Защо ЕK ни нареди сред държавите с икономически риск

Комисията е взела предвид високия дефицит по текущата сметка от 2008 г.
Обновена: 15 фев 2012 10:06 | 14 фев 2012 20:00,
43
Защо ЕK ни нареди сред държавите с икономически риск
Снимка: БТА

Днес стана ясно, че в свой доклад Еврокомисията е поставила България в списъка на държавите с икономически риск, по-точно в т. нар. "сив списък".

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения, като него попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната причина да сме в сивия списък е високият дефицит по текущата сметка от 2008 г., а през 2011 г. вече сме с излишък. Състоянието на текущата сметка е един от 10-те критерии, като се вземат данни за последните 3 години, а именно 2008, 2009 и 2010 г.

Утре БНБ ще публикува данните за декември 2011 г. и ще имаме окончателните данни за 2011 г., но вече се знае, че текущата сметка ще е положителна, защото за периода януари-ноември 2011 г. тя е плюс 1,15 млрд. евро.

Вече има информация от НСИ, че за декември търговският дефицит е 320 млн. евро, освен това имаме и приходи от еврофондове и българи, живеещи в чужбина, затова дефицит по текущата сметка дори и да има, той ще е под 320 млн. евро и за цялата 2011 г. ще отчетем около 1 млрд. евро излишък.

Европейските експерти обаче ни представят в негативна светлина, използвайки данните за 2008 г. (минус 8,2 млрд. евро), 2009 г. (минус 3,1 млрд. евро) и 2010 г. (минус 476 млн. евро).

България е втора в Европейския съюз по най-нисък размер на държавния дълг през третото тримесечие на миналата година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Затова по критерия "Публичен дълг като процент от БВП" определено не сме в сивия списък.

По отношение на критерия "Дълг на частния сектор като процент от БВП" пък еврочиновниците не отчитат, че почти целият този дълг е между чуждестранни компании и българските й поделения и много малко са между чуждестранни кредитори и несвързани с тях български предприемачи.

Най-общо казано, използването на механични показатели, без да се отчитат актуалните икономически тенденции от европейските чиновници, води до отрицателен имидж за България, което в крайна сметка би могло да оскъпи финансирането за страната ни.

Официалната позиция на Министерство на финансите и още новини от икономиката на България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: доклад ек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
20
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
Разликата между повечето европейски "специалисти" и повечето български такива е, че едните са родени в Северозападна Европа и другите в Югоизточна. Достатъчно е човек да поживее и на други места, за да разбере, че некадърността не е с български произход. И там има такива, които, както казваме, "на две магарета слама не могат да разделят". Смешното е, когато се опитват да прикриват собствените си проблеми с преувеличаване на чуждите. Хубава вечер за всички!
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комисията е взела предвид високия дефицит по текущата сметка от 2008 г.----------------------------------------------------Е каква е тая оценка 4 год след събитията - нали тогава управляваше тройната обирджийница ,която вместо да се разплаща си пълнеше собствените банкови сметки с милиони
16
6
 
22
 
! Отговори
глупав народ ей.. преди 12 години
Това за дълга през 2008-е е изсмукано от пръстите на герберастите - вече сме февруари 2012-а и три години назад за ЕК са - 2009, 2010 и 2011 - останалото е болшевишко четене на доклада, също както дявола Евангелието.
15
5
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
От магистралите парите са заминали за турската фирма - любимка на боко. дори работниците й не говорят български. Когато един падна от висок мост се оказа, че не е он наш,те, а от Турция. Да са ни живи и здрави боко, цоко и доко, нали и те трябва да ядат бял хляб, а само с една, макар и министерска заплата, плюс няколко хилядарки за участие в бордове не стигат.
14
4
 
19
 
! Отговори
со 12 преди 12 години
Прав си е човека щатите от доста време са на изкуствено дишане и благодарение на Китай още го има долара ,а това крепи и щатите като държава при едно по сериозно ангажиране на Китай с Европа и еврото я са рекли да си обърнат доларовите позиции в други валути такъв апокалипсис ще настъпи за каубоите ,че им е бедна фантазията и като се има пред вид и вече координираните външно политически стъпки които демонстрират Чайна и Русия в оон ,,скоро ще се говори за сащ в минало време
13
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-точната статистика за мен е дали мога да сложа на децата си да ядат и ми е все тази дали Европа ни брои в "сив, черен или саранбозав списък"... към момента по моята статистика положението от ден на ден става все по-зле и по-зле... а че от 20 години ни крадат мисля, че не е тайна за никой, но до сега не видях правителство, което да вземе някакви ефективни мерки срещу, който и да е от крадците, които всички знаем, но защо ли??? "гарван, гарвану око не вади!"
12
9
 
25
 
! Отговори
глупав народ ей.. преди 12 години
Европа ни натири на опашката за пореден път, пък ние ще "развяваме" фалшиви данни и ще обвиняваме марсианците.. Пълен провал на икономическата политика - твърдиш финансова стабилност, а масово в страната общините на са платили заплатите на заетите по програми с министерството на труда... Пълен абсурд, защото в МФ раздадоха ДМС, а то се дава само при липса на неразплатени плащания от държавата. Обаче Европа знае номерата на Дянков и ни слага в "сивия" списък...
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А от ЕК могат ли да го поемат?
10
9
 
14
 
! Отговори
за №11 преди 12 години
Сигурно и Европейската комисия е направена от депутати от ГЕРБ а? Прочети добре под заглавието това!"Комисията е взела предвид високия дефицит по текущата сметка от 2008 г."Кой беше тогава на власт? ГЕРБ ли?Също и това е интересено!"вропейските експерти обаче ни представят в негативна светлина, използвайки данните за 2008 г. (минус 8,2 млрд. евро), 2009 г. (минус 3,1 млрд. евро) и 2010 г. (минус 476 млн. евро)."
9
3
 
18
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Поспри се.. Китай е сила, спор няма, но до хегемон има още ориз да ядат. Едно им признавам - прилагат тактиката на водата, докато САЩ прилагат тактиката на огъня.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От магисралата са дошли приходи за тия 3 години и за туй сега има излишък обаче ни държат в сивия списък нещо лъха на герберащина от тая стаитя.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демек добре, че са хората в странство тъй ли излиза ми да вземем да емигрираме всички само данъците да пращаме на Дянков. Къде да ни наредят даже и за списък не сме.
6
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото цъфнахме и вързахме при управлението на тиквЪтЪ и фиСкОлтурника, Дянкуф и останалите титани на мисълта...
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
току що по новините показаха ,че Китай се е ангажирал да спаси еврозоната ,...работата е ясна сащ губят вече позиции на стария континент и политиката на европейския съюз оттук нататък ще е пряко свързана с икономическите и политически интереси на поднебесната ,ччифутолюбците седеруги явно ще бъдат крайно разочаровани от това положение ,но така вече стоят нещата има нов световен хегемон и това не е тяхната любима сащ
4
3
 
32
 
! Отговори
истина/оправдание преди 12 години
Причината: Смазваща бизнеса корупция, безхаберие, бюрократщина,непрозрачност,липса на правосъдие, бандитизъм, монопол.....ТОВА Е ИСТИНАТА. Дежурното оправдание на зависимите медии е публикувано.
3
8
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Защото Дянков ни е финансов Министър, затова.
2
7
 
15
 
! Отговори
M преди 12 години
Е как защо? Защото си е така.
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че къде другаде да ни нареди ???