, че на първо място е чистотата на природата и сигурността на гражданите. Ще следим внимателно развитието на технологиите", е подчертал Трайков.

Ричард Морнингстар се ангажира САЩ да предоставят на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.

По отношение на ядрената енергетика е бил потвърден интересът на американски компании да участват в проекти, свързани с настоящите и изграждането на нови ядрени мощности у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
0
 
! Отговори
До 344 преди 12 години
Засрамихме се и се отиваме! Стига вече робство! 21-ви век е, все пак. Врътваме кранчето и дим да ни няма! Само не ни изпращайте, няма да се върнем!
324
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Каква енергийна независимост е това те натискат да ни направят енергийно зависими и още по лошо ще ни направят дръжници и ще завземат всичко!Вън на Русия и Америка!Малко ли сърбахме попарата на руските завоеватели та да се даваме на тези?
323
0
 
3
 
! Отговори
Суверенът преди 12 години
Г-н Президент, показахте ли на госта синагогата? Трябваше да влезете с него там - хубав повод да си сложите ритуална шапчица. И все пак за Вас трябва да е повод за гордост - тоя го броят за тежка артилерия. А за ш. газ не се безпокойте - НЯМА ДА МИНЕ!
322
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха... преди 12 години
Такова противоречие като в това заглавие си е направо постижение
321
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цена на атомния ток (40% от добива) от 1.17 стотинки и маришкия (55% от добива) средно от 6.00 стотинки, да купуваме тока за 17 стотинки, а посредници да правят от 300 до 1000% печалба...!!!И ПАК ИМ СЕ ВИЖДА, ЧЕ НИ КРАДАТ ПО МАЛКО!!!
320
1
 
3
 
! Отговори
един преди 12 години
обсъждаме енергийната независимост от наведена позиция. така е и с добива на злато, манган .......
319
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА РУСКО ГАЗОВО РОБСТВО!!!
318
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До април всички кокошки у нас ще са щастливи, закани се от парламентарната трибуна земеделският министър Мирослав Найденов
317
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 12 години
ами със 60 милиона ще си разрботят,бе,гербераст,хаха
316
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
До 310 и всички останали драскачи на глупости!Стига сте писали измислици и лъжи!БЪЛГАРИЯ ИМА НАЙ-НИСКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА В ЕВРОПА, А МАЛКО ПО ЕВТИНИ БЕНЗИН И ПРИРОДЕН ГАЗ ИМА САМО В КИПЪР, ЛАТВИЯ, ЛИТВА и РУМЪНИЯ! АМА С МНОГО МАЛКО!И всичко това е благодарение на пълната ни зависимост от руските доставки! Това са последните ни екстри от онова мрачно време на братство с Русия, ***!Не знаете ли чужди езици, интернет нямате ли?Четете цените на енергията за цяла Европа в "energy.eu", тикви!
315
0
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 12 години
"Ние няма да оказваме натиск върху България за шистовия газ"------------------------------------------------------------------------------------------Тези толкова бързат вече, че са станали безскрупулни в лъжи и методи за печалба.
314
1
 
0
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Най-добре за България е и Газпром да кандидатства за добив на газ от шисти. За да има конкуренция! И да избере България тези, които ГАРАНТИРАТ(С МИЛИАРДНИ ГЛОБИ) ПРИРОДАТА И НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
313
0
 
0
 
! Отговори
До:Марти преди 12 години
Има ли Булгаргаз технологията за добив на газ от шисти?
312
1
 
1
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
Отново Америка се притича на помощ!Помага ни срещу кого?Братята,освободителите, които имат широка поддръжка сред населението!Защо се стигна дотам?Защо за новите империалисти,управляващи Русия,такива понятия като братя,славянство,исторически корени и прочие не струват пукната пара!А,ПАРАТА,това е единственото,което ги ръководи!Какво им пречи на руснаците да правят политика така-ето България,толкова години била наша колония, ще им продаваме газта на цените на Германия.Всеки да си отговори(ако може
311
0
 
2
 
! Отговори
Марти преди 12 години
След като иде реч за енергийна независимост и за спестяване на едни огромни пари,както се изказва недоразумението Трайчо,много ми е интересно защо държавата не вложи в поучванията субсидията на политическите партии за една година(около 50- 60 мил лв) и ако се окаже че ги има тия залежи,Булгаргаз да почне да ги разработва.ей тогава ще е независимост.А иначе,дали е руски или американски,все си е .*** в нашия г*з....И никой не може да ме убеди че не иде реч за комисионни за политиците.
310
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Тия нашите нагли доларджии докога ще разпродават България и националните ни интереси? С какво са по-добри от рубладжиите......
309
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виж как ви гледат от стената
308
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото до "потенциала на шистовия газ", знаем го, наясно сме, четем, не сме някакви аборигени, за каквито явно ни смятат. Ах, колко се учудила Хилари на старите ни икони и стенописи в Боянската църква, изпреварили италианския Ренесанс! Че тя какво си е мислила? Толкова векове сме избуявали след катаклизмите, като стъпкана трева на пролет, и сега ще оцелеем, въпреки усилията на международните корпорации да ни изравнят по слабоумие с някои други народи.
307
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ни помагат, щом толкова настояват! Но не и с цената на унищожаване на природата и здравето на децата ни. Никой досега не ни е помагал безвъзмездно, ей така, защото сме симпатични. С изключение може би на Леонид Брежнев, който ни даваше петрол след поредните целувки с нашия хитър бай Тошо, а той пък го препродаваше изгодно на трети държави.
306
1
 
2
 
! Отговори
бая ви Ганя преди 12 години
Еиии,пионке!Я се обърни и виж ония двамата как те гледат от заде!Като си ги окачил там помисли за каква кауза са се борили!Сигурно не и да се дупим.