US компании имат интерес към ядрената ни енергетика

Уорлик ще агитира средния бизнес в Щатите да инвестира у нас
Обновена: 11 фев 2012 16:26 | 11 фев 2012 16:25,
264
US компании  имат интерес към ядрената ни енергетика
Снимка: БТА

„Има американски компании, които биха проявили интерес към ядрената енергетика в България, но първо българското правителство трябва да каже дали ще има тръжна процедура, дали искате свободна и открита конкуренция.” Така посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик отговори на въпрос дали ще има американско участие в АЕЦ „Белене” или АЕЦ „Козлодуй”. 

Според посланик Уорлик българското решение за ядрената енергетика трябва да отговори на въпросите дали е икономически обоснован проектът „Белене”, дали той осигурява енергийна сигурност за страната и за региона и дали е безопасен. Едва тогава и ако бъде обявен търг, ще стане ясно американското участие в ядрената ни енергетика.
 
За България е важно да има енергийна диверсификация и прозрачност и само тя може да каже какъв енергиен микс иска, подчерта дипломатът пред TV7.
 
Според САЩ колкото е по-голямо разнообразието на енергийни източници, толкова по-голяма е енергийната сигурност, освен това диверсификацията води и до намаляване на цените на енергийните суровини. „Вие неизменно ще разчитате на Русия и руския газ и ние искаме тези взаимоотношения да са добри”, каза Уорлик.
 
Той призна, че въпросът за шистовия газ е бил разгледан емоционално и без достатъчно информация от страна на американската компания „Шеврон”, поради което „сега дори не знаем дали има шистов газ в България”.
 
Посланикът смята, че и българите като него биха искали да разберат дали има шистов газ и какви са качествата му, преди да се пристъпи към решение за разработка. „Затова е необходима дискусия, за да се чуят плюсовете и минусите и аз мисля, че това ще се случи”, каза Джеймс Уорлик.
 
Той оповести, че при предстояща обиколка в САЩ той и нашият посланик там Елена Поптодорова ще се срещнат с представители на бизнеса и ще се постараят да допринесат за привличането на американски инвеститори у нас, особено от страна на средния бизнес.
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: Джеймс Уорлик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
5
 
! Отговори
Статистик преди 12 години
Загрижили се били!!!...ай сиктир бе нещастници.Една тухла ли надградихте за родината ни.Кръвчица ли проляхте за народът ни.Какво сторихте за нас, за православието и за народа ни?Мизерници!И много моля, тези които плюят по Русия, да почетат малко история.Няма да е зле.
201
4
 
1
 
! Отговори
за НФБ.. преди 12 години
..методиката ше я видиш....като стане бензина 3-лв., а газта 2!Тогава и яденето ти ще бъде ,по друга методика!Те руснаците се грижат за ....тая "методика", ЯКО--не си ли забелезал???!!
200
2
 
2
 
! Отговори
Баба Мара... преди 12 години
целата позитано-20 е купена от хамериканците.Пирински/..др.Зайков/..нали се е очувал в Хамерика ,бе..вие за балама ли го имате?Егати , наивниците....
199
2
 
4
 
! Отговори
ЧЕРВЕНАТА СНАХА.... преди 12 години
...НА ПАРТИЯТА ---БКП/бсп-МЕГЛЕНА КУНЕВА....е от същия модел:ЗАТВОРИ РЕАКТОРИТЕ НА АЕЦ-КОЗЛОДУЙ ....ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА БРЮКСЕЛ !НЕ ВЕРВАЙТЕ НА КОМУНИСТИТЕ, ОТ ПОЗИТАНО-20, ...НА ГЕРГОВЦИ,ПРЪМОВЦИ, СТАНИШЕВЦИ, ПИРИНСКИ И ПЪРВАНОВЦИ......!УОРЛИК .....ИМ Е СТАРА СИМПАТИЯ---ТЕ РАБОТЯТ ПРОТИВ РУСИЯ....защото парите са в АМЕРИКА!АКО ИСКАХА "РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ"....ДА СА ГИ НАПРАВИЛИ ДО СЕГА!ТЯХ-----ПАРАТА ГИ ИНТЕРЕСУВА....ДРУГОТО СА ПРИКАЗКИ И ПРОПАГАНДА!!!!
198
2
 
2
 
! Отговори
от БКП/бсп...ОБИЧАТ. преди 12 години
....ПОСЛАННИКА НА САЩ --УОРЛИК....ха,ха,хаааааа...ОСТАВЕТЕ ПРИКАЗКИТЕ ИМ!..НАЛИ , ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА ,МУ Е ПЪРВА ДРУЖКА И ПОМОЩНИК В ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ??ПОМАГА МУ ДРУГАРКАТА ....С КАКВОТО МОЖЕ, СРЕЩУ ......"СКРОМНО" ЗАПЛАЩАНЕ!КОМУНИСТИТЕ СИ ПАДАТ ПО ДОЛАРИТЕ ,БЕ....НЕМА ПРОБЛЕМИ!ВСИЧКИ ПОСЛАННИЦИ СА СМЕНЕНИ----Е.ПОПТОДОРОВА ....НЕ!*** , ОТ БКП/бсп..ВИ ЛЪЖАТ:....БКП/бсп, направи ли нещо за АЕЦ-Белене?????Не , разбира се ..изкопаха един голем ГЬОЛ---ГУШНАХА ПАРИТЕ И .до тука!
197
0
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Да, приятели, Америка много се е загрижила за нас. Генерал-губернаторът се труди с пот на челото за нашето добруване. Чудя се само, защо не ни предложи Hi-Tec от Силиконовата долина - хем нискоенергоемки, металоемки и т.н., хем ние ще се почувстваме горди и достойни люде от предните редици на световната цивилизация. Нещо от областта на нанотехнологиите? А ни занимава със шистов газ и реактори. Америка ни мисли вече за прочетен вестник, та ни изпрати тоя! След Пардю, Боулън, и другите преди него!
196
0
 
1
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
За всички стана ясно в разгара на тази зима необходимостта от строежа на нови и възстановяването на съществуващи реактори.Зелената енергия е скъпа,несигурна,недостатъчна и служи едва ли не само за рекламни цели.България може и трябва да стане енергиен център на Балканите,ел.енергията ще е по-все търсена.Не може да сключваш договори за доставка на ел.енергия и след това да не можеш да ги изпълниш,реномето на енергийния пазар е като на всеки друг,носи загуби или печалби.
195
0
 
4
 
! Отговори
до 247 преди 12 години
Да си стискаш пъпките и да бегаш при мама бе пипонь.Те без пари ще ни направят реактора...Два американски, построени в Козлодуй са по-скъпи от цялото Белене бе ***.Бегай...и мисли преди да драскаш!
194
0
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ Защото след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! Тя е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ В нея задължително трябва да се инвестират ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва 1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 75 СТОТИНКИ!!!2. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 3 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ, НА АНТРАЦИТНИТЕ ВЪГЛИЩА В ДОБРУДЖА, ЗА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВОИ- За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
193
5
 
1
 
! Отговори
за 240 преди 12 години
предлага диверсификация и разбиване на руския монопол, проста пръчко - еди американски атомен реактор в Козлодуй ще реши проблемите ни за 50 години напред....
192
1
 
2
 
! Отговори
за 241 преди 12 години
Германия добива шистов газ от 1956 година, мога тсами хората
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАЗЕН
190
1
 
5
 
! Отговори
20 % преди 12 години
С 20 %, горивото по-евтино в САЩ.Дайте му на човека да си бие спринцовката. А налейте му и една ракия, с цигарка-марихуана нали!Сигурен съм, че ГЕРБ ще защитят чинно поклонно интересите на: А кажете на кого ! + САЩ - България
189
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
американците не идват, за да ни помагат. Който мисли така е гледал много американски филми
188
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
що не идат да дупчат в Германия или Франция? И те зависят от руския газ! Излиза, че ние сме им по-скъпи на американците. Мноого благодаря, ама не ща!Само да не ги ядосаме, че за секунди ще ни спретнат една Босна, а имат бая бомбида хвърлят. А и си знаят пътя още от Втората световна - бая българи утрепаха!
187
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
239, умерено *** си.К'во предлага губернатора:евтин газ ли или за нас мърсотията, а за тях парите.
186
9
 
3
 
! Отговори
умерен преди 12 години
*** простите пръчки сте, скъпи сънародници - плащате най-скъпия газ в Европа и с пяна на устата плюете САЩ дето единствено може да ви измъкне от лапите на Газпром и ***, като румен Офчи......всеки народ си заслужава управниците а и цените да добавя аз
185
7
 
4
 
! Отговори
ДАВАЙ преди 12 години
УОРЛИК ЗАБИЙ ЗНАМЕТО НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ И ...ONLY IN AMERICA
184
0
 
6
 
! Отговори
към 235 преди 12 години
Това е цитат от книгата на Джон Пъркинс"Тайната история на американската империя".
183
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние, икономическите убийци, сме виновни за създаването на първата истинска световна империя. И ние действаме по много различни начини. Но вероятно най-употребяваният е набелязването на дадена страна, която има ресурси, необходими на нашите корпорации (като петролът), и после ние даваме голям заем за тези страни от Световната банка или от нейни дъщерни организации. Но парите на практика никога не стигат до държавата. Те отиват в големите корпорации за изграждане на инфраструктурни проекти "