Ще работим за възможно най-скоростно влизане в Шенген!

Борисов отчете приоритетите ни при датското председателство на ЕС
10 фев 2012 10:35,
143
Ще работим за възможно най-скоростно влизане в Шенген!
Снимка: БТА

През настоящата година ще продължим с активните действия на политическо и експертно ниво за възможно най-скоростно присъединяване на България и Румъния към Шенген.

"Усилията ни ще бъдат насточени към промяна на резервираната позиция на Холандия и постигане на общ европейски консенсус по този въпрос", каза премиерът Бойко Борисов, който представи в парламента доклад за развитието на приоритетите ни при полското председателство на ЕС от юли до декември 2011 г., както и основните акценти при датското от януари до юни 2012 година.

"Водещ приоритет за нас през първата половина на 2012 г. остава обсъждането на бъдещата многогодишна финансова рамка. Според нас тя трябва да осигурява финансиране на решенията на новите предизвикателства", посочи Борисов.

„Страната ни спазва строга фискална дисциплина, но дълговите проблеми в страните от еврозоната оказват неблагоприятен ефект не само върху самата еврозона, но и върху държавите-членки на ЕС, които не са приели еврото. Затова ще работим активно за създаването на такива правила, които да гарантират финансовата стабилност в Европа и икономическия растеж”, отчете премиерът.

„Ще работим за това Европа да постигне бюджетна консолидация и най-добрите възможни условия за устойчив растеж и в дългосрочен план висока степен на заетост", допълни Борисов.

По отношение на европейския пакт за финансова стабилност премиерът припомни, че България подкрепя спазването на стриктна фискална дисциплина, равнопоставено участие на страните извън еврозоната в дискусиите по темите, попадащи в обхвата на проектодоговора.

"Ние сме срещу разширяването на предмета на договора извън постигането на фискална консолидация, ще работим за създаването на такива финансови правила, които гарантират  стабилността и икономическия растеж в Европа", отбеляза Борисов.

По думите му вторият основен приоритет за България по време на датското председателство ще бъде обсъждането на законодателните предложения, които ще определят параметрите на общата селскостопанска политика след 2013 г.

"Ще продължим да отстояваме позицията, отразяваща националните ни приоритети в тази област – Общата селскостопанска политика да има стабилен бюджет, гарантирано постигане на целите, заложени в договора за ЕС. Нашата позиция е, че директните плащания са необходимо средство за гарантиране на доходите на фермерите. Затова ще държим на запазване нивото на директна подкрепа на Европейския съюз и справедливо разпределяне на директни плащания между държавите-членки", каза Бойко Борисов.

При отчитане на свършеното през втората половина на миналата година той похвали доброто сътрудничество между изпълнителната власт и Народното събрание, което по думите му е дало възможност българският интерес да бъде отстояван в европейския дебат и да се гради авторитетът на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: Бойко БорисовдокладЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
6
 
! Отговори
lyka преди 12 години
tova go slyhame ot kakto ste dohli na vlas
50
4
 
10
 
! Отговори
men преди 12 години
Общата селскостопанска политика е много проста... унищожаване на българското земеделие...как се прави това ... мн просто килограм фураж е около 50 ст. литър мляко го изкупуват на 45 ст . каква ще е печалбата на земеделеца при положение че една вода от 0.5 л струва около 0.60 ст в магазина, значи половин литър мляко идва на 25 ст. което е 2 пъти по евтино от обикновената вода... за какво земеделие говорим
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Три години слушаме само приказки, а да се прави нещо за хората не виждаме. Не, че не се прави, но само за определени персони, не случайно уж е криза, ама милионерите ни стават все повече...
48
6
 
9
 
! Отговори
угрижен преди 12 години
Някой знае ли на какъв език общува ББ когато е по някакви важни средства.....конграчулейшън само май не е достатъчно?
47
7
 
14
 
! Отговори
нидерландец преди 12 години
Докато министър-председател на Булгария е мутра,забравете за Шенген. While Prime Minister of Bulgaria is the figurehead,forget about Schengen.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 1-2 години от ЕС ще е останал само лошия спомен че е съществувал.
45
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ни трябва шенген трябва да излезем от ЕС и да спечелим руските пазари отново,
44
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А пък податливото Мони Пицата днес заедно с Цецо пудела щели да правят разпродажба на геЙберастките си прашки на звездички,и розовите бикини пак на звездички,всички *** и тикви на разпродажбата извинения не се приемат.
43
3
 
10
 
! Отговори
бая ви Ганя преди 12 години
Стига с този шенген бе!Какво сте заритали толкова за него?Аз пък не виждам какво толкова ще спечелим.Особено сега в тази криза.Наи-много да се надянем на един още по голям ,дебел и чепат.Този ЕС е едно фалшиво обединение.Такава разнородна имерия не след дълго ще се разпадне.Индикаци и ,че това ще се случи има колкото си щеш.Не се заблуждаваите.Ние сме цървулите в този ЕС.Те така винаги ще гледат на нас.Богатия хвърля на бедния по една коричка хляб.И толкоз.Ние им трябваме за други цели.
42
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голямата уста плиткия ум пак проговори
41
5
 
20
 
! Отговори
str преди 12 години
А КОГА ЩЕ РАБОТИШ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИТЕ!!!ПИСНА МИ ОТ НЕПРЕКЪСНАТИТЕ НАПЪНИ ДА СЕ "ВЛЕЗЕ" НЯКЪДЕ ...ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ СИ ВЪВ УПРАВЛЕНСКИЯ АПАРАТ, КАК НЕ ТИ ДОЙДЕ АКЪЛА!?!
40
4
 
8
 
! Отговори
Hell преди 12 години
Samo grajdanska voina e spasenieto ot vschkata mrasotiq prez poslednite 22 godini...
39
4
 
5
 
! Отговори
55 преди 12 години
До 38Иди да се дообразоваш,ако не ти е умряла даскалицата.
38
4
 
5
 
! Отговори
anunimen преди 12 години
sega ne mu vqrvate kade bqhte kogato glasuvahte za nego be hora ve4e e kasno trqbva da se buntuva a ne da se govori no tova nemojem da napravim zashtoto sme strahliv narod asto se otnasq za shengen boiko parvo opravi naroda da e dobre a posle napred.
37
8
 
10
 
! Отговори
работимЕ преди 12 години
Не е казал ще работим, казал е ще работимЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ като всички неграмотници правещи се накореняци софиянци. Единствено Фандъкова говори говори правилно.
36
5
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Абе, подавайте оставката, че много се размирисахме по Европата! За две и половина години дума не чух за социална политика, напротив - съсипахте държавата и хората! Мизерия, безработица, нагло и арогнатно отношение към "робите", увеличаване на де що се сетят, измисляне на всякакви такси за хората, деца умират, поради липса на пари за лечението им и т.н. и т.н. Тази година ще е същата, а другата ги пишете бегали, защото избори идват и ще са заети с предизборната си "покупка"! Това не е управление!
35
4
 
5
 
! Отговори
spasimir преди 12 години
само с розови очила
34
6
 
24
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 12 години
В ШЕНГЕН НЕ ПРИЕМАТ МУТИ ОТ СИК!
33
10
 
8
 
! Отговори
4949494 преди 12 години
Не обичам много ГЕРБ, обацче за Щенген не са виновни...а Холдандич да си го н****а!
32
4
 
10
 
! Отговори
познай кой преди 12 години
Простият рано или късно ще извърши непростима простотия... Ти ще му простиш ли?