България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск

Обявиха и "черен" списък на най-уязвимите еврочленки
Обновена: 14 фев 2012 12:59 | 14 фев 2012 11:26,
109
България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия е съставила "сив списък" на страните от ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, в който присъства и България.

Наред с Великобритания, Франция, Белгия и Словения нашата страна се разглежда като "намираща се в зона на икономически риск", съобщава БТА.

Оценката се прави въз основа на десет ключови икономически показатели, сред които размер на държавните средства и дългове, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, цената на работната сила, данъчната система, социалните гаранции.

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения. В този списък попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната задача на изследването е била да определи за всяка от страните в Евросъюза степента на риск от макроикономически дисбаланс. В резултат е била откроена "критичната четворка" в ЕС.

Гърция е извън всякакви списъци, тъй като в при нея действат специални стабилизационни програми на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се списъкът, получил вече названието "черен", по-късно днес да бъде представен в Страсбург пред евродепутатите от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Това ще бъде първият доклад за механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.

Още новини от българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Европейска комисия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
9
 
! Отговори
До № 51 преди 12 години
Викторе, кратко въпросче, моля! Ти правиш ли разлика между финанси, т.е. пари и икономика, стопанство? Само питам и отговор не искам! Не ги разбираш тези неща! У нас от години няма условия за нормална стопанска, икономическа дейност и от там ще, а май са дошли социалните сътресения, от безработицата и фалитите на малки и средни фирми! Ти си финассово стабилен, слабо рисков, но икономически неефективен, по твоя пример!
49
5
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Виктор тук си прав.Това е голата истина тук Всички ядем боб, но тази стабилност за мене е мизерия --Ами тогава кажи "тенкю баби" на БКП!
48
0
 
11
 
! Отговори
CTaH4o_pln преди 12 години
Виктор тук си прав.Това е голата истина тук Всички ядем боб, но тази стабилност за мене е мизерия
47
3
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 12 години
Това е идеологията на типичен герберски фашист. Яж боб и карай москвич,радвай се на опушената си панелка европеецо,ние полицаи,прокурори и мутри ще рискуваме и тънем в дългове.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Агитките на ДПС и БСП пак се пръкнаха - да плюят България!
45
1
 
6
 
! Отговори
До уиктор преди 12 години
Ходи пий едно виски че дори и Уиктория Бекъм ще ти се смее на глупостите които пишеш.
44
12
 
12
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 37Както казах става въпрос за икономическа стабилност, а не за стандарт на живот. За да ме разбереш ще ти дам следния пример. Да речем аз имам москвич, гарсониера и ям боб всеки ден, само че нямам никакви дългове, даже имам някой спестен лев. А ти имаш мерцедес, тристаен и ядеш по ресторанти всеки ден, но нямаш никакви спестявания и дължиш хиляди левове на банката. Освен това не се знае дали другия месец все още ще имаш работа и дали ще си на същата заплата. Аз съм стабилен, а ти не си.
43
1
 
5
 
! Отговори
CTaH4o_pln преди 12 години
Но на този Гошо( от гърция) държавата му е давала по 2000 евро на месец и той няма да връща пари.Той не е виновен ще е зимал пари от управниците който не са мисли след 10 години, кой ще ги връща.А тук не се мисли за народа да е добре , а кради пак след 10 години пак ще се краде
42
5
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
След 5-6 години българите ще са по-богати от гърците, заяви българският вицепремиер Симеон Дянков пред БНТ.--Сбъркал е човекът - ще ги минем по-рано. Вече подписаха споразумение за 30 % безработица, 70% от населението да бъде на минимална заплата от 600 евро, за младите до 25г. - 520 евро.Поради по-високите цени с 600 евро в Гърция си бедняк.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в България само рядка кафява маса изплува мили ми номер 42.и сега какво се оказа принципа бедни ама стабилни и той се разпада барабар с асфалта.каква ли ще е новата герберска измишльотина
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква стана тя? "Великите" гърци дори не са в списъка на белите хора, а в отделен списък - на ***. И така още 30 години. Да им е честито!Да им е честит и новия генерал губернатор - др. Меркел.--Малееееей, тия наистина ги натикаха на кучето в ауспуха.
39
6
 
16
 
! Отговори
До уиктор преди 12 години
След 5-6 години българите ще са по-богати от гърците, заяви българският вицепремиер Симеон Дянков пред БНТ. С тази мисъл финансовият министър надмина глупостите, които Бойко Борисов постоянно сипе за гърците - колко били зле, как ние сме по-добре от тях и т. н. В Гърция пенсиите се движат основно между 800 и 2000 евро. За 5-6 години трябва да паднат наполовина, а българските от сегашните 100 евро да се вдигнат 5-10 пъти, за да станем по-добре от гърците. Същото е и със заплатите. Сегашните 300 евро средна българска заплата трябва да се увеличат 4-5 пъти, а гръцките да се намалят 2 пъти, за да ги надминем. Това идва да покаже, че България има финансов министър, който не може да смята. Защото, възможно е гръцките пенсии и заплати да се намалят още наполовина. Но не е възможно за 5-6 години българските да се увеличат 4-5 пъти. Трябва да си голям лъжец или просто *** да твърдиш такова нещо. Най-малкото един финансист трябва да знае, че петкратно увеличение на доходите за 5 години е невъзможно, освен ако няма опустошителна, галопираща инфлация. Което пък не може да стане при валутен борд. Може би Дянков завоалирано иска да каже, че ще падне бордът? Преди седмица пак Симеон Дянков в интервю за германският вестник Ди Велт каза, че кризата, която разтърсва Гърция, е от полза за България, а българите до известна степен са щастливи от нещастието на гърците. Докога българският премиер и вицепремиер ще се гаврят с проблемите на съседните гърци и ще ни плашат с тях? Няма ли кой да възрази на Борисов, че ако в България няма финансова криза, това не е благодарение на неговото правителство. Никога в България в последните години не е имало финансова криза. И при предишното, и при сегашното правителство. България беше засегната от икономическа криза, предизвикана от кризата в Европа. На този фон сегашното правителство не направи нищо да поощри производството и потреблението, а напротив - само рестрикции, които закопаха държавата още повече. И на това отгоре да казваш постоянно колко са зле гърците и колко ние сме добре е гавра и с двата народа. Защото българите направо мизерстват в сравнение с гърците, дори при сегашния финансов колапс на съседите.
38
9
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Браво Дянков! Без тебе сега щяхме да сме в черния списък!--Май щяхме да сме в отделен списък, като Гърция. Щяхме да си пропомним гладните години на БСП по времето на Виденов и Луканов.
37
6
 
14
 
! Отговори
До уиктор преди 12 години
Виж какво простовато полицейско синче. Докато хунтата Герб са на влста ще сме във всички черни списъци и ще стоим на дъното на Европа завинаги. Ти можеш да си прославяш тази подигравка която се нарича правителство,но народът знае по добре.
36
12
 
8
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Въпреки воденичния камък, който нахлузиха на шията на държавата БКП, а след това и техните мутанти БСП и ДПС - България започва да изплува!*** са бесни, защото сега не могат да крадат. Няма вече хонорарчета по няколко милиона. Няма няколко милиарди "излишъци" от бюджета, които Станишев да раздава на обръчите от фирми на ДПС и БСП.Ревете, псувайте в нета - но си стойте там, в калта!България е по-добре без вас!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сигурно оня сина на болен лидеров е смъркал из кенефите на европарламента..
34
10
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Пичове, "великите" гърци в момента нямат никакъв избор, разбирате ли? Това, че имали достойнство, дух, борбеност и не знам си какво са глупости! Заради безрасъдното им икономическо поведение сега трябва да се съобразяват на 100% с ЕК. В противен случай ги чака фалит. Не бих нарекъл достойнство, това да дължа на Гошо 10 000 лв. и да отида да се карам с него, заради това, че иска да му ги връщам.
33
1
 
19
 
! Отговори
Ромпуй преди 12 години
Конграчулейшънс ГЕРБ !
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
wiktor е една платена мижитурка.Подминавайте е с презрение и толкова!!!!
31
2
 
9
 
! Отговори
CTaH4o_pln преди 12 години
Виктор кое не е зле.Ние сме след тях защото там хората си отстояват правата а тук работия за 300 лв и ако си надигнеш главата те отстраняват защото зад теб има още 1000 гладни гарла които чакат да направиш една погреяна стъпка.Пък за Гърция си живяха царски над 10 години и сега имат доблеста да искат още,но това показва че си отстояват правата и парите до колкото ги заслужават е друг въпрос