България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск

Обявиха и "черен" списък на най-уязвимите еврочленки
Обновена: 14 фев 2012 12:59 | 14 фев 2012 11:26,
109
България в "сивия" списък на ЕК за страни в риск
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия е съставила "сив списък" на страните от ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, в който присъства и България.

Наред с Великобритания, Франция, Белгия и Словения нашата страна се разглежда като "намираща се в зона на икономически риск", съобщава БТА.

Оценката се прави въз основа на десет ключови икономически показатели, сред които размер на държавните средства и дългове, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, цената на работната сила, данъчната система, социалните гаранции.

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения. В този списък попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната задача на изследването е била да определи за всяка от страните в Евросъюза степента на риск от макроикономически дисбаланс. В резултат е била откроена "критичната четворка" в ЕС.

Гърция е извън всякакви списъци, тъй като в при нея действат специални стабилизационни програми на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се списъкът, получил вече названието "черен", по-късно днес да бъде представен в Страсбург пред евродепутатите от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Това ще бъде първият доклад за механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.

Още новини от българската икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Европейска комисия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
106 преди 12 години
Забравяш, че в България милиони българи бяха принудени насила икономически от ГЕРБ и СДС да станат бездомници, изоставиха къщите си и емигрираха в Гърция.
89
1
 
2
 
! Отговори
xXx преди 12 години
Все някой ще намери причина да мрънка и да се оплаква! Гърците това, гърците онова.... А не искаш да видиш, че междувременно 30 000 души в Атина са бездомни! Така че, докато имаш, какво да ядеш, докато имаш покрив над главата, и както виждаме и докато имаш собствен интернет, си трай и не забравяй, че живееш много по-добре от много други!
88
2
 
2
 
! Отговори
do 104 преди 12 години
те затова в следващите 300г. ще са пример защо не трябва да краде и лъже по социалистически обичайсамо гледай
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците без черен или сив списък, без финансова дисциплина и без валутен борд са далеч преди българите по доходи и пенсии.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците що пари наляха в усилията си да сме само в черните списъци по света
85
4
 
2
 
! Отговори
az sam nikoi. преди 12 години
nqma jivot veche vav tazi darjava,kakvo dase pravi edinstven izhod e smarta.
84
3
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
Ааааа, недей така да говориш. Не сме си затрили земеделието. Продадохме 1 млн. декара земеделски земи на еврейски фирми. Това си е направо Зделка. Те сега ще дойдат да копат и ще ни хранят наготово.
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия по цял ден кроят някви списъци, от които файда няма.Тоз кво каза сега, че никой нищо не разбра. Аман от безсмислени лакардии, облечени във високопарни излияния.
82
4
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
96-ТИ,- НЕЩО НЕ РАЗБРАХ...- ГЕРБ РУСКА ПАРТИЯ ЛИ СА ИЛИ САМО СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ГРУ НА РУСИЯ...???- ИЛИ ОТ МАСОНИТЕ..., НО ПЪК ТЯХ КОЙ ГИ УПРАВЛЯВА..., МАЙ БЕШЕ КГБ...???- МОЛИМ ТЕ... СВЕТНИ НИ, ЧЕ ТЪНЕМ В МРАК...
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затрихме си земеделието. Затрихме си военната промишленост. Затрихме си всякакво производство, което имахме. На тяхно място нищо. Всъщност, не нищо, а тотален грабеж. България имаше потенциал за развитие на високотехнологични производства, но читавите специлисти вече напуснаха потъващия кораб. Инвестиции - добре, но къде е родното производство? Чужденците идват, инвестират и след това си изнасят печалбите. А ние? Не в сивия, а направо в черния списък трябва да сме. Ама ние сме си там де....
80
4
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
това не е хамериканска капиталистическа демокрациятова е псевдодемокрацията създадена от Руските слуги тук за да намразим запада и неговите ценности та да се върнем в руския концлафердоста хора зеха да проглеждат че Русия е тази, която ни държи в контролирана бедност и саботира по всякакъв начин икономическото и политическото ни развитие
79
1
 
4
 
! Отговори
SAITA NA EC преди 12 години
Франция,Англия и Белгия са намалили износа с средно 28% и се нарушава търговския balance,т.е. внасят повече отколкото изнасят,докато проблема в България е вдигане на цените на жилищата,но в Париж също се вдигнаха с 50% защото има търсене така че тая португалска *** да си гледа работата
78
2
 
10
 
! Отговори
22г.преход ,ф Бг преди 12 години
Няма държава ,няма армия ,няма култура ,няма образование,няма грамотни ,няма ред ,няма дисциплина ,няма закони ,....ИМА ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ ------*** ДО ШИЯ ----САМО В Бг!Да ви се невиди и хАМЕРИКАНСКАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ---ДЕМОКРАЦИЯ !
77
4
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
ами ходи бегай при тях мазохист смотан
76
1
 
3
 
! Отговори
Лисабонски Договор преди 12 години
Във Лисабонския договор е поместена Европейската Конституция, която Европейското общество отхвърли със референдум..За подписването на Лисабонския договор обаче не се изисква референдум само подписи от всяка държава членка..Този човек оглавява комисия която се НАЗНАЧАВА от банкерската върхушка а не се избира от европейските народи както Европейският Парламент, който обаче е подчинен на комисията... Демокрацията умря..да живее Демокрацията
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си бяхме седяли с братушките. тоз "европейски майтап" взе да ми писва
74
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ЗА ДА ПОСТИГЕМ НАЦИОНАЛНИЯ СИ ИДЕАЛ: Благоденствие на ЦЯЛАТА Българска нация!ОТ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ В ИКОНОМИКАТА, ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯБюджета е неадекватен, защото едновременно бушуват:1. Световна финансова криза;2. Световна продоволствена криза;3. Световна рецесия;4. Световна екологична криза; Българската криза обаче е структурно-управленска:- У нас съществува Предпазарно стопанство...- Най-голямата пречка за развитието ни е Клиентската система, наречена Обръчи от олигархически фирми червени, сини и татарско-циганскиОткъде пари ли?- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27% от нея!!! Следователно средната ни заплата ТРЯБВА БЕЗПРИКОСЛОВНО, да е със 63% по-висока или да е 1026 лева!!! - За по-високи доходи РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА, да модернизират производството си, а за да го направят Данък печалба, за инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%, а за останалата и част, колкото са удръжки като на работещите граждани 37.5%... и само при това условие данък девидент може да е с нулева ставка Изхода е ОТМЯНА НА ВАЛУТНИЯ БОРД и Преработка на бюджета, заради:1. Американската финансова криза Еврофондовете не стигат Необходимо е мощно директно нисколихвено кредитиране на производството, чрез ББР... , В КОЯТО ДА СЕ ДЕПОЗИРАТ ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ФИРМИ!!! 2. Световната продоволствена криза - Стимулиране на Селското стопанство Поземлена реформа налагаща собственост САМО НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА на земеделска земя до 1 000 декара, безлихвени кредити от ББР до 100 000лв. и възстановяване за държавна сметка на Хидромелиоративните системи...3. Световната рецесия Всички държавни пари да се внесат в ББР. Данъчно стимулиране и банкови гаранции, чрез ББР, на износно ориентираните крайни производства..., което ще раздвижи съпътстващите и кооперирани фирми4. Световната екологична криза - Строителството на АЕЦ-Белене 33% от поръчките са за Български фирми, които имат въпиюща нужда от тях и затваряне на 50% от въглеродните ТЕЦ-ове, защото глобите за парникови газове ще ни върнат в каменнета ера....5. Структурно-управленската криза и беснеещата комунистическа Мафия възстановяване на държавните институции, под лозунга - Да върнем демокрацията в България НЕ на свръх-либерализма, и следните реформи:- Тотална реформа в МВР и Съдебната система- Индивидуални картови сметки здравни досета в Здравеопазването;- Масово Професионално средно образование гимназийте, са доказана загуба на време- Съкращаване на държавния апарат с 30%.Всичко останало е от "Лукаваго...
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по-добре в сивия европейски отколкото в черния европейски или в руския колонизационенно предателчетата комунисти си искат само в руския колонизационен и затова не мож им затвори устата
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия в европейския само директиви, доклади, претенции и т.н. Няма ли да се хванат и да свършат някаква работа. Ако това им е работата, то меко казано да вървят на майната си. или както казват някъде: пошли на х.й. По *** организация от европейския не бях виждал. То и при чичко Сталин имаше по-малко простотии. Щасливи кокошки, прасета, а хората умират от глад. Създайте работни места и ще ви призная. Ако не можете не ни правете на ***. Не сте по умни от нас.
71
2
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО, ПРЕДИ САМ ДА СИ БИЕШ КАМШИКА, ТА ЮРЪПАТА ДА ТИ РЕЧЕ КОНГРЕЙТ-СЮНЕТШЪН, СИ СВЪРШИ ТВОЯТА РАБОТА - В БЪЛГАРИЯ имаме най-ниското данъчно облагане на богатите, най-високо за бедните и нямаме социално и икономическо развитие. От 23 години отглеждаме изкуствен парников бизнес и той все е болнавичък и БЕЗ ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ (то, какво да очакваме от комунисти бизнесмени)Обаче, ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ НА ГЕРБ!!! ОБАЧЕ, ХАЙДЕ ПРЕДИ ДА ОПРАВЯТЕ, ЮРЪПАТА (за едно кнгресюлейшън), ПОЧНЕТЕ ДА СПАЗВАТЕ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Вече никой не Ви пречи, та като европейци да публикувате СЪВМЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламента, Правителството и Президента, че С РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИТЕ ПЛАНИРАНИ в бюджета за 2012г., ще започнете да спазвате "Харта за правата на човека", залегнала в Лисабонския договор и Конституцията:Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа. Какви са минималните ЧОВЕШКИ изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 298лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 692лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. С по-малко се извършва Национален геноцид...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2124лв., а средната заплата е само 640лв...Днес: - 70% от работещите (1.8 мил.) са Социални аутсайдери хора лишени от обществен живот, заради незаплатеният им труд, а те издържат 5.0 милиона Към тази цифра трябва да прибавим и 60% от пенсионерите - около 1.0 мил. Да не забравяме и около 0.7 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 298лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 6.7 милиона, а всичко това е:- Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека и е ГЕНОЦИД, който е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО, ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!!- ДО РАИРАНИЯ ШАЕК ВИ ОСТАВАТ 2 ГОДИНИ