US компании имат интерес към ядрената ни енергетика

Уорлик ще агитира средния бизнес в Щатите да инвестира у нас
Обновена: 11 фев 2012 16:26 | 11 фев 2012 16:25,
264
US компании  имат интерес към ядрената ни енергетика
Снимка: БТА

„Има американски компании, които биха проявили интерес към ядрената енергетика в България, но първо българското правителство трябва да каже дали ще има тръжна процедура, дали искате свободна и открита конкуренция.” Така посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик отговори на въпрос дали ще има американско участие в АЕЦ „Белене” или АЕЦ „Козлодуй”. 

Според посланик Уорлик българското решение за ядрената енергетика трябва да отговори на въпросите дали е икономически обоснован проектът „Белене”, дали той осигурява енергийна сигурност за страната и за региона и дали е безопасен. Едва тогава и ако бъде обявен търг, ще стане ясно американското участие в ядрената ни енергетика.
 
За България е важно да има енергийна диверсификация и прозрачност и само тя може да каже какъв енергиен микс иска, подчерта дипломатът пред TV7.
 
Според САЩ колкото е по-голямо разнообразието на енергийни източници, толкова по-голяма е енергийната сигурност, освен това диверсификацията води и до намаляване на цените на енергийните суровини. „Вие неизменно ще разчитате на Русия и руския газ и ние искаме тези взаимоотношения да са добри”, каза Уорлик.
 
Той призна, че въпросът за шистовия газ е бил разгледан емоционално и без достатъчно информация от страна на американската компания „Шеврон”, поради което „сега дори не знаем дали има шистов газ в България”.
 
Посланикът смята, че и българите като него биха искали да разберат дали има шистов газ и какви са качествата му, преди да се пристъпи към решение за разработка. „Затова е необходима дискусия, за да се чуят плюсовете и минусите и аз мисля, че това ще се случи”, каза Джеймс Уорлик.
 
Той оповести, че при предстояща обиколка в САЩ той и нашият посланик там Елена Поптодорова ще се срещнат с представители на бизнеса и ще се постараят да допринесат за привличането на американски инвеститори у нас, особено от страна на средния бизнес.
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Джеймс Уорлик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
13
 
6
 
! Отговори
Чист българин преди 12 години
САЩ са велики и ще ни освободят от руското иго..........срамота е страна членка на ЕС да бъде руско магаре.
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние пък не искаме US да ни се бъркат в нашата къща.Искат да се налагат над целия свят.Аз пък искам някой най-после да ги свре в ъгъла.
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук не става въпрос да се делим на руснаци и американци.. ние сме българи и трябва да мислим за България, за нашата природа за нашите деца и за НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ!
119
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЕВО И АНОНИМЧЕТАТА...- КАКТО ЕСТЕСТВЕНО НЕ ЗНАЕТЕ, ОЦЕНКАТА ЗА ЦЕНА 4 МИЛИАРДА ЕВРО, Я НАПРАВИ АНГЛИЙСКА ФИРМА...- НЕ СЛУШАЙ ФАНТАСМАГОРИИТЕ НА КОСТОВ И ПУДЕЛЧЕТО МУ МАРТИНЧО..., ДЕТО СА НА ИЗДРЪЖКА НА АМЕРИКАНСКИЯ ТЕЦ-МАРИЦА, ДЕТО ЗАРАДИ КОСТОВ... ИМ КУПУВАМЕ ТОКА ПО 17 СТОТИНКИ (а от другите по 7-8 стотинки)- МИСЛИ СЪС СВОЯ МОЗЪК, А НЕ ПОВТАРЯЙ ГЛУПОСТИ КАТО ПАПАГАЛ ...
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни глупости Румене не зам дали не си и Овчаров , алтернатива на ВЕИ особено за малка страна като България няма и докато цената на ядреното гориво скача с всеки изминат ден то цената на инвестицийте защото при ВЕИ теса определящите пада с веки изминат ден и забрави за тези 79 стотинки защото вече ги няма .
117
1
 
6
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
128 хахха виж кой не го е *** на САЩ значи не е човек и кой е тръгнал срещу Русия по далече от Москва не стига ... лошото е че стигне ли до там не се и връща жив , а що се отнася до твоите любимци от САЩ - ти сам даваш пример колко страни в света ги обичат , Аз ще ти кажа др - един чакал като видял кокъл и се нахвърлил и го налапал целия от лакомия , да *** за негов късмет зел че се и задавил .... пак от лакумия ..... и зел та се гаврътнал , демек умрял ......
116
2
 
1
 
! Отговори
до 142 преди 12 години
И кво от тва? Ние сме пичове! :D
115
3
 
5
 
! Отговори
до 138 преди 12 години
Ами за това говорим. Сега хамериканците искат да ни ръгнат в гърба и не само там.
114
0
 
5
 
! Отговори
за 138 преди 12 години
Напротив , ние сме били фурнаджииските лопати , единствената страна дето е успяла по време на ВСВ да воюва и за двете страни...
113
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
До 119 май бъркаш нещо американците с руснаците защото точно за тях отговарят твоите думи а тя възстанови след ВСВ Европа и Япония , да не забравяме и южна Корея и след време ще се говри така и за Ирак помнете ми думата.
112
4
 
2
 
! Отговори
педигрипал преди 12 години
уорлик-пи4ага
111
1
 
2
 
! Отговори
за 137 преди 12 години
Стига лъготи, системата е натоварена 70 % при пик бе..........
110
3
 
1
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Който се е хванал с нас ние забивал нож в гърба!
109
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА, КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)Добре...!!! НО СЕ ЗАДЪХВАМЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите) ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точна този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0 , а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякак..., но ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уорлико може да са корумпирани наще и да правим престъпления колкото цяла Русия ама не ни мисли за прости!
107
2
 
4
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
А който се е хванал с нас също не е видял хаир.
106
0
 
2
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
126 говорим като краен продукт ,;)))))))))) а и никога не вярвай на тия ко говорят ,еми имаше разговор между експерти преди доста време, с едно уточнение не бяха българи , ако се сетя точно ще пиша , но за цената съм сигурен
105
1
 
3
 
! Отговори
за 130 преди 12 години
още едно мюре на Кремлин, пис оф бе.............кой развали договора на Бъки Фанфаро и подписа нов без да го чете,че за 30 години, а отворко?
104
2
 
4
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 12 години
Този американски генерал-губернатор взе да се появява във всички вестници!Става нагъл и безпардонен!Командва,заповядва,раздава наляво и надясно препоръки,наставления и директиви! България нима е вече бананова република или Пуерто Рико?Ако имахме национално-отговорно правителство щеше да му бие шута! Що в Русия или в китай или в Гърция не натиска за шистов газ? Щото няма да му разрешат!!!!!
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тея хамериканци как да не им познаеш майките в библейския смисъл.