US компании имат интерес към ядрената ни енергетика

Уорлик ще агитира средния бизнес в Щатите да инвестира у нас
Обновена: 11 фев 2012 16:26 | 11 фев 2012 16:25,
264
US компании  имат интерес към ядрената ни енергетика
Снимка: БТА

„Има американски компании, които биха проявили интерес към ядрената енергетика в България, но първо българското правителство трябва да каже дали ще има тръжна процедура, дали искате свободна и открита конкуренция.” Така посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик отговори на въпрос дали ще има американско участие в АЕЦ „Белене” или АЕЦ „Козлодуй”. 

Според посланик Уорлик българското решение за ядрената енергетика трябва да отговори на въпросите дали е икономически обоснован проектът „Белене”, дали той осигурява енергийна сигурност за страната и за региона и дали е безопасен. Едва тогава и ако бъде обявен търг, ще стане ясно американското участие в ядрената ни енергетика.
 
За България е важно да има енергийна диверсификация и прозрачност и само тя може да каже какъв енергиен микс иска, подчерта дипломатът пред TV7.
 
Според САЩ колкото е по-голямо разнообразието на енергийни източници, толкова по-голяма е енергийната сигурност, освен това диверсификацията води и до намаляване на цените на енергийните суровини. „Вие неизменно ще разчитате на Русия и руския газ и ние искаме тези взаимоотношения да са добри”, каза Уорлик.
 
Той призна, че въпросът за шистовия газ е бил разгледан емоционално и без достатъчно информация от страна на американската компания „Шеврон”, поради което „сега дори не знаем дали има шистов газ в България”.
 
Посланикът смята, че и българите като него биха искали да разберат дали има шистов газ и какви са качествата му, преди да се пристъпи към решение за разработка. „Затова е необходима дискусия, за да се чуят плюсовете и минусите и аз мисля, че това ще се случи”, каза Джеймс Уорлик.
 
Той оповести, че при предстояща обиколка в САЩ той и нашият посланик там Елена Поптодорова ще се срещнат с представители на бизнеса и ще се постараят да допринесат за привличането на американски инвеститори у нас, особено от страна на средния бизнес.
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Джеймс Уорлик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
За да не се случва това ние като народ с протест да изявиме позицията си!Русия и Америка по далеко от България от тези престъпници никой добро не е видял!
161
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Да ви припомня кой е *** Уорлик това е човекът който нарече Левски и Ботев престъпници и варвари!Вън на американската долна пасмина малко ли ни мачкаха руските пияници че се даваме сега на тези!
160
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Време е да обградим посолството им с искания за отзоваване на пресно олигавения посланник и гол *** Джеймс Уорлик защото лобира за фирми на еврейските международни престъпници и се меси в политиката на страната ни!
159
1
 
23
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Ние, икономическите убийци, сме виновни за създаването на първата истинска световна империя. И ние действаме по много различни начини. Но вероятно най-употребяваният е набелязването на дадена страна, която има ресурси, необходими на нашите корпорации (като петролът), и после ние даваме голям заем за тези страни от Световната банка или от нейни дъщерни организации. Но парите на практика никога не стигат до държавата. Те отиват в големите корпорации за изграждане на инфраструктурни проекти в тази страна електроцентрали, заводи, пристанища. Това са неща, облагодетелстващи малцина богати хора в тази страна. Както и нашите корпорации. Но всъщност не помагат на мнозинството от населението изобщо. Обаче тези хора, цялата държава, остава с огромен външен дълг. Толкова голям, че да не могат да го изплатят. И това е част от плана. И тогава ние, икономическите убийци, се връщаме и казваме: Вижте, дължите ни много пари. Не можете да си платите дълга. Така че, продайте си петрола много евтино на нашите петролни компании, позволете ни да построим военна база в страната ви или да изпратим войници в помощ на някое място, като Ирак, или гласувайте като нас на следващото гласуване в ООН. Караме ги да се съгласят да приватизираме тяхната електрическа компания, техните водоснабдителни и канализационни системи и да ги продадат на американски или на други транснационални корпорации. Получава се цяла пирамида и това е начинът, по който работят МВФ и Световната банка. Поставят една страна в дълг, който не може да изплати и тогава й предлагат да рефинансират този дълг и да платят още лихви. И я задължават да си продаде ресурсите, комуналните системи, застрахователните системи и т.н. Това е двойна, тройна, четворна примка.
158
6
 
3
 
! Отговори
умерен преди 12 години
Диверсификация е истината - добре дошли са американци и французи да инвестират, поне с а почтени и ще си плащат данъците, а не като Лукоил 3- та година на загуба..........само НАП им вярва май
157
2
 
21
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Най-правилното, което може да се направи в случая е да се даде Уорлик да бъде оноден от най-надарения българин и да бъде изпратен обратно в US. Ще стане най-добрият ни посланник там...
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя е загладил косъма
155
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлик, престани да се месиш във вътрешните работи на България и да лобираш за твои близки компании! ***, такова! Хамерикнаците искат да сложат ръка и на енергетика ни и да сме съвсем зависими. Нашите ку*ви-политици разбира се ще са съгласни, стига и за тях да има някоя друга хилядарка от комисионите...
154
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте Белене на американците от AES! Те ще ни направят скънце-централа, както ТЕЦ-а в Гълъбово - ще ни продават тока по левче за КВч. и ще спира точно в най-големия студ, както американското кюмурено техническо чудо, с което ни уреди големият български политик с виолетовуте устни - Иван Костов.
153
3
 
23
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Америконските евреи изведнъж видяха възможност да изкарат някой и друг долар в България, благодарение на свещената ни простота...
152
2
 
17
 
! Отговори
дядо преди 12 години
не ги разбирам тези американци години на ред техните палета ни обясняват как тази енергия е опасна как ще се загробим до живот да плащаме нещо скъпо и неефективноколко много излишни пари са това че неможе да се изплати 100 годиниа сега хоп ще участваме решили са да си хвърлят парите на вятъращо ли и къде е истината сигурно в безмерната тъпота българска
151
4
 
20
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Абе на нас всъщност трябва ли ни американски посланик и за чий всъщност ни е...???
150
0
 
18
 
! Отговори
хахахаха преди 12 години
Запъхтян американски войник дотичва при една монахиня:- Моля ви, моля ви, нека се скрия под расото ви! Ще ви обясня после.Монахинята се съгласила:След малко пристигат двама военни:- Сестра, извинете, да сте видяли случайно един изплашен войник?Монахинята посочила напред и отговорила, че е отишъл нататък.След като отминали, войникът излязъл изпод расото:- Не зная как да ви благодаря...Разберете, аз просто не искам да ходя в Ирак...Монахинята отговорила, че напълно го разбира.Войникът:- Знам, че е неприлично, но не мога да не отбележа, че имате много хубави крака!Монахинята:- Ако беше погледнал малко по-нагоре щеще да видиш и какви хубави топки имам. И аз не искам да ходя Ирак.
149
0
 
1
 
! Отговори
dobrogelateliat преди 12 години
госпожо министър явно се изказвате неподготвена подготвяте те се преди да кажете нещо к7оето не сте съгласували с кукпите които те предложиха наречени президент и вице защото и те ще трябва да съгласуват с ББ.
148
2
 
15
 
! Отговори
ООООО боже ????? преди 12 години
Да живее БРАТКСИЯТ АМЕРИКАНСКИ КАПИТАЛИСТ-КРЪВОПИЕЦ.
147
0
 
12
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Всички политици и дипломати в цял свят имат интереси и те са предимно лични...как не го разбра това плебса в цял свят дори и в този век не мога да разбера...плебса трябва да се организира в граждански общества и протести...и ако трябва да стреля...иначе лошо...за него...
146
2
 
10
 
! Отговори
....! преди 12 години
Те си го казват в прав текст-ИНТЕРЕСИ,ама някои ***,тук пак не могат го разбра!Американия има интереси,които не всеки път съвпадат с нашите!!!!
145
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще доживея ли да видя БГ правителство което да изгони някой нахален и самозабравил се посланик на "велика сила". Просто така за да им покаже, че не могат да ни третират като крепостни селяни а страната васална.
144
0
 
17
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Калинчо само липсва днес да се изкаже като специалист и по ядрената енергетика...за шистовия и газ всичко, каквото имахме да научим от него го научихме...но може би са го пратили на топло, че зимата тази година в България е страшна...пък и то си заслужи момчето със усилията си за защитата на американските интереси у нас...
143
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тази американска *** да се маха от България заедно с шистовия си газ