България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск

Обявиха и "черен" списък на най-уязвимите еврочленки
Обновена: 14 фев 2012 12:59 | 14 фев 2012 11:26,
109
България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия е съставила "сив списък" на страните от ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, в който присъства и България.

Наред с Великобритания, Франция, Белгия и Словения нашата страна се разглежда като "намираща се в зона на икономически риск", съобщава БТА.

Оценката се прави въз основа на десет ключови икономически показатели, сред които размер на държавните средства и дългове, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, цената на работната сила, данъчната система, социалните гаранции.

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения. В този списък попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната задача на изследването е била да определи за всяка от страните в Евросъюза степента на риск от макроикономически дисбаланс. В резултат е била откроена "критичната четворка" в ЕС.

Гърция е извън всякакви списъци, тъй като в при нея действат специални стабилизационни програми на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се списъкът, получил вече названието "черен", по-късно днес да бъде представен в Страсбург пред евродепутатите от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Това ще бъде първият доклад за механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.

Още новини от българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Европейска комисия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
23
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Какви рискове, нали тук сме данъчен рай?
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това се очакваше, защото в България вече няма бизнес. Не остана. Фирми градени 20 години изчезнаха и никога няма да се появят отново.Това, което остана са пенсионери, служители, чиновници и прочее разпределители на държавния бюджет. Да видим до къде ще стигне този бюджет. Като само се тегли от него и никoй нищо не внася - предполагам не за дълго.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нали бехме бяла държава.дайте списъка с белите държави в ЕС.След като има черни и сиви държави що не посочват и белите.
7
2
 
25
 
! Отговори
АМИ СЕГА?! преди 12 години
РАНО ИЛИ КЪСНО ИСТИНАТА ИЗЛИЗА НЯВЕ!
6
6
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
България ще бъде подложена на обстойно разследване относно икономическите й показатели. Дано след това обстойно разследване не се окажем редом с Гърция извън всякакви списъци. Аз лично не вярвам от самото начало на данните, които нашите управляващи изнасят за обществена информация. Скоростта, с която парите ни от резервите се харчат на поразия, без грам свършена работа, води до извода, че няма никаква финансова дисциплина, не виждате ли как разходите им за заплати и луксове растат? Откъде пари?
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой лъже.Но на нас ни е забранено да вярваме дори на себе си.Така че.....Ооо Слънце ,изгори тези които не ти се кланят и сервилничат!!!!!
4
5
 
24
 
! Отговори
Божественият преди 12 години
Цвъки спиш .За такива статии съм казал....бухалки.Като в доброто старо време.Може и като в настоящето палки!!!!!
3
7
 
34
 
! Отговори
Jordan Shangov преди 12 години
Това не може да е истина.Според правителството сме една от най - стабилните държави в ЕС.Най - високи доходи, най-ниска безработица и силно изразена социална ангажираност...а те ни сложили в "Сивия списък."Защо ли?
2
8
 
33
 
! Отговори
Fox преди 12 години
Дянков, нали бяхме най-стабилните ве маняк?
1
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакай бе какъв риск?Нали сме най-стабилните?Абе Боко удари му един шамар на тоя бе.Как може за най-стабилната държава в света да говори, че е в риск?